Beyoğlu'nun hayalet pasajları
Beyoğlu'ndaki değişim ve 'tek tipleşme', bir zamanların 'alternatif' pasajlarını da vurdu. Atlas Pasajı'nda 12 dükkan kapalı; Aznavur ve Halep pasajlarında da durum farklı değil...
Beril Köseoğlu [email protected]
DUVAR - İstanbul'un çeşitliliğinin en önemli simgelerinden Beyoğlu'ndaki tek tipleşme ve 'ünlü' dükkanların kapanması tartışılırken, geçmişte semtin 'alternatif' kimliğini ayakta tutan pasajlardaki durum farklı değil. Öyle ki, bir zamanların 'efsanevi' Atlas Pasajı'nın bir kolundaki dükkanların tamamı kapalı. Karşısındaki Halep Pasajı ve biraz aşağıdaki Aznavur Pasajı'nda da 'kiralık' dükkandan geçilmiyor.
ATLAS'TA 12 DÜKKAN KİRALIK
Atlas Pasajı’nda Kod Müzik'ten 'zor bulunan' albümleri alıp saatler boyu afiş ve t-shirt baktığımız günler geride kalalı çok oldu, doğru. Fakat bugün, ayakta kalabilmek için Beyoğlu'ndaki değişime ayak uyduran, yani 'ana akımlaşan' dükkanların bile neredeyse yarısı kapanmış durumda.
Pasajda yeni kiracı bekleyen dükkan sayısı 12; bu, 'koca' Atlas Pasajı'nın sol kolunda tek bir açık yer kalmamış olması anlamına geliyor. Bazıları yaklaşık 6-7 aydır boş. Hem de fiyatların yarı yarıya düşmesine rağmen... Kiralık dükkanlardan birinin sahibi, "Eski kiracılar 7 bin 500’den çıktı ama 4 bin 500’e veriyoruz, şartlar mâlum” diyor.
'HİÇ HAYRA ALÂMET DEĞİL'
Beyoğlu’nda 15 yıldır emlakçılık yapan Halim Şahin'e göre İstiklal Caddesi'nden farklı olarak pasajlarda 'tek tük' kiralık dükkan çıkması normal ama,"Atlas Pasajı’ndaki durum da hiç hayra alâmet değil.”
'ATLAS'TA GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEY'
Girişteki Art Pera’nın sahibi Levent Kırçiçek ise “Bu durum Atlas Pasajı’nda görülmemiş bir şey” diyor. Kırçiçek, iki sene öncesine kadar para bozdurmak için karşı dükkana kalabalık nedeniyle zor gittiklerini anlatıyor.
'SATIŞLAR EN AZ YÜZDE 80 DÜŞTÜ'
Bir başka esnafsa, 13 yıldır sahibi oldukları dükkanlarını kapatmamak için cepten yediklerini söylüyor. İki aydır tek bir ayakkabı satmadıklarını, geçen yıl bu zamanlarda ayda 100 güneş gözlüğü satarken şimdi 20’nin altına düştüklerini anlatıyorlar...
'YOLUNU BULSA GİDECEK ÇOK'
Atlas'ın hemen karşısındaki Halep Pasajı’nda da en az dört dükkan kiralık. Girişteki dükkanlardan birinde, adını vermek istemeyen bir esnaf "Araplar pasajlara girmiyor, yerli müşteri eskisi gibi değil" diyerek başka meslektaşlarının da 'yolunu bulsalar gideceklerini' söylüyor.
AZNAVUR'DA SİFTAH YAPILMAYAN GÜNLER...
Beyoğlu'nun bir diğer simgesi Aznavur Pasajı’ndaysa yedi dükkan kiralık. Pasajın en eski hediyelik eşya dükkanlarından birinin çalışanı, bazı günler siftah bile yapmadıklarını, direnmekte zorlandıklarını anlatıyor; "Burası normalde 10'da kapanır, geçen gün içeri dört-beş kişi girince sırf onlar için geç kapattık" diyor.
'MÜŞTERİLER BEYOĞLU'NDAN KOVULDU'
Beyoğlu'na dayatılan 'AVM kültürü' öncesinde semti alternatif gençlik için cazibe merkezi haline getiren pasajların haline ilişkin teşhisi, Atlas Pasajı'ndaki bir dükkan sahibi koyuyor. Söyledikleri, 'kiralar çok yüksek' şikâyetinin ötesinde: "Burası eskiden farklı, marjinal şeyler satardı. Eğlence kültürünün değişmesi sonrası o farklı grup artık Beyoğlu'na gelmiyor. Onları Beşiktaş'a, Kadıköy'e kovduk. Turistler de pasaja girmiyor."