'Neandertaller modern varlıklardı'
Neandertal diş plağı üzerine yapılan incelemelere göre, soğuk bölgelerde yaşayan Neandertaller önceden düşünülenin aksine muhtemelen çok daha fazla bitki bazlı bir diyete sahipti. İklim değişikliği ve megafaunanın yok olmasından sonra çayırların Neandertallerin işine sanılandan çok daha fazla yaramış olabileceği belirtiliyor.
DUVAR - Neandertallerin yemek menüsüne ilişkin yapılan araştırmalar devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre, paleoantropologlar uzun süredir mamut bozkırları gibi daha soğuk bölgelerde yaşayan Neandertallerin bitki de yedikleri ortaya çıktı. Neandertaller üzerine inceleme yapan arkeolog Robert Power Neandertalleri kendi koşullarına göre değerlendirmek gerektiğini belirterek "Neandertaller kendi eşsiz yapılarına sahiplerdi” dedi.
Günümüzden 180 bin ila 30 bin yıl öncesinde Avrasya’nın sıcak Akdeniz bölgelerinde yaşamış olan Neandertaller için bitkiler menülerinin önemli bir parçasıydı. Fakat paleoantropologlar uzun süredir mamut bozkırları gibi daha soğuk bölgeler için aynı şeyin geçerli olmadığı kanısındaydı. Ağaçlardan neredeyse tamamen yoksun bozkır tundra bölgesi olan mamut bozkırı, Pleistosen çağın soğuk dönemleri boyunca Orta Avrupa’dan Doğu Asya’ya kadar hakimdi. Bu bölgelerde yaşayan Neandertallerin etçil oldukları, hemen hemen sadece büyük yabani hayvanların etlerini yedikleri düşünülüyordu. Antropologlar böylesi kısıtlı bir diyetin bu hominid türünü savunmasız bıraktığı ve soylarının tükenmesinde katkıda bulunduğu sonucuna varmışlardı.
DÜZENLİ OLARAK BİTKİ TÜKETMİŞLER
Arkeofili'de yer alan habere göre, Leiden Üniversitesi’nden arkeolog Robert Power, Neandertallerin bu denli soğuk ve kuru çevrede bile düzenli olarak bitki tüketmiş olmaları gerektiğini keşfetti. “İklim değişikliği ve megafaunanın yok olmasından ötürü mamut bozkırı bizim çok iyi kavrayabildiğimiz bir çevre değil. Bu antik çayırlar Neandertallerin işine bizim düşündüğümüzden çok daha fazla yaramış olabilir.”
Power, içlerinde Hırvatistan, İtalya ve Rusya da olan altı farklı arkeolojik alandan topladığı Neandertal diş plaklarının mikrobotanik taneciklerini inceledi. 48 dişten çıkardığı sonuçlara göre bütün bölgelerde Neandertallerin düzenli bir şekilde bitki tükettikleri ortaya çıktı. Power ayrıca diyeti yeniden düzenlemede diş plağının güvenilir bir kaynak olup olmadığını da inceledi. Bunun için doğal sebeplerden ölmüş olan ve diyetleri 20 yılı aşkın süredir gözlemlenen bir grup şempanzenin plağını inceledi. Ulaştığı bulgularla diş plağının geniş bir yaşam süresi boyunca uygulanan diyeti yansıtabileceğini doğruladı.
'NEANDERTALLER EŞSİZDİ'
Power şunları söyledi: “Neandertaller üzerine yaptığım çalışmadan aldığım en büyük derslerden biri ve vardığımız sonucun bizi şaşırtmasının tek sebebi, biz Neandertallerin yemek toplama konusunda modern insanlara benzemelerini beklerken bunun tam tersi olmasıdır. Eskiden bizler Neandertalleri oldukça basit davranışlara sahip ilkel mağara insanları gibi görürdük fakat artık bu görüşümüzü yıktık ve onları da modern görüyoruz. Ama tabii ki bu Neandertalleri kendi insanlık görüşümüzün çerçevesinde sınırlandırabileceğimiz anlamına gelmiyor. Neandertaller kendi eşsiz yapılarına sahiplerdi.”