Nermin Abadan Unat'a ödül

Mülkiye Büyük Ödülü, 2016’da Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a verilecek. Unat, ödülü, 4 Aralık Pazar günü alacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mülkiyeliler Birliği tarafından her yıl verilen Mülkiye Büyük Ödülü, 2016’da Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’a verilecek. Ödül, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi - Mülkiye’nin 157. kuruluş yılı kutlamalarının yapılacağı 4 Aralık 2016 Pazar günü Unat’a sunulacak. Ödül töreni, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Salonu’nda yapılacak.

NERMİN ABADAN UNAT KİMDİR?

1921 Viyana doğumlu olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, İzmir Kız Lisesi'nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Nermin Abadan Unat, 1944 yılında girdiği Ulus gazetesinde 1950 yılına kadar çalıştı. Kazandığı bir bursla Amerika'ya giden Unat, Minnesota Üniversitesi'nde aldığı lisansüstü eğitimden sonra 1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde asistan olarak göreve başladı. Fakültenin ilk kadın asistanı oldu. Beş yıl sonra doçent, 1966 yılında da profesör oldu. SBF’de Siyasal Davranış Enstitüsünü kuran Abadan Unat, yurt dışında birçok yerde çalışmalar yaptı. Yurt dışındaki göçmen Türk işçiler ve kadın sorunları konularıyla ağırlıklı olarak ilgilendi.

Uluslararası Siyasi İlimler Derneği (IPSA) başkan yardımcılığı, Türk Sosyal Bilimler Derneği Başkanlığı, ve 1978’den itibaren Avrupa Konseyi’nin Kadın - Erkek Eşitlik Komisyonu başkan yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 1978 - 1980 yılları arasında CHP'den kontenjan senatörü olarak meclise girdi. 1989 yılında SBF'den emekli oldu. 2012 yılında Vehbi Koç Ödülü'ne layık görüldü.

Yurt dışındaki Türk işçiler konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle Almanya Devlet Başkanı’ndan liyakat nişanı aldı.

1978-80 arasında “kontenjan senatörü” olarak TBMM’ye girdi. 1989’da SBF’den emekli oldu. Boğaziçi Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi’nin Kadın Araştırma Merkezi’nde ders verdi. Göçmen işçiler konusunda gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaları nedeniyle Federal Almanya Devlet Başkanı’ndan liyakat nişanı aldı. Almanca, İngilizce, Fransızca kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yaptı. İletişim bilimlerinin oluşumuna katkı veren öncü isimlerden olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, “kamuoyu” sözcüğünü Türkçeye kazandırmıştır. Sonradan “halkla ilişkiler” olan “Halkla Münasebetler” sözcüğünü literatürde ilk kez kullanan kişidir.