Hiroşima Anma Parkı'nda bir gün

Hiroşima atom bombasından sonra kendini rehabilite etti. Bugün Barış Anma Parkı ziyaretçi akınına uğruyor.

Google Haberlere Abone ol

Becky Alexis-Martin *

Hiroşima canlanıyor, ilginç mutfağı, alışveriş merkezleri ve popüler gece hayatı ile nüfusu 1,19 milyonu geçiyor. Bol parklı yeşil bir şehir ve Ota gölü tarafından çevreleniyor. Ancak bir o kadar da anıtlarla dolu bir şehir, Etrafta mantar gibi bitmiş parklara kaldırımlara rüzgarla dağılmış gibi duran 75’in üstünde yapı var Şehir gelişir ve büyürken dünyada ilk defa 6 Ağustos 1945'te nükleer silah kullanılmış olan Hiroşima’da yaşananlar unutulmuyor.

Hayatını kaybedenlerin tam olarak bir sayısı yok. Ama bölgede o dönemde aşağı yukarı 135 bin kişinin bombadan etkilendiği düşünülüyor. Bu rakam yaklaşık Oxford şehri kadar bir nüfus ediyor. bu yüzden bölgede bol miktarda Hibakuşa (nükleer saldırıdan sonra hayatta kalanlara verilen isim) olması sürpriz değil.   Atom bombası hakkında Hibakuşa grubunun meddahları eğitsel, mitolojik, nükleer savaş karşı hikayelerini birbirleriyle paylaşıyorlar.

Uzmanlar 75 yıl boyunca patlama alanına yakın yerlerde hiçbir şeyin büyüyemeyeceğini düşünüyordu. Çevre belediyelerin bağışları ile bitkiler hasar görmüş toprağa ekildiler ve kök tutup çevreyi yeşillendirmeye başladılar. Şehir rehabilite olmayı başardı. Zor bir vizyon olan Hiroşima Barış Anma Parkı'nı yarattılar.

Parkın kendine has bir coğrafi psikolojisi var. Burası turistler ve yerliler tarafından ziyaret için kompleks duygular veren bir kamusal alan. Uluslararası turistler, daha büyük yapılar ve anıtmezarlar etrafında dolaşıyorlar. Çocuk Barış Anıtı'nda içine kağıt turnaların atıldığı çanakların etrafında geziyorlar. Anıtmezarın fotoğraflarını çekip gölde yürüyüş yapıyorlar, sonra da nehri geiçp bomba kubbesinin yanına geliyorlar

HİROŞİMA'DA BİNLERCE KORELİ ÖLDÜ

Bu parkta kişisel bağlar kurmak için mesafeler bir engel değil.  Birçok insan bombalamayı anmak için ziyaret ediyorlar. Hiroşima'nın kurbanları arasında ABD'liler, Çinliler ve Güneydoğu Asyalılar var. Saldırıda binlerce Koreli öldü. Koreli erkekler zorla askere alınmış, kadınlar "Rahatlatma Kadınları" olarak kullanılmıştı. Korelilerin mezarlarını bugün parlak renkli çiçekler süslüyor ve bölge yoğun olarak Korelilerin ziyaretçi akınına uğruyor.

Çok sayıda insan buraya savaşın acımasızlığını  üzerine düşünmek için oraya geliyorlar ama ABD'liler  Bunu orada karşılaştığım bir Amerikalı sayesinde öğrendim. bana gülümseyerek burayı ziyaret etme sebebinin bombaya savaşı bitirdiği için minnettar olduklarını ve bu yüzden ziyaret etmeye geldiğini söyledi. Bu bomba, kendi büyükbabasının hayatını kurtarmış.

Yerlilerin parkla derin bir bağı var. Parkla her gün gönüllü olarak ilgileniyorlar.  Sabahları saat 6 civarında gelirseniz kafalarında şapkaları, ellerinde bahçe malalarıyla yabani otları temizleyen yaşlıları görebilirsiniz.

Bütün bunlar olurken diğer tarafta da kendilerini Vatanseverler Topluluğu olarak adlandıran sağcı gruplar da parkın etrafında protestolar yapıyorlar. Japonya'nın savaş suçu işlediğini reddediyorlar. tarihsel revizyonizmi ve nükleer panayıra katılmayı savunuyorlar. Maalesef tutklanmaları yasak çünkü anayasanın himyesi altındalar. tuvaletlerin arkasında bir köşede kurumuş toprağın üstünde ise yaşlıların gizli kapaklı zevkleri var. Hibakuşa yaşlılarının hepsi değilse de bir kısmı gülüp eğlenip Go ve Shogi savaş oyunları oynayabiliyorlar. Güneşin batmasa başlamasıyla oyun tahtalarını ve taburelerini koltuklarının altına alıp eve yollanıyorlar.

Parkta gün bitiyor. ağustos böceklerinin sesleri daha gür çıkıyor. Birkaç küçük genç kümmeleri gelip parkta takılıp sakinliyor. Sesler yavaş yavaş diniyor. Park sessiz geceye reslim oluyor. Hiroşima'daki günümüz bitti ama halkın kolektif hafızasında her şey çok canlı.

* Yazının orijinali The Guardian'da yayınlanmıştır (Çeviren: Bulut Zencir)