Yeşil Gündem: Daha da sıcak olacak
Sıcaklar bizi daha da bunaltmaya devam edecek. Gelişmekte olan ekonomiler Paris Protokolü çağrısı yapıyor. Orman yangınları dünyada neden artıyor? Hepsi Yeşil Gündem'de...
DUVAR - Climate Central tarafından 5 Temmuz 2017’de yayınlanan “İklim Değişikliği Dünyanın Şehirlerini Nasıl Değiştirecek?” adlı araştırma raporu, eğer sera gazı emisyonları azaltılmaz ise 2100 yılında büyük şehirlerin sıcaklıklarının nasıl etkileneceğini ortaya koyuyor.
Çalışmada belirtildiği üzere, "Dünya genelinde yaz ayları artık daha sıcak geçiyor ve karbon emisyonları bu şekilde artmaya devam ettiği müddetçe" hava sıcaklıkları daha da şiddetli biçimde artmaya devam edecek. Sıcaklık artışları kentlerde daha vahim rakamlara ulaşacak.
Büyük şehirler, halihazırda çevrelerinden daha yüksek sıcaklıklara sahip. Kentsel ısı adası adı verilen olgu yüzünden, kentlerin sıcaklıkları yakınlarındaki kırsal alanlardan 7 ila 8 derece daha yüksek sıcaklık değerlerine ulaşabiliyor. Bu durum iklim değişikliğinin etkileri ile birleştiğinde ile beraber şehirlerde ölümcül sonuçlara da yol açabilir.
DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 54'Ü KENTLERDE
Şu anda Dünya nüfusunun yüzde 54’ü kentlerde yaşıyor, 2050 yılında 2,5 milyar insan daha kent nüfusuna eklenecek. İklim değişikliği yüzünden kentler daha sıcak olacağından, aşırı sıcak hava olayları gibi iklim afetleri daha sık görülecek. Kentli nüfusun halk sağlığı ve kent ekonomisi tehdit altında kalacak.
İnteraktif olarak sonuçlarına ulaşılabilen çalışmada, Dünyanın dört bir yanından şehirlerin 2100 yılında öngörülen ortalama sıcaklıkları bulunuyor. Listede Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi şehirlerin verilerine ulaşılabiliyor.
2100 yılında, İstanbul’un yaz ortalama sıcaklığı 27,4 dereceye ulaşacak. Bu da İstanbul’da yazların, Kahire’deki gibi geçmesi anlamına geliyor. İzmir’de ise yazın ortalama sıcaklık 32,2 dereceyi bulacak.
'Trump'a Paris baskısı yapılsın'
Dünyanın sıçrama yapan ekonomilerini temsil eden BRICS (Brezilya, Rusya, Çin Hindistan ve Güney Afrika) ülkeleri G 20 liderlerinin ABD'ye Paris Anlaşması'nın uygulanması için baskı yapmalarını talep etti. BRICS ülkeleri tarafından ortak yayınlanana bildiride diğer ülkelere kendilerini bir açık bir ticari sistemi yürütmeye devam etme çağrısı yaparken Paris Anlaşması'ndan çıkmış olan ve korumacı refleksler gösteren Trump'la gelişmekte olan ekonomileri karşı karşıya getirdiği vurgusunu yaptı. BRICS, bildiride bu durumun Trump'ı G 20'de izole hale getirerek yalnızlaştırdığını yazdı.
Paris Anlaşması'ın uygulanması için uluslararası ortak çalışma yürütme çağrısı yapan BRICS kurallara bağlı, şeffaf, ayrımcı olmayan açık ve kapsayıcı bir ticaret sistemini desteklediklerini, mevcut Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kural ve taahhütlerinin uygulanmasını destelediğini, korumacılığa karşı olduklarını ifade ediyor.
Volvo sadece yeşil araba üretecek
Otomotiv sektörünün bilinen markalarından biri olan Volvo, 2019 yılı itibariyle tamamen çevre dostu üretime geçeceğini bildirdi. Bu karar doğrultusunda sadece hibrid ve elektrikli üretim başlatacağını duyuran şirket, içten yanmalı araç üretimini de kademeli olarak durduracak.
Volvo’nun bağlı bulunduğu Çinli Zhejiang Geely çatı şirketi, 2019–2021 için piyasaya sürülecek beş yeni modelin üçünün Volvo, ikisinin de Polestar olacağını ve bütün modellerin tamamıyla elektrikli üretim olacağını açıkladı.
Üretim merkezleri Avrupa ve Çin’in dışında ABD’de de bulunan Volvo’nun tüm ürünleri dünya genelinde aynı çevreci özelliklere sahip olacak.
Volvo’yu 2010 yılında Ford’dan satın alan Çinli Zhejiang Geely firması, Çin iç piyasasına yönelik küçük boy elektrikli aracını 2019 yılında pazara süreceğini ilan etti.
Orman yangını ve iklim değişikliği birbirini tetikliyor
ABD'de Berkeley Yangın Araştırmaları ve Destek Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle orman yangınları birbirini tetikliyor. Merkez adına demeç veren Brandon Collins, şu anda hâlâ salınan karbon emisyonlarından daha fazla ağaç olduğunu ama bunun çok yakında değişebileceği ve dışarıya salınmış olan karbon miktarının daha baskın olabileceği uyarısını yapıyor.
Bugün ormanlar, ağaçlar en büyük karbon yutakları olarak biliniyor. Öte yandan ormanlar yok edildiği zaman karbon sadece emilmemiş olmuyor, Kesilen ağaçların içinde depolanmış karbon da dışarı çıkıyor. Bugün karbon oranının ağaç oranını geçme tehlikesi geçmesi tehlikesiyle karşı karşıya olmamızın sebepleri arasında iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışları, kuraklık pestisitler ve fırtınaların yanı sıra orman yangınları da sayılıyor.