Greenpeace'den iklim uyarısı

İstanbul'daki sağanaktan sonra Greenpeace, iklim krizine karşı uyarıyor. ABD iklim anlaşmasını imzalamadan Paris taahhütlerini nasıl geçecek? Hepsi Yeşil Gündem'de...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Uluslararası çevre STK'sı Greenpeace'in Türkiye'yi de kapsayan Akdeniz Ofisi, küresel iklim krizi konusunda ülkeyi uyaran bir basın bildirisi yayınladı. Greeenpeace, yayınladığı metinde iklim değişikliğinin etkilerinin sadece kutup bölgelerinde değil, şehirlerde de görülür hale geldiğini söylüyor. Küresel iklim değişikliği hakkında yapılmış bilimsel çalışmaların, iklim değişikliğinin sel, kuraklık, don ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sayısını ve şiddetini artıracağını ortaya koyduğunu hatırlatan Greenpeace, mevcut gidişatın devamı halinde Türkiye’nin birçok ilinde görülen sel baskınlarıyla daha sık karşılaşabileceğimizi söylüyor.

Türkiye'nin iklim değişikliğine yol açan kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtları kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Greenpeace,  güneş, rüzgar ve biyogaz gibi kaynakları tedavüle sokarak dışa bağımlılıktan kurtulunabileceğini vurguluyor.


sumatra

Büyük markalar yağmur ormanlarını yok ediyor.

Uluslararası Yağmur Ormanları Eylem Ağı (RAN) tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre Pepsi, Unilever, Nestle, McDonald’s, Mars& Kellogg’s ve Procter & Gamble gibi büyük markalara palmiye yağı tedarik etmek için Endonezya Sumatra'daki yağmur ormanları tahrip ediliyor.

EN BÜYÜK ORMAN TEHLİKE ALTINDA

Sumatra'daki yağmıur ormanları, kaplanlar, orangutanlar ve gergedanlara ev sahipliği yapmasıyla da biliniyor. The Guardian'ın haberine göre, RAN, bu konuda eğer daha fazla tedbir alınmazsa söz konusu büyük markaların bu canlıların yana yana gezebildiği son yaşam alanlarını ortadan kaldırmalarıyla anılacağını ifade ediyor. Araştırmada yıkıma dair uydu görüntüleri, fotoğraflar ve GPS koordinatları kanıt olarak kullanılıyor. Özellikle Leuser bölgesinde gerçekleşen yıkım bölgenin ekosistemi için tehlike arz ediyor. Leuser, ormandaki filler için bir göç koridoru olarak kullanılıyor. Yağmur ormanlarında 2012- 2015 yılları arasında türü tehlike altında olan en az 35 fil kaçak avcılar tarafından öldürüldü. Leuser bugün hâlâ Sumatra'nın en büyük yağmur ormanı olarak biliniyor. Leuser, hükümetin karşı çıkışlarına rağmen bu ay UNESCO tarafından dünya mirası listesine kabul edildi.

Büyük markalara tedarik sağlayan şirketler zinciri oldukça geniş bir yelpazeye yayılıyor. Şirketler arasında yer alan Agra Bumi Niaga (ABN) bir kereste, ağaç işleme şirketi. Ensem Sawita (ES) adıyla bilinen firma ise bir yağ işleme tesisi olarak biliniyor. Unilever, dolaylı olarak ABN firmasının tedarik zincirine dahil olduğunu kabul etti. Unilever, ABN ürünlerini kendilerine getiren Wilmar ve Musim Mas kuruluşlarından yakın zamanda bir müdahale eylem planı talep edeceklerini açıkladı. Nestle, Wilmar'la birlikte söylentileri araştırdığını beyan etti. Procter&Gamble kaynak sağlamakta sorumluluğun tedarik sağlayan şirketlere ait olduğunu iddia etti. Mars&Kellogs sürdürülebilir üretim yaptığı konusunda ısrar ediyor. Pepsi, tedarik zincirinin her aşamasını geliştirmek ciddi yatırımlar yaptıklarını ve söz konusu iddialarla ilgili tahribatı telafi eden adımların atılması için tedarikçilerden taahhüt aldıklarını söyledi. RAN kuruluşu ise dünyanın en yaygın palmiye yağı dağıtım ağına sahip olan ve binlerce ton palmiye yağı kullanan Pepsi'nin toplumsal sorunu ve çevresel yıkımı görmezden gelemeye devam ettiğini ifade ediyor.

inline-ads adscode='gdad-news-inline' /]


morganstanley

ABD 2020'de Paris hedeflerini geçecek

ABD merkezli finans kuruluşu Morgan Stanley tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre ABD Paris Anlaşması'nı imzalamasa bile 2020 yılında yenilenebilir enerji, ABD'de dahil çoğu dünya ülkesinde en ucuz enerji kaynağı olacak.

Morgan Stanley, yenilenebilir enerji en avantajlı ekonomik yatırım haline geleceği için ABD başkanı Donald Trump'ın iklim anlaşmasından çekilmiş olmasına rağmen 2020 yılına kadar ABD'nin Paris Anlaşması'nı imzalarken taahhüt ettiği  yüze 25 -26 emisyon indirimi hedefini geçebileceğini düşünüyor.

MALİYET DÜŞÜYOR, VERİMLİLİK ARTIYOR

Raporun yazarının The Independent gazetesine verdiği bilgilere göre 2016 ve 2017 yılında yılında güneş panellerinin maliyetinde zaten yüzde 50'lik bir düşüş yaşandı. Rüzgar türbinlerinde ise daha uzun pervane bıçaklarının ortaya çıkışıyla daha üst düzeyde verimlilik sağlandı. Bu yüzden 2020 yılından itibaren yenilenebilir kaynakların en ucuz kaynaklar olacağı düşünülüyor