Suşi için son 33 yıl!

33 yıl sonra bozulan ekosistem düzeni ve iklimlerin değişmesi ile hayatımızda birçok değişiklik olacak. Tüketici olarak yeme içme alışkanlıklarımızın da farklılaşacağı bu süreçte, suşi ile de vedalaşabiliriz...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yükselmeye devam eden sıcaklık ve değişen iklim dünyamıza 30 yıl içerisinde neler getirecek? Mitlerin dışında gezegenimizin gittikçe ısındığını ve bizim tarafımızdan bozulan doğal dengenin geri dönüşü olmadığını biliyoruz. Günümüzdeki bu ısınmanın nedeni, birikmeye başlaması 30 yıl öncesine dayanan sera gazı emisyonlarından kaynaklanmaktadır.

Dünya yarından itibaren yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başlasa dahi, biriken bu sera gazı emisyonlarının etkisi gezegenimizde kalmaya devam edecektir. Binlerce türün yok olması, deniz seviyelerinin yükselmesi, ABD'deki önemli şehirlerde sellerle karşılaşılması ve okyanus ekosistemindeki tahripler sonucu mercan resiflerinin yok olması artık engellemek için geç kalınmışlardan...

2050'de hayatımız 'Açlık Oyunları' filmindeki kadar karanlık ve korkunç olmayacak fakat tüketici alışkanlıklarımız, nerede yaşayacağımız, nasıl yiyeceğimiz ve nasıl dolaşacağımız gibi birçok aktivitemizin, değişen atmosferik düzen ile farklı hallere bürüneceği bir gerçek. Ayrıca gelecek 33 yıllık süreçte bu atmosferik değişimler siyasi ve mezhep çatışmalarını, açlıklarını ve diğer insani felaketleri de büyük ölçüde etkileyecek.

SUŞİNİN SON 33 YILI

tuna

Bilimsel açıklamalara göre iklim değişikliği  2050'de suşi yememizi çok zor hale getirecek. Japon kültürüne ait olan, özellikle Avrupa ve Amerika'da popülerleşmiş suşi, ya çok yüksek fiyatlara satılacak ya da 'sağ kalabilen balık türlerinden' bir karışım haline getirilecek. Bunun nedeni ise suşinin yapıldığı ton balığının, ekosistemindeki kirlilik nedeni ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan balık türlerinden biri olması.

British Colombia Üniversitesi'nde profesörlük yapan doçent William Cheung ekibiyle, okyanuslardaki değişim üzerine araştırmalar yapıyor. Balık popülasyonu ve iklim değişikliği hakkında yapılan son araştırmalar ile ilgili "Tüm verileri derledikten sonra, gözümüze çarpan ilk şey, birkaç on yıl içinde suşi tezgahında gerçekten farklı balıklar olacağını görmemiz oldu. Caddenin karşısındaki ortalama bir suşi restoranında kolayca alabildiğimiz balıkların bir kısmı gelecekte gerçekten birinci sınıf bir balık haline gelecek." dedi.

Bu durum balık marketlerini de etkileyecek. Geçtiğimiz ay Japonya'da avlanan 212 kilogram ağırlığındaki ton balığının özel bir türü 600.000 dolara satılmıştı.