Karar: Küçük Gelin çalıntı!
Küçük Gelin dizisinin senaryosunun çalıntı olduğu ortaya çıktı. Mahkemenin mahkumiyet kararını açıklamasının ardından senarist Dürsaliye Şahah, "Biz yazarlar köle sistemini reddetmek mecburiyetindeyiz. Umarım bu davalar gençlerin hak arama mücadelesinde umut olur" dedi.
DUVAR - İlk bölümü 8 Eylül 2013'te izleyici karşısına ve Samanyolu TV'de yayınlanan "Küçük Gelin" adlı dizinin senaryosunun çalıntı olduğu ortaya çıktı.
İngiltere'de yaşayan senarist Dürsaliye Şahan, başlıca rollerini Çağla Şimşek, Bengü Öztürk, Arda Esen ve Ufuk Şen'in paylaştığı, Erkan Çıplak'ın yazdığı "Küçük Gelin" dizisinin "Güvercin" adlı hikayesinden alındığı iddiasıyla 27 Mart 2014'te mahkemeye başvurdu. İstanbul Anadolu 2. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde maddi ve manevi tazminat davası açıldı.
Senarist Dürsaliye Şahan, dilekçesinde "Güvercin" adlı hikayesini 2005 yılında okuması için dizinin senaristiyle paylaştığını ancak kendisine hikayesinin TV projesi olmaya uygun bulunmadığının söylendiğini belirtti.
2013 yılında ise Samanyolu TV'de hikayesinden intihal yapılarak "Küçük Gelin" dizisinin çekilmeye başlandığını, projenin senaryosu incelendiğinde Erkan Çıplak imzalı dizinin yıllar önce kendisine sunulan hikayeden oluştuğunun ortaya çıkacağını öne sürdü.
100'üncü bölümü ekrana gelmek üzereyken yayıncı kanalı kapanan "Küçük Gelin"in senaristi Erkan Çıplak ise karşı dilekçesinde dizide konu edilen küçük gelin hikayesinin anonim olduğunu savundu. Çıplak, 2005 yılından itibaren çalıştığı Samanyolu kanalında, "Beşinci Boyut" ve "Büyük Buluşma" dizilerinin hem senaryo doktorluğunu ve hem de senaryosunu yazdığı için hikaye arayışı içinde yüzlerce kişiyle görüştüğünü ancak davacıyı hatırlamadığını söyledi.
Dürsaliye Şahan: Umarım gençlerin hak arama mücadelesine umut olur
Senarist Dürsaliye Şahan konuyla ilgili Gazete Duvar'a şunları söyledi:
"3, 5 yıl süren mahkeme lehimize sonuçlandı. Karar telif yasasına dayandırılarak karşı taraf 90 bin lira maddi, 30 bin lira manevi olmak üzere 120 bin liralık tazminata mahkum edildi. Bu davanın gençlere örnek olmasını istediğini belirten Şahan, " Yazarların hakkı ezelden beridir yeniliyor. Bu sömürüye 'dur' demek için hakkımı 3 yıl boyunca aradım. Biz yazarlar köle sistemini reddetmek mecburiyetindeyiz. Umarım bu davalar gençlerin hak arama mücadelesinde umut olur."