Doğayı korumada drone teknolojisi

Dronelar doğayı korumamıza nasıl yardım ediyor?.. Çin'den mavi gökyüzü atılımı... Arıları yok etmeyen böcek ilacı mümkün mü? Hepsi Yeşil Gündem'de

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Drone teknolojileri geliştiğinden beri, askeri amaçlardan sinemacılık, gazetecilik ve gözetleme dahil bir çok dalda kullanıldı. Dronelar şimdi de çevre koruma amaçlı kullanılıyor. Yeni teknolojik uzaktan kumandalı insansız hava araçları şimdi de orman yangınları ve tehlike altındaki fillerin korunması için kullanılıyor.

Droneların orman yangınlarında uçak ve helikopterlere göre çok daha fazla avantajı olduğu keşfedildi. Öncelikle yangın araştırması yapan ve yangın yavaşlatıcı salan uçaklar zorlu koşullarda her zaman uçamıyorlar. Üstelik büyük yangınlar mürettebatın can  güvenliği için tehlike de arz ediyor. Öte yandan dronelar yangının yerini tespit etmek, kontrol altına almak ve söndürmekte çok daha etkililer. bu küçük hava araçları itfaiyecilere yangına kuşbakışı bakma şansı tanıyarak nerelerde tahliyeye ihtiyaç olduğunu ve ekiplerin nerelere yönlendirilmesi gerektiği konusunda karar vermelerini sağlayabiliyorlar.

DRONELAR KAÇAK AVCILARI İZLİYOR

Afrika'da ise filler uzun süredir kaçak avcıların tehdidi altında. Bu yüzden Güney Afrika, Zimbabve ve, Malavi ve Botsvana'da şimdiden dronelar uçmaya başlamış durumda. Güney Afrikalı   UAV Drone Solutions (UDS) şirketi tarafından üretilen dronelar milli parklar üzerinde gözetleme yaprak çektiği görüntülerle 24 km uzaklıktaki ekipleri uyarabiliyor. bu ekipler de yerel polis ve park muhafızlarına haber verebiliyor.  Henüz drone görüntüleri delil olarak kullanılarak kaçak avcılara bir suçlama yapılamadı ama gene de hem fillerin hem de gergedanların korunmasında bir caydırıcılık unsuru olabildi. UDS kurucusu Otto Werdmuller Von Elgg, bir drone ekibini sahada tutmanın maliyetinin ayda 20 bin dolar olduğunu ama bu maliyetin giderek düştüğünü söylüyor.  Otto Werdmuller Von Elgg, kumandalı hava araçlarının işe yaramayacağını söyleyenlerin olduğunu ama özellikle gece saatleri için en geçerli çözümüm de dronelar olduğunu söylüyor.


Çin'de mavi gökyüzü için 7,5 milyar dolar

Çin Çevre Koruma Bakanlığı’nın Planlama ve Finans Bölümü yetkilisi You Yanxin,çevre koruma faaliyetleri için bu yıl  49,7 milyar yuan (yaklaşık 7,5 milyar dolar) bütçe ayırdığını açıkladı. You’nun verdiği bilgilere göre merkezi hükümet finansmanının 16 milyar Yuan’lık kısmı, Beijing-Tianjin-Hebei bölgesindeki 13 il ölçeğindeki bölge ile komşu arazi olan Yangtze Nehri ve dünyanın en yoğun kentleşmiş bölgelerinden biri olan İnci Nehri Deltası'nda kronik bir sorun halini almış olan hava kirliliğini kontrol altına alma çabalarını desteklemek için ayrıldı.

HEDEF 2035'TE MAVİ GÖKYÜZÜ

You, ayrıca merkezi hükümetin kilit alanlardaki hava kalitesinin iyileştirilmesinde önemli bir rol oynayan harcamalarının, 13'üncü Beş Yıllık Plan döneminin (2016-2020) başından bu yana 27,2 milyar Yuan’ı aştığını söyledi. Merkezi hükümet ayrıca su kirliliği ile mücadele için 8.5 milyar Yuan ve toprak kirliliği kontrolü için ise 6.5 milyar Yuan kaynak ayırdı. Çin Komünist Partisi Ekim ayında gerçekleştirdiği 19'uncu Olağan Kongresi'nde 2035 yılında tekrar mavi gökyüzüne kavuşmayı hedeflediğini beyan etmişti.


Arı dostu böcek ilaçları geliyor

Arı kolonileri için büyük tehlike oluşturan böcek ilaçlarının ( pestisisit) yararlı alternatiflerinin üretilebilmesi artık mümkün olaiblir. Pestisitleri tamamen yasaklamayı düşünen İngiltere hükümeti yerine farklı seçeneklerin kullanılabilmesini araştırıyor.

ARILARI KORUMAK İÇİN GENETİK MÜDAHALE

ABD Bilim Ulusal Akademisi'nde İlerlemeler (PNAS) kuruluşu tarafından yapılan bir araştırmaya göre kimyasal böcek ilaçlarına müdahale ederek onların başta arılar olmak üzere faydalı böcekleri yok etmesini engellemek mümkün.  Yapılan araştırmaya göre arılar yaygın olarak kullanılan piretiroid ilaçlara karşı hassas ama kimyasal içinde bulunan Tau fluvalinat maddesine karşı dirençli. PNAS ekibindeki bilim insanları kimyasallara genetik mutasyon uygulayıp müdahale ederek arıların onları yok eden piretiroid bileşenlere  yönelmesine sebep olan sodyum kanalları tortularına müdahale ederek arıların karşısında daha dayanıklı olduğu Tau fluvalinat maddesiyle karşı karşıya bırakıyor.

Çok sayıda uzman araştırmanın zayıf yanlarından birinin pestisitlerin döllenmeye yardımcı diğer böceklere olan zararlarının ortadan kaldırmıyor olmasına dikkat çekiyor. Öte yandan  Oxford Brookes Üniversitesi'nden Andrew Jones ise iyimser bir yorum yaparak "Mahsullerimizi eninde sonunda korumamız gerekiyor. İlerde mutlaka kimyasalları arılar için daha dostane hale getirebilecek daha sağlam deneyler  yapılacaktır" diyor.