Yapay zeka 'Falcı Bacı' 724 milyon fincana baktı!
Sanal alemde kahve falı baktıranların yakından tanıdığı İsabel ve Falcı Bacı gibi karakterler aslında bir yapay zekâ programı.
DUVAR - Yazılım işleriyle uğraşan Burç ve Selin Sade çifti, yurtdışında katıldıkları bir toplantı sonrası kahve içtikten sonra fal baktırmaya niyetlendi ama yanlarında bakacak kimse yoktu. Bu ihtiyaçtan yola çıkan çift, kısa bir süre sonra ‘Kaave Falı’ uygulamasını yarattı.
Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberine göre, 2012’den bu yana cep telefonlarına indirilebilen uygulamaya daha çok kadınlar rağbet gösteriyor. Uygulamanın yaratıcısı Burç Sade, Falcı Bacı, Melek Abla, İsabel ve Jasmine karakterlerinin ardında aslında yapay zekâ bulunduğunu belirtiyor. Yapay zekâ, gönderilen fincan fotoğraflarını kişisel bilgiler ile birlikte değerlendirerek yorum yapıyor.
Yapay zekâya fal figürlerine benzer semboller giriliyor. Program bu sembolleri tanımlı yorumlardan bağlantı kurarak yorumluyor. Bu noktada yapay zekâya kahve falı yorumlamayı öğreten tecrübeli yorumcuların da büyük katkı yaptığı belirtiliyor. Her geçen gün yeni yorum tanımları ekleniyor, böylece fal bakan yapay zekâ sürekli geliştiriliyor. Kullanıcılar, kahve falları ile ilgili sorularını bire bir sorarak da cevaplarını hemen alabiliyor, mesajlaşabiliyorlar.
En ünlü karakter ‘Falcı Bacı’ ise bu zamana kadar tam 723 milyon 616 bin 678 defa fal baktı. Uygulamayı her gün 500 bin kahve sever ziyaret ediyor. ‘Melek Abla’ ise sağlık konusunda yorum yapıyor. Uygulamanın bir diğer özelliği Arapça, Türkçe, İngilizce ve Yunanca olmak üzere 4 dilde yorum yapıyor olması. Marka için çalışan teknik ekip dahil 60 kişi var. Şimdi ise kahve içemediğiniz durumlarda sizin yerinize kahve içip fincan kapatarak fal yorumlayan bir uygulama üzerinde çalışılıyor. Bu hizmet canlı olacak, kullanıcı istediği takdirde falı yorumlayan kişiyle görüntülü konuşacak. ‘Kaave Falı’nın bu uygulaması İsabel karakteri üzerinden hizmet verecek.
TELİF DAVASINI KAZANMIŞLARDI
Milyonlara Falcı Bacı, Melek Abla, Jasmine ile İsabel karakterleriyle fal hizmeti veren ‘Kaave Falı’ aplikasyonu, mahkemelik de olmuştu. Sade çifti, fikir sahibi oldukları uygulamanın bir başka şirket tarafından kullanıldığını iddia ederek İstanbul Fikri Sınayi Haklar Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme ‘Falcı Bacım’ markasının başka şirketlerce Google Playstore üzerinden indirilmesi ve kullanılmasını yasakladı.