Çocuk anlamıyor: Kızın erkekle ne farkı var?

Norveç'te, kız ve erkek çocuklarının cinsiyet eşitliği ve eşit ücrete bakışını incelemek için bir deney yapıldı. Çocuklar, erkeklere 'ücret' olarak daha fazla ödül verilmesini anlamlandıramadı. İlk tepkileri, "Bu çok saçma" demek oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Norveç'te Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle yapılan bir deney, çocukların cinsiyet ve ücret eşitliği kavramlarına hâkim olduğunu, ayrımcılığın sonradan öğrenildiğini ortaya koydu.

Finansforbundet isimli sendikanın deneyinde, çocuklar bir kız bir erkek olarak ikili gruplara ayrıldı. Sonrasında çocuklardan etraftaki pembe ve mavi topları ayırarak vazolarda toplamaları istendi. Çocuklar işbölümü yaptı, topları vazolarda ayrıştırdı. Ardından da gözlerini kapatmaları istendi; zira, onlara ödül verilecekti. Gözlerini açtıklarında, ellerinde şekerleme dolu bardaklar vardı. Ancak kız çocuklarına erkeklerden daha az ödül verilmişti.

'AYNI İŞİ YAPTIK!'

Çocuklar başta sevinse de, bu durumu kısa süre içinde fark etti. O sırada da, "Neden farklı miktarlarda ödül aldığınızı biliyor musunuz? Çünkü biriniz erkek, biriniz kız" cümlesini duydular. Çocukların şaşkınlığı yüzlerinden okunurken, verdikleri yanıtlardan bazıları şöyle oldu:

"Bu çok saçma."

"Bu hiç adil değil."

"Aynı işi yaptık ama aynı miktarı almadık."

"O da benim kadar iyiydi o yüzden aynı ödülü almalıyız. Diğer türlüsü adil olmaz."

"Kızlarla erkekler arasında hiçbir fark yok."

"Bu yanlış."

"Kızlar erkeklerden daha az değerli değildir."

"Bir erkek ya da kız olmanızın ne önemi var?"

Çocuklar bu sohbetten sonra, ödüllerini eşitlerken, videoda şu yazı görülüyor: "Eşit olmayan ücret, çocukların gözünde kabul edilemez bir durum. Yetişkinler olarak biz bunu niye kabul edelim?" (Dış Haberler)