Göbekli Tepe'deki çatı çalışmaları uzadı
Göbekli Tepe'nin üzerine yapılan ve Temmuz ayında bitmesi planlanan çatı tamamlanamadı. Çalışmaların devam etmesi nedeniyle Göbekli Tepe'nin Eylül ya da Ekim ayında ziyarete açılması öngörülüyor.
DUVAR - Şanlıurfa'da bulunan ve dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbekli Tepe ören yerinin üzeri çatı ile örtülecek. 8 aydır ziyaret kapalı olan Göbekli Tepe'nin çatının tamamlanmasının ardından ziyarete açılacağı belirtildi.
Şanlıurfa kent merkezine 18 kilometre mesafedeki, Neolitik döneme ait Göbekli Tepe'de 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliğinde kazı çalışmaları yapılıyor. Kazı çalışmalarında, Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu.
12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbekli Tepe’nin üzerine çatı ve canlandırma merkezi yapılması için 8 ay önce ziyarete kapatıldı. Temmuz ayında bitmesi planlanan çalışmaların sürmesi nedeniyle, Göbekli Tepe'nin Eylül veya Ekim ayında ziyarete açılacağı kaydedildi.
'GÖBEKLİ TEPE BİLİNEN TARİHİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİYOR'
5 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Göbekli Tepe'nin gelecek yılın başında asıl listeye girmesi için çalışma yürütülüyor. Göbekli Tepe kazı alanında süren restorasyon çalışmalarını inceleyen Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, tarihi eserlerin bulunduğu bölgeye 6 milyon 600 bin Euro'luk bedelle koruma amaçlı çatı yapıldığını belirterek şunları söyledi:
"Göbekli Tepe'de Türkiye'nin en zengin yeri ama bu yer altındaki zenginliği gün yüzüne çıkartmak ve insanların izlemesine, görmesine imkan sağlamak gerekiyor. Göbekli Tepe'de bu bakımdan 1995 yılından bu yana 22 yıldır arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Göbekli Tepe'de şu anda 6 alanda çalışma yapılmaktadır. Çalışma yapılması gereken 23 adet alan daha var. Göbekli Tepe'nin korunması için yapılan çatı için 6 milyon 600 bin Euro bir bütçe ayrıldı. Yer altındaki bu tarihin gün yüzüne çıkarılmasında Haliliye Belediyesi olarak kazı ekibimize gerekli araç ve gereç desteği sağlayacağız. İhtiyaç olması halinde gerekli personel desteği de sağlanacaktır. Bu çalışmaların süresinin bir ölçüde kısaltılması adına elimizden gelen desteği sağlayacağız. Göbekli Tepe'nin tanıtılması sadece Şanlıurfa'ya değil Türkiye'nin turizmine bir ivme kazandıracaktır. Çünkü Göbekli Tepe bilinen tarihin seyrini değiştirmektedir ve şu ana kadar bilinen İngiltere'deki Stonehenge'den ve Mısır piramitlerinden 7 bin yıl daha eskidir. Göbekli Tepe, Türkiye'nin turizm ve tanıtımına ziyarete açılmasının ardından olumlu katkı sağlayacaktır.” (ŞANLIURFA/DHA)