'Farsça şarkıyı Kürtçe diye şikayet ediyorlar'

Mersin'de sokak müzisyenliği yapan grubun üyesi Velat İnanç: 'Farsça şarkılarımızı Kürtçe anlayanlar zabıtaya şikayet ediyor...'

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'de sokak müzisyenliği yapan "Waweyli" grubuna sık sık zabıtalar engel oluyor. Mersin Enteller Caddesi'nde Kürtçe, Türkçe, Farsça, Zazaca ve birçok dilde şarkı söyleyen grup, bir senedir zabıtalarla sorun yaşıyor. Son olarak geçen hafta zabıtaların engeliyle karşılan grup üyelerinden Velat İnanç, “Farsça bir parça okuduğumuz zaman ırkçı düşünceye sahip dinleyiciler söylediğimiz parçayı Kürtçe zannedip zabıtaları arıyorlar” dedi.

'DİLENCİ VAR DİYE ŞİKAYET EDİYORLAR'

Son olarak Waweyli grubunun üyelerine geçtiğimiz hafta zabıtalar yine engel olmaya başlamış. Grubun üyesi Velat İnanç'a bunun nedenini sorduğumuzda şöyle cevap veriyor: “Zabıtayı arayanlar genelde ırkçı düşüncelere sahip insanlar. Biz her dilden türküler söylüyoruz. Kürtçe şarkı söyledik diye 'Burada dilenci var' şeklinde zabıtalara şikayet ediyorlar.”

Velat İnanç, ”1 yıldır zabıtalar bizi engelliyor” diyor. Velat İnanç, ”1 yıldır zabıtalar bizi engelliyor” dedi.

'KARDEŞLİK BAZEN DİLDE KALIYOR'

Bu şikayet gerekçesinin dışında gürültü gibi söylemlerin de bahane edildiğini anlatan İnanç, daha çok özgün müzik yaptıklarını belirtiyor. İnanç, karşılaştıkları engellerden dolayı, "Bazen kardeşlik sadece dilde kalıyor" diyerek şöyle devam ediyor:

“Her dilden unutulmaya yüz tutmuş türküler, şarkılar söylüyoruz. Kendim 3 senedir farklı gruplarla sokak müziği yaptım. Ama Waweyli ile 1 yıldır Mersin'de şarkılar söylüyorum. Buradaki halkın bize tepkisi çok iyi. Birçok yurttaş bize sahip çıkıyor. Ama birçok insan da farklı dillerde şarkılar, türküler söylediğimiz için bize faşizan yaklaşımlarda bulunuyor. Bazen kardeşlik sadece dilde oluyor. Bir Kürtçe şarkı söylediğimiz zaman bazı insanların hoşuna gitmiyor. Kardeşlik unutuluyor ve bize karşı aşağılayıcı sözler kullanılıyor. Örneğin Farsça bir parça okuduğumuz zaman ırkçı düşüncelere sahip insanlar söylediğimiz parçayı 'Kürtçe söylüyorlar' diye zabıtayı arıyorlar. 'Burada gürültü var, dilenci var' diye şikayette bulunuyorlar.”

ZABITADAN YANIT: BİR VATANDAŞ ŞİKAYET ETTİ

İnanç, zabıtaların kendilerine 1 yıldır engel çıkardıklarını aktarıyor. İnanç, daha önce de bu konuda birçok haber sitesinde ve yerel basında durumun haberleştirildiğini ama herhangi bir sonuç alamadıklarını belirtiyor.

İnanç, zabıtalara neden kendilerine engel oldukları sorusunu sorduğunda şu cevabı aldıklarını ifade ediyor: “Zabıtalar artık peşimizden ayrılmıyor. Yaptığımızın yasal bir şey olmadığını söyleyip bize 'gürültü yapıyorsunuz' ya da 'dilencilik olarak geçiyor bu yaptığınız' diyorlar. 'Şikayet var' diyorlar kim neden şikayet etti diyoruz cevap: Bir vatandaş...”

'HER DİLDEN TÜRKÜLER SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Karşılaştıkları bütün engellemelere rağmen,''Her şeye rağmen her dilden türküler söylemeye devam edeceğiz'' diyen İnanç, son olarak şunları söyledi:

“Zabıtalar bize engel olmak istedikleri zaman yanımızdaki halk bu duruma tepki gösteriyor. Söylediğimiz müziği 100 kişi beğeniyor, 1 kişi beğenmiyor ama sadece şikayet eden 1 kişinin sözünü dinliyorlar. Bütün baskılara rağmen sanatımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Biz yine her dilden türküler söyleyeceğiz.”