Hangi balık hangi ayda yenir?
Havaların soğuk gitmesi balık fiyatlarını yükseltti; kilosu 10 liradan satılan hamsinin fiyatı 15 liraya yükseldi. Zira balığın tadı ve miktarı, mevsimle doğrudan bağlantılı. Peki hangi balık hangi mevsimde yenir?
DUVAR - Besin değeri yüksek, vitamin ve mineral açıdan zengin olan balığın kalitesi ve tadı, doğrudan iklimle bağlantılıdır. Balık yağlanınca lezzetli olur ve her balığın da yağlandığı belirli bir ay vardır. Kısacası, hangi balığın hangi ayda yendiği lezzeti etkiler. Peki hangi balık hangi ayda yenir?
OCAK: Uskumru, palamut ve lüfer lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlanmış haldedir.
ŞUBAT: Mayısa kadar sürecek kalkan mevsimi başlar. Tekir boldur. Midye sezonu başlar. Hamsş sezonu biter. Uskumru, lüfer ve palamut yağını yavaş yavaş kaybeder.
MART: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli dönemlerindedir. Gümüş balığı bollaşır. Lüfer, palamut ve uskumru yağını kaybetmiştir.
NİSAN: Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç balıkları bollaşır. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya boldur. Kalkan sezonu sürüyordur.
MAYIS: Levrek, barbunya, tekir, iskorpit sezonudur.
Hava soğudu hamsinin fiyatı fırladı
HAZİRAN: Verimsiz bir aydır. Tekir, barbun, mercan ve levrek gibi balıklar bulunsa da pahalıdır.
TEMMUZ: Sardalya çıkmaya başlar. Kolyoz, istavrit ve uskumrunun tava yapmaya uygun olduğu bir aydır.
AĞUSTOS: Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Çingene palamudu ayın sonlarına doğru mevsimini açar. Kılıç lezzetlidir.
EYLÜL: 'Balık sezonu' başlar. Palamut artar ve irileşir. Sardalye ve kılıç lezzetlidir.
EKİM: Lüfer giderek yağlanmaya ve lezzetlenmeye başlar. Palamut bolca çıkar; lezzetlidir. Tekir, barbunya, sardalya, levrek, mercan, torik, sinarit ve eşkina da bol ve lezzetlidir.
KASIM: Ekim gibi verimli bir aydır. Uskumrunun en iyi zamanıdır; torik artmıştır. Pisi ve hamsi de lezzetlidir.
ARALIK: Uskumru, lüfer, palamut, kofana ve torik daha da lezzetlenmiştir. Bol miktarda tekir bulunur.