İsveç ve önyargılar!
Danimarka, İsveç, Norveç ve İzlanda gibi İskandinav ülkelerindeki yaşam tarzları, Türkiye halkları için bir çok efsaneye konu oluyor. Stockholm'e yerleşen Necmettin Çelikhan İsveç'e ilişkin ön yargıları yazdı...
Necmettin Çelikhan
DUVAR - Türkiye'den farklı nedenler ile ayrılan vatandaşlar oldu, biz de 4 yıl evvel çocuklarımızın daha iyi bir eğitim alması ve daha medeni koşullarda yaşamak için İsveç'in başkenti Stockholm'e yerleştik. Yerleşmeden önce ve yerleştikten sonra birçok arkadaşımız İsveç ile ilgili endişe ve kaygılarını, aslında olumsuz önyargılarını dile getirdiler bazıları ise hiç sorgulamadan çok mutlu oldular bizler için.
Neydi bu olumsuz önyargılar;
6 AY GECE 6 AY GÜNDÜZ
İsveç'in Dünya üzerinde 6 ay boyunca gece veya gündüz yaşanan yerler arasında olduğu söyleniyor. Bu tabii ki tamamen gerçek dışı bir ön yargı, evet kış aylarında hava Türkiye'ye oranla daha erken kararıyor ama bütün bir kışı gece gibi geçirmiyoruz. Keza yaz aylarında da hava erken aydınlanıp gece çok geç saatlerde kararıyor. Ama bu süreçler hem kış hem yaz aylarında toplam 4 ay gibi bir süreyi kapsıyor diğer aylarda ise normal günlük koşullar devam ediyor
İNTİHAR ORANI YÜKSEKLİĞİ
Bir diğer efsane ise İskandinav ülkelerinde intihar oranın çok yüksek olması. Bu duruma da örnek olarak, kışın gecelerin uzunluğu, alkol tüketim oranının yüksekliği ve insanların gelecek kaygısına sahip olunmaması gösterilir. Halbuki World Population Review 2017 verilerine göre, dünya intihar sıralamasında İsveç 32. sırada, Sırbistan, Hırvatistan, Japonya, Kazakistan, Sri Lanka gibi farklı coğrafyalardan ülkeler İsveç'in çok önünde yer alıyor. Türkiye listede 84. sırada. Ancak intihar olaylarının ne kadarı çevresel nedenlerden dolayı adli kayıtlara intihar vakası olarak geçtiği tartışılır.
SOĞUK İKLİM KOŞULLARI
Bu yazıyı Stockholm'de 34 derece sıcaklık altında yazıyorum, dünyanın değişen iklimi ne yazık ki burayı da etkiledi. Mayıs ayı başından beri 20 derecenin altına düşmeyen gündüz hava sıcaklığı, yağmur yağışlarının azalması, sıcaklıkları belirli seviyede tutuyor. Yağmur yağmadan düşen yıldırımlar ise orman yangınlarına neden oluyor, bu yangınlar da endişe ile karşılanıyor. Hastaneler ise ne yazık ki bu sıcaklıklara alışık olmayan özellikle yaşlı İsveç vatandaşları tarafından dolup taşmış durumda.
Bir yandan da güneşe hasret İsveçliler, sahillerde, sayısı binlerce olan adacıklarda yaz tatillerini geçirmenin keyfini yaşayıp güneş depoluyorlar.
İsveç'ten şimdilik aktaracaklarım bu kadar zaman zaman size yaşam deneyimlerimizi de paylaşmayı hedefliyorum.