Göbeklitepe'yi tanıtan arkeoloğun evi soyuldu
Prof. Dr. Klaus Schmidt'in Şanlıurfa'daki evi soyuldu. Göbeklitepe'yi dünyaya tanıtan hoca olarak da bilinen Schmidt'in eşi sosyal medya hesabından olaya ilişkin tepkide bulundu.
DUVAR - "Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'de elde ettiği bulgularla insanlık tarihine ışık tutan ve kalp krizi sonucu 2014'te hayatını kaybeden Prof. Dr. Klaus Schmidt'in Şanlıurfa'daki evinde hırsızlık yaşandı.
Prof. Dr. Klaus Schmidt ve Çiğdem Köksal Schmidt'in merkez Eyyübiye ilçesi Kadıoğlu Mahallesi'ndeki evlerinden çok sayıda eşya kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce çalındı. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.
Schmidt'in, Almanya'da yaşayan eşi Çiğdem Köksal Schmidt, sosyal medya hesabından şu ifadeleri paylaştı:
"Bir hafta sonra orada olacaktım. Üç senedir dokunmaya, toplayıp kaldırmaya kıyamadığım hatıralarımızla hayatımızın oradaki evde kalan izleri ile tekrar karşı karşıya kalmaya gidiyordum. Ama iki gün önce Urfa'daki evimize hırsız girmiş, talan etmişler her şeyi. Yedi adet klimayı sökecek, evin önüne park ettikleri kamyonete yükleyecek kadar fütursuzca hareket edebilen bir grup yapmış her şeyi. Hadi bütün klimaları, beyaz eşyayı, satılabilecek her türlü nesneyi aldınız, özel eşyalarla ne işiniz vardı. Yatak yorgandan, kalem, kağıda kadar her şeye, başkasına ait olana bu kadar rahat el uzatabilmek nasıl bir adiliktir."
PROF.DR. KLAUS SCHMİDT KİMDİR?
Alman Arkeoloji Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Schmidt, uzun yıllar Göbeklitepe'deki kazıların başkanlığını yürüttü. Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe'nin dünyanın en eski tapınak kalıntıları olduğunu kanıtlayan Schmidt'in, bölgedeki kazılara ilişkin Türkçe, Almanca, İtalyanca ve Rusça kitapları bulunuyor.
Göbeklitepe'ye ilişkin birçok bilimsel makale kaleme alan Schmidt, dünyanın farklı ülkelerinde sergi açıp, konferans verdi. Prof. Dr. Klaus Schmidt', 2014 yılı temmuz ayında tatil için bulunduğu Almanya'da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti.
Göbeklitepe'nin gelecek yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesine girmesi bekleniyor.