Hangi Agora Meyhanesi?

Balat, İstanbul'un son yıllarda en popüler semtlerinden biri. Buradaki en meşhur mekânlardan biri de 'Agora Meyhanesi'. Fakat Balat'ta iki 'Agora Meyhanesi' var. Ve isim karmaşası nedeniyle, biri diğerine dava açtı...

Google Haberlere Abone ol

Burası Agora Meyhanesi / Burada yaşar aşkların en divânesi, en şâhânesi...

Bu gece benim gecem / Bu gece benim gecem…

Burası Agora Meyhanesi…

DUVAR – Evet, ‘burası Agora Meyhanesi’… Peki ama hangi Agora Meyhanesi? Olaylar Balat’ta geçiyor fakat Mürselpaşa Caddesi’nde mi, Vodina Caddesi’nde mi? Bu gece tarihi Agora Meyhanesi’ne mi gideceksiniz? Yoksa iki arka paraleldeki daha ‘salaş’ olan Agora Meyhanesi’ne mi?

İstanbul’un en nostaljik, en kimlikli semtlerinden Balat, son yıllarda daha fazla rağbet görmeye başladı. Her köşeye ‘Karaköy tipi’ kafeler açılırken, geceleri en popüler noktalardan biri Agora Meyhanesi. Özellikle hafta sonları, rezervasyon yapmadan giderseniz yer bulmanız neredeyse imkânsız. Ancak aynı semtte, hatta yürüme mesafesinde bir Agora Meyhanesi daha var. Birçok müşterinin kafasını karıştıran bu 'ikilem' şimdi yargıya taşınmış durumda…

GEZİ BLOGLARININ BİLE KAFASI KARIŞIK

Balat gezilerinin her saniyesini Instagram’a dökmeden eve dönmeyecekleri kesin görünen hipsterlar, esnafa soruyor; “Meşhur Agora Meyhanesi nerede?” Bir bakkal Vodina Caddesi’ni işaret ediyor, yoldan geçen bir semt sakiniyse Mürselpaşa tarafını… İnternetteki gezi bloglarında ‘Agora Meyhanesi’ anlatılıyor uzun uzun. Fakat çoğunlukla birinin dışının, diğerinin içinin fotoğrafı kullanılıyor. Telefon etmek de ayrı dert; Google’a ‘Balat Agora Meyhanesi’ yazan anlar…

'AGORA MEYHANESİ 1890'

yenilenen-agora

İşin aslı şu: Tarihi Agora Meyhanesi, bir girişi Mürselpaşa Caddesi üzerinde bulunan meyhane/restoran. Aşık olduğu İstanbullu kadınının "Seninle karaya demir attığın zaman evlenirim” şartını yerine getiren Rum Kaptan Asteri tarafından 1890’da kuruldu. Sonra meyhaneyi oğlu Stelyo, ardından da torunu Hristo Dulidis işletti. Ancak Nilay Vardar’ın Bianet’te aktardığına göre, Agora Meyhanesi 6-7 Eylül olaylarında ‘müdavimlerinin siper olmasına rağmen alevlere yenik düştü’. Hristo Dulidis meyhaneyi ayakta tutmak için çabalasa da, 1994’te Yunanistan’a taşındı.

Meyhanenin yenilenme projesiyse 2006'ya dayanıyor. O tarihte restorasyon için izin alınıyor. Ancak Balat kentsel dönüşüm kapsamında 'yenileme alanı' ilan edilince bütün inşaatlar durduruluyor, mahkeme süreci başlıyor. Temmuz 2013’e gelindiğinde, Balatlılar davayı kazanıyor. Ve tarihi Agora Meyhanesi Eylül 2014’te, çocukken Hristo Dudilis’in kalfalığını yapmış gazeteci Ersin Kalkan, yönetmen Ezel Akay, Deniz Sevinç ve Chronis Pechlivanidis’in ortaklığında yeniden açılıyor. Bugün mezeleriyle ünlü. İstanbul'un en popüler 'yeni nesil’ meyhanelerinden. Tabelasında, ‘Agora Meyhanesi 1890’ yazıyor.

'BALAT AGORA MEYHANESİ'

agora-2

İki sokak arkada, Vodina Caddesi’ndeki mekânın tabelasındaysa, ‘Balat Agora Meyhanesi’ yazıyor. Daha salaş ve geleneksel bir meyhane; kendi deyimleriyle ‘otantik’ bir ortamı var. İki katlı. Üst katı oda oda bölünmüş. Burası 2008'de, tarihi Agora Meyhanesi'nin kentsel dönüşüme karşı mücadele verdiği dönemde açıldı. Ve sahibi Metin Yazkurt, o tarihte Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunarak markayı tescil ettirdi; isim hakkını aldı. Ve tarihi Agora’nın 2014’te yeniden açılmasıyla işler karıştı…

Yazkurt'un Marka Tescil Belgesi. Yazkurt'un Marka Tescil Belgesi.

'FİLM GİBİ KARMAŞA'

Yazkurt, isim karmaşasından ötürü yaşadıkları için “Film gibi” diyor. Yarısı ‘orada’ yarısı ‘burada’ oturup birbirini bekleyen arkadaş grupları mı dersiniz; “Bahçe nerede?” diye sorup bozulanlar mı… Telefonda arkadaşlarından “Üst kattayız” direktifi aldıkları için hiç sormadan yukarı kata çıkanlar, “Rezervasyonumuz vardı” diye çıkagelen kalabalık gruplar veya rezervasyon yapıp da hiç gelmeyenler…

Aynı semtte iki Agora olmaz” diyen Yazkurt son iki yıldır işlerinin bozulduğunu savunuyor. ‘Agora Meyhanesi’ isminin yasal haklarının kendisinde olduğuna dikkat çekerek, “Orada bir olay olsa, burayı bassalar, ben ne diyeceğim?” diye soruyor.

'AYSEL MEYHANESİ DE DESEK, BURASI AGORA'

Tarihi Agora Meyhanesi'nin ortaklarından gazeteci Ersin Kalkan ise Türkiye'de 26 tane Agora Meyhanesi bulunduğuna dikkat çekerek, "Eski insanlar patent alma konusunda rahat davranıyor. Ne Hristo Bey, ne de ben, hiç aklımıza gelmedi…" diyor. Kalkan, kent belleğinin sürekliliğine işaret ediyor: "Biz adını 'Aysel Meyhanesi' de koysak, herkes biliyor ki burası Agora Meyhanesi. Bir sürü anılar yaşanmış. Yıllar sonra gelen yaşlı insanlar duvarlarına dokunuyor."

'SALAŞ' AGORA DA YENİLENİYOR

Mahkeme süreci devam ederken, Yazkurt da bir ‘yenilenme harekâtı’na girişmiş durumda. Vodina Caddesi’ndeki ‘Agora Meyhanesi’ de yenilenmiş haliyle, kasım başında kapılarını yeniden açacak. Yeni mekânda bir dizi 'sürpriz' etkinlik de planlanıyor. İstanbullular ise belli ki, isim karmaşasına bir süre daha dikkat etmek zorunda kalacak…

ŞARKIDAKİ MEYHANE HAYAL ÜRÜNÜ!

Peki ‘aşkların en divanesi, en şahanesinin’ yaşadığı, kâh Zeki Müren kâh Müzeyyen Senar eşliğinde ‘ümitlerimizi meze yapıp içtiğimiz’ Agora Meyhanesi hangisi? İlk kez duyanlar şaşıracak ama; ikisi de değil! Hatta, şiirdeki/şarkıdaki ‘Agora Meyhanesi’ hiç olmadı.

Şiiri kaleme alan Onur Şenli, 2013’te yayımlanan bir söyleşide, ‘Agora Meyhanesi'nin hayal ürünü olduğunu’ anlattı. Şenli, İzmir’in Agora semtindeki kokoreççi meyhanelerine atıf yaptığını anlatıp, şöyle dedi:

"İçkiye bulaştığımız 1955-1960'lı yıllarda Agora semtinde kokoreççi meyhaneleri vardı. Basmane Camisi'nden Hatuniye Camisi'ne giderken sağlı sollu meyhanelerdi. Ama tabelasında Agora Meyhanesi yazan bir yer yok. Geceleri bekçi düdüğü sonrası bu meyhanelerin kepenkleri indirilir içeride şiirler okunurdu.”


Kaynaklar:

Burası Yeniden Agora Meyhanesi!, Nilay Vardar, Bianet.

Agora Meyhanesi'nin İlginç Öyküsü.


BALAT AGORA MEYHANESİ

Vodina Caddesi, 0 212 635 48 91

AGORA MEYHANESİ 1890 

Mürselpaşa Caddesi, 0 212 631 21 36