48 kişilik ülke neden boşaltıldı?

Dünyanın en 'küçük' ülkelerinin her biri 'sıkışıklık' yaşıyor ancak sorunun kaynağı ülkeden ülkeye değişiyor!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Türkiye, hem yüzölçümü hem de nüfus açısından dünyanın 'başaltı' ülkeleri arasında yer alıyor. Ancak nüfus/alan dağılımındaki dengesizlik İstanbul başta olmak üzere büyük şehirleri 'boğarken' Anadolu şehirlerinde tam tersine bir 'ıssızlık' yaratıyor. Benzer durumlara Meksika, Mısır, Brezilya, Filipinler, Tayland gibi nüfus, yüzölçümü, gelişmişlik seviyesi gibi kriterler açısından Türkiye'ye benzer ülkelerde de rastlanıyor. Ancak 'sıkışmışlık' konusunda 'küçük' olmaları nedeniyle dertli olan ülkeler de var... İşte dünyanın en küçük ülkeleri ve büyük dertleri!

48 KİŞİLİK ÜLKE KALABALIKTAN BOŞALTILMIŞTI!

stacks_image_2343-1

Dünyanın en küçük ülkesinin sloganı:

Dünyanın en büyük deniz

koruma alanının muhafızlarıyız

Pitcairn Adaları: Büyük Okyanus'ta Tahiti'nin güneydoğusunda yer alan bu volkanik adalar topluluğu aynı zamanda nüfus bakımından en küçük ülke. 2012 nüfusu 48 kişi olan ülke 5 kilometrekarelik yüzölçümüne oranla 'rahat' görünse de bunu taşınmış olmasına borçlu. Sealand Adaları aşırı kalabalık nedeniyle bir petrol platformu üzerindeki yapay ülke Sealand sayılmazsa dünyanın nüfusu en az ülke Pitcairn Adaları'nda bu durumun sağlanması 1856’da nüfusun bir bölümünün yer darlığı nedeniyle Norfolk adalarına taşınması sayesinde mümkün olabilmiş...

VATİKAN VE MONAKO: KÜÇÜK MÜYÜZ BÜYÜK MÜ?

VATIKAN'IN SEMBOLU AZIZ PETRUS BAZILIKASI. FOTOGRAF: ESMA CAKIR - VATIKAN / DHA

Vatikan ve Monako: Dünyanın en küçük ülkeleri arasında en çok adı bilinen Vatikan ve Monako aynı zamanda en çok rağbet gören iki turizm merkezi. Vatikan İtalya, Monako ise Fransa sınırları içinde yer alan ülkeler oldukları için 'hem küçük hem büyük' bir durumları var. Yüzölçümü sadece 5 kilometrekare olan Vatikan'ın bin kişiyi bile bulmayan nüfusunun Papa dahil hiçbiri ülkede 'yerleşik' sayılmıyor. Ancak din turizminin önde gelen merkezlerinden olan 'ülke'nin her metrekaresi her gün insan kaynıyor! 32 bin kişinin yaşadığı Monako ise 18 kilometrekarelik yüzölçümü ile zaten kendiliğinden bir nüfus yoğunluğu yaşıyor. Ancak deniz ve kumarhane turizmi ile o da büyüklüğüne ters orantılı büyük bir kalabalığı sürekli ağırlamak durumunda kalıyor.

668676460

ÜLKE KÜÇÜK GÖBEK BÜYÜK!

Nauru: Tıpkı Pitcairn adaları gibi Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesi olan Nauru’nun yüzölçümü 220 kilometrekare. 13 bin kişinin yaşadığı ülke turizmden çok deniz kuşlarının dışkılarından elde edilen guano gübresiyle geçimini sağlıyor. Turizm ise Vatikan ve Monako'daki yoğunluğa göre oldukça 'seyrek' sayılabilir. Ancak bu ülkenin 'sıkışılık' derdi daha farklı: Dünyada obezite oranlarının en yüksek olduğu nüfusa sahip! Ülkedeki kadınların yüzde 78,6'sı erkeklerin yüzde 80,2'si obeziteden muzdarip!

nauru