Küresel iklim anlaşması risk altında

Küresel ikim anlaşması risk altında. Yüzyılın sonunda sıcaklık artışı 3 dereceyi bulabilir. 3 derece senaryosu hangi şehirleri tehdit ediyor. Amazon tekrar ağaçlandırılıyor. Hepsi Yeşil Gündem'de

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küresel sera gazı emisyonlarının seviyesi alarm veriyor. Dünyadaki sera gazı seviyesi, Paris Anlaşması'nda 2030 için belirlenen hedeflerin yüzde 30 üstünde. Eğer gezegene salınan karbon miktarı bu şekilde devam ederse  bu yüzyılda gezegendeki sıcaklık artışı 3 ila 3,2 derece olacak. Paris Anlaşması , sıcaklık artışının maksimum 2 dereceyle sınırlandırılmasını öngörüyor.

Sera gazı emisyonlarının mevcut tempodaki salımı engellenemezse 2030 yılında atmosferdeki karbondioksit miktarı 53 ila 55 milyar ton olacağı tahmin ediliyor. BM Çevre Programı, sıcaklık artışını 2 dereceyle sınırlandırılabilmesi için atmosferdeki karbondioksit miktarının 42 milyar tonla sınırlı kalması gerektiğini vurguluyor. Paris Anlaşması çerçevesinde ülkelerin geçen sene verdiği taahhütlerle karbon salımları 12 ila 14 milyar tonun biraz altında muhafaza edilebiliyor.

FOSİL YAKIT VE ÇİMENTO KAYNAKLI KARBON SALIMI SABİT HIZDA

BM tarafından hazırlanan rapora göre son üç yılda fosil yakıt ve çimento üretimi sonucu ortaya çıkan  karbon emisyonunda sabit bir seyir nihayet yakalandı. Fosil yakıtlardaki durgunluğın sebebi olarak ABD ve Çin'deki kömür üretimindeki düşüş gösteriliyor.Uzmanlar bu dalganın tersine dönebileceğini, bu yüzden de hedeflerin tutturulabilmesi için kömür rezervlerinin yüzde 80 ila 90'ının yerin altında kalması gerektiği ifade ediliyor. Şu anda anlaşmayı tehlikeye sokan en büyük tehlike olarak ABD'nin anlaşmadan geri çekilmiş olması olarak gösteriliyor.


Sıcaklık artışında 3 derece alarmı

Yüz yıllık küresel sıcaklık artışında 2 derece hedefinin tutturulamaması ve dünya sıcaklığının 3 derece artması halinde gezegenin en ünlü plajları, ticaret merkezleri, ve büyük tarım alanları sular altında kalma riskiyle karşı karşıya.

ŞEHİRLER SULAR ALTINDA KALACAK

BM'nin iklim değişikliği taahhütlerinde çok yavaş yol alındığı uyarısını yaptığı bir dönemde 3 derecelik sıcaklık artışı deniz seviyelerinde 2 metrelik bir yükselme anlamına geliyor. Guardian gaztesinin yaptığı hesaplamalara göre böylesi bir durumda, Çin'de Şanghay, Japonya'da Osaka, Berezilya'da Rio, Mısır'da İskenderiye  ve ABD'de Miami gibi şehirler sular altında kalabilir. Rio'nun ünlü Copacabana  plajının sular altında kalacağı ve Osaka'daki ticaret ve eğlence merkezleri olan  Umeda ve Namba'nın tamamen yok olacağı öngörülüyor. Deniz seviyesinde yarı metrelik bir yükselme bile Mısır'ın Nil deltasında 8 milyon kişinin yerindeen olması anlamına geliyor. Guardian'ın projeksiyonuna göre Miami ve Florida eyaletinin biri tamamen batık şehir haline gelecek. Bu arada kasırgalar  daha şiddetli olmaya devam edecek ve tarımda kuraklık süreleri de uzayacak.

Bugün ( 6 Kasım) başlayacak olan Bonn İklim Konferansı'nda gündem maddelerinden birinin de bu sorun olması bekleniyor. BM Çevre Programı Direktörü  Erik Solheim, yüz milyonlarca insanın hayatını kurtarmak için hala yeterli adım atılmıyor oluşuna dikkat çekiyor.


Amazon tekrar yeşilleniyor

Dünyanın en büyük ağaçlandırma projesi kapsamında , Amazon yağmur ormanlarına 73 milyon ağaç dikilmesi planlanıyor.

Brezilya'daki bu organizasyonla, yeni yöntemler kullanılarak 70 bin dönümlük, 30 bin futbol sahası büyüklüğünde bir arazinin yeniden ağaçlandırılması hedefleniyor. Kullanılacak yeni yöntem sayesinde ağaçların daha dayanıklı olması bekleniyor. Bu ağaçlandırma yönteminde, fide ekmek yerine 1 metrekarelik alana 200 farklı tohum atılıyor ve en güçlü tohum hangisiyse hayatta kalıyor; daha güçlü bir orman yapısı oluşturuyor.

HANGİ AĞAÇLARIN KORUNDUĞU DA ÖNEMLİ

Conservation International'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sanjayan Muttulingam  (M. Sanjayan)  "Sadece ağaçların korunması değil, hangi ağaçların korunduğu da önemli diyor.

M. Sanjayan,  uygulanan ağaçlandırma tekniğinin  diğer bölgelerde de uygulanırsa maliyetlerin büyük oranda düşeceğini söylüyor.

Ormanların azalması engellenebilirse, karbon salımı yüzde 37 oranında azaltılabiliyor. Son 40 yılda Amazon Ormanları'nın  yüzde 20'si azaldı ve gelecek 20 yılda bir beşte birlik dilimin daha yok olacağı tahmin ediliyor.

Küresel ısınmayı engellemek için Paris Konferansı'nda alınan kararda tropikal ormanların korunması da bir hedef olarak belirlenmişti.