Sıcaklar uçakları tehdit ediyor

Aşırı sıcaklar havayollarını nasıl tehdit ediyor? ABD Eski Başkan Yardımcısı Al Gore, Avustralya'ya kömür madeni uyarısı yapıyor. Larsen C buzulu güneye gidiyor... Hepsi Yeşil Gündem'de

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyadaki sıcak dalgaları şimdi de uçakları tehdit ediyor. İklim Değişikliği isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre aşırı sıcaklar yüzünden uçakların kanatları kalkışa destek olmakta zorlanıyor.

Uçaklarla sıcak dalgaları arasındaki bağlantı hakkındaki ilk küresel araştırma olduğu belirtilen belirtilen araştırmada ortalama sıcaklıkların 2100 yılına kadar 3 derece artması bekleniyor. 2080 yılına kadar ise havaalanlarında sıcaklıklarda 4 ila 8 derecelik artış bekleniyor. Buna ek olarak iklim değişikliği sebebiyle seferler sırasında çok daha sık aralıklarla türbülanslar yaşanacağından da endişe ediliyor.

Bu durumda standart bir 160 koltuklu uçakta 13 eksik yolcuyla kalkması gerekecek. Yolcu sayısını düşürmek zorunda kalacak olan havayolu şirketleri kâr marjı beklentilerini düşürmek  zorunda kalacak Bu sıcak dalgalarından en çok etkilenecek havaalanları arasında New York'taki LaGuardia havaalanı ve  transit geçişler için de  sıklıkla kullanılan Dubai Uluslararası Havaalanı sayılıyor. En az etkilenecek havaalanlarının ise New York John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı Londra'da Heathrow ve Paris'in Charles de Gaulle havaalanı olacağı düşünülüyor. Geçtiğimiz ayda ABD'de Phoneix ve Las Vegas'ta bazı uçuşlar aşırı sıcaklar yüzünden ertelenmek veya iptal edilmek zorunda kalmıştı.  Uzmanlar sıcaklar yüzünden yaşanacak iptal ve rötarların ekonominin başka dallarına da zarar vereceğinden korkuluyor. (Reuters)


algore

Al Gore: 'Kömüre yatırım yapmak çılgınlık'

ABD Eski Başkan Yardımcısı ve iklim aktivisti Al Gore, Avustralya hükümetine kömür uyarısı yaptı. Al Gore, termik enerji santrallerine teşvik vermenin aptalca bir fikir olduğunu, özellikle Adani kömür madeninin altyapısı için bütçe ayırmanın delice olduğunu savundu .Al Gore Avustralya'da kömüre dönülmesine karşı çıkarken "Bunu benim söylüyor olmam münasebetsizce gelebilir ama bütün dünya fosil yakıtları teşvik etmekten uzaklaşıyorken Avusturalya'nın tam tersi yönde yol alması çılgınca olur" dedi.

DEVLETTTEN BİR MİLYAR DOLARLIK TEŞVİK

Hindistan menşeli Adani şirketler grubu Avustralya'nın Queensland şehrinde yer alan  Galilee havzasında maliyeti 16 milyar doları bulacak olan bir kömür santrali yapmayı teklif etti. Proje kabul edilirse devlet de 1 milyar dolar katkı sağlayarak madenden limana bir demiryolu hattı inşa edecek. Avustralya Maden Konseyi, hükümetin yüksek verimliliğe ve düşük emisyonlara sahip termik santraller için bir ihale açmayı düşünerek  kömürün rüzgar ve güneşle rekabet etmesine yardım etmesi gerektiğini savunarak lobicilik yapıyor. Enerji bakanı  Josh Frydenberg ise hükümetin termik santral inşa etmek gibi bir planının olmadığını ama eğer piyasalar bu fikri desteklerse evletin de destekleyeceğini ifade etti.

İklim Değişikliği yatırımcılar Grubu toplantısında yaptığı sunumdan sonra The Guardian gazetesinin Avustralya bürosunun sorularını yanıtlayan Al Gore ise "Siyasetinize burnunuzu sokmam ama bu proje deli saçması" dedi. Al Gore çok sayıda insanın kömürde kalıcı bir düşüşün başladığını öngördüğünü hatırlatarak son yedi, sekiz yılda kömürün piyasa değerlemesinde yüzde 90'lara varan düşüşler yaşandığını belirtti.  Gore kömüre teşvikin kalktığı koşullarda hem batarya hem de yenilenebilir enerji maliyetlerinde düşüşler yaşandığını vurguladı.


larsenbuz

Larsen C  buzulu güneye yürüyor

Anktarktika'da Güney Kutbu ve Atlas Okyanusu arasında yer alan Larsen C buzulu kıtadan kotuktan güneye doğru ilerlemeye başladı. Bilim insanları, bu sürecin 1950'lerden bu yana dramatik şekilde gerçekleşen iklim değişikliği ve küresel ısınmayla tutarlılık gösterdiğini söylüyor.

Climate Signals sitesinin haberine göre Şu anda Anktarktika kıtası olağanüstü derecede büyük bir doğal değişime uğruyor. 1980'lerden beri Larsen C buzulunun ana kıtadan ayrılması devam ediyor. Geçtiğimiz hafta buzulun Antarktika'dan kopuşunun doğal bir süreç sonunda gerçekleştiği anlaşıldı ama olayla ilgili temel sorular yerinde gözlem yapmak imkansız olduğu için cevapsız kaldı. Larsen C'nin kopuşu son yıllarda yaşanan kopuşlarla karşılaştırıldığında o kadar benzersiz değil ama gene de dünyanın en büyük buzdağlarından birinin ortaya çıkmasına vesile oldu.

Kalan buz tabakasının gelecekte de istikrarsız bir görüntü çizmesi ve hızlı, ani çöküntüler yaşaması bekleniyor. Larsen C'nin deniz seviyesini yükseltmesi beklenmiyor ama önünde durduğu buzulların okyanus yüzeyinde açığa çıkması bekleniyor. Denizlerde açığa çıkacak bu buzulların deniz seviyesinde bir santimlik bir yükselmeye yol açacağı düşünülüyor.