'Kerkük yüzünden bütün Kürtlerin morali bozuldu'

Otobüs şoförü Yadin, Kerkük Haşdi Şabi ile Irak ordusunun eline geçtiğinde Kerkük’teydi ve o günü anlatırken, “Canımızı zor kurtardık” diyor. Erbil’e yeni bir seyahate hazırlanan Yadin, bölgede durumun sakin ama insanların kafasının karışık olduğunu söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Otobüs şoförü Yadin, muavinle birlikte yolcuların bavullarını bagaja istif ediyordu. Güzel bir yağmur çiseliyordu ama hava soğuk değildi. Telefonla konuşurken volta atan genç bir kadın, gideceği yerde kendisini kimin bekleyeceğini soruyordu. Cizre’ye gidecek bir genç, kaç saat sonra Cizre’de olacaklarını soruyordu.

Bunlar, Erbil’e kadar gidecek otobüsün yolcularıydı, yolda ineceklerdi. Erbil’e gidecek yolcular konuşmaya yanaşmadan erkenden bindiler otobüse, koltuklarına geçip hareket saatini beklemeye başladılar.

Şoför Yadin, ısrarlarıma rağmen soyadını söylemedi. Yıllardır uzun yol şoförlüğü yapıyordu değişik badireler atlatmıştı. “Anlatacak çok şey var” diyor gülerek “Ama zamansız geldin, daha rahat bir zamanda konuşalım, bak neler anlatırım.”

Uzun yol şoförü, mutlaka anlatacak çok hikâyesi vardır. Ama onunla sadece Haşdi Şabi ile Irak ordusunun Kerkük’e girmesinden sonra bölgede yaşananlarla ilgili konuşmak istiyorum.

‘CANIMIZI ZOR KURTARDIK’

Şoför Yadin, Haşdi Şabi Kerkük’e girdiğinde oradaymış. Dediğine göre Kerkük’te ortalık bir anda karıştığında ne yapacaklarını şaşırmışlar. Yadin, Kerkük’te o gün olanları şöyle anlattı: “Kerkük’e yolcularımız vardı. Ortalığın gergin olduğunu biliyorduk ama çatışmanın ortasında kalacağımızı tahmin etmiyorduk. Kerkük’e gittik, yolcularımızı bıraktık. Bir süre sonra birden silahlar patladı, insanlar sokağa döküldü. Ne olduğunu anlamadan kaçmak zorunda kaldık. Biraz daha kalsak Haşdi Şabi’nin Kerkük’e girdiğini görecektik ve başımıza ne gelecekti bilmiyoruz.”

Kerkük, Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin eline geçtiğinden bu yana bir daha gitmemişler Kerkük’e. Yadin, “Eskiden, yani Peşmerge’nin elindeyken bir sıkıntı yaşamıyorduk. Ancak şimdi gidersek ne olur bilmiyoruz” diyor.

KAPIDA BİR SIKINTI YOK

Erbil’e hava yolu kapatıldı ama bilindiği gibi karayolu hâlâ açık. Sınır kapısına yakın yerde Türk ve Irak askerinin 50 gündür birlikte tatbikat yapması, kapıda Irak askerlerinin denetimi alması da olağanüstü bir sıkıntıya neden olmamış. “İlk zamanlar bir karmaşa oldu kapıda, Irak askerleri denetimi alırsa sorun olur mu bilemedik. Sonra düzeldi her şey, bir sorun yok şimdi” diyor Yadin.

Daha önce günde dört sefer yapıyordu otobüs firması, son gelişmelerden sonra sefer sayısında bir değişiklik olmamış. Bunu da uçak seferlerinin durdurulmasıyla ilgili olduğunu belirtiyor. Yadin, “Uçak olmayınca ne yapacak insanlar, mecburen otobüsle seyahat edecek” diyor ve ekliyor: “Bu yüzden sefer sayısında bir değişiklik olmadı. Aslında yolcu sayısında da bir değişiklik olmadı. Yani savaş ihtimali nedeniyle oradan buraya kaçan kimse olmadı. Yalnız, Güney’de yaşayan çok sayıda yabancı getirdik, Kerkük’teki olaylardan sonra.”

HAYAT DEVAM EDİYOR

Erbil ve Süleymaniye’de hayatın normal olduğunu gözlemlediğini söylüyor Yadin. Hayat normal akışında olsa da Yadin’in dediğine göre Süleymaniye ile Erbil’in Kerkük nedeniyle birbirini suçlaması sokakta da devam ediyor. “KYB’li Peşmergeleri suçluyorlar savunma yapmadıkları için. Ötekiler de diyor ki ‘Siz niye tek mermi atmadınız?’ Bu yüzden biraz karışık durum. Bundan sonra ne olacak, kimse bilmiyor.”

Yadin, kısa bir yorum da yapıyor: “Sadece Güney’deki Kürtlerin kafası karışık değil ki, bütün Kürtlerin morali bozuldu Kerkük yüzünden. Siyasetçiler ise bunun farkında değil. Çok yazık.”

Bir yandan yolcuların sorularına cevap verip bagajlarını yerleştirirken yaptığımız sohbet, otobüsün kalkmasına dakikalar kalıncaya kadar devam etti. Yadin, sonunda, “Daha rahat bir zamanda konuşalım” dedi yine. Saatler sürecek bir yolculuğa çıkacaktı. Gideceği bölge bizim için tedirgin edici ama o alışık bu yola ve itikatlı, “Allah büyüktür” diyor, son hazırlıklarını yaparken.