117 yaşının sırrı: Kocayı dışarı atmak!

Dünyanın en yaşlı insanı Emma Morano bugün 117'nci doğum gününü kutluyor. Morano'ya göre uzun yaşamının sırrı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emma Morano, 1800'lerde doğup halen yaşayan son insan. Morano, 8 kardeşin en büyüğü olarak 29 Kasım 1899'da İtalya'nın Piyemonte bölgesinde doğdu. Ömrüne şantajla başlayan bir evlilik, oğlunun ölümünün acısı ve dengeli dışında her şey denebilecek bir beslenme sığdırdı. Morano bu yıl, Amerikalı Mushatt Jones'ın Mayıs'ta ölmesinin ardından resmen "dünyanın yaşayan en yaşlı kadını" oldu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Emma Morano, uzun ömrünün sırrının kısmen genetik olduğunu söylüyor. Morano'nun annesi 91 yaşına kadar, birkaç kız kardeşi ise 100 yıldan fazla yaşamış. 90 yıldan uzun süredir her gün, ikisi çiğ olmak üzere üç yumurta yiyen Morano, uzun yaşamasının kısmen bu diyetten kaynaklandığı görüşünde. Morano bu günlerde sadece iki yumurta ve biraz bisküvi yiyor.

'ŞANTAJLA EVLENDİM'

Emma Morano'ya göre uzun yaşamının bir sırrı da, 1938'de 6 aylık oğlunun ölümünün ardından kocasını kapının önüne koyması. Hiçbir zaman sağlıklı bir evliliği olmadığını söyleyen Morano, "Bana, 'Şanslıysan benimle evlenirsin ya da seni öldürürüm' dedi. 26 yaşındaydım ve evlendim" diyor. Aşık olduğu gencin Morano, 1. Dünya Savaşı'nda öldürülmesinin ardından kimseyle evlenmeyi düşünmemiş. Ancak eşinin kendisine şantaj yapması üzerine evlenmekten başka bir seçeneği olmadığını düşünmüş. Evliliği 1978'de o ölene kadar devam etse de, eşini evden kovmuş. Morano, 75 yaşına kadar çalışmış ve bir daha hiç evlenmemiş. Amerikan New York Times gazetesine yaptığı açıklamada ise bunun nedenini şöyle açıklamış: "Kimsenin üzerimde egemen olmasını istemedim."

Etiketler italya Emma Morano