Trans kuaför Beray: Çizgimi hiç bozmadım!
Trans Deniz Beray, insanların önyargıyı bırakmasını istedi: Ben kimliğimi savundum...
DUVAR - Antalya'da kuaförlük yapan Deniz Beray, Adana'da doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra Adana'da bir kadın kuaföründe işe başlayan Beray, erkek gibi hissetmediğinin farkına vardığını belirtti. Uzun süre bu kimliğini gizleyen Beray, 14 yaşına geldiğinde durumunu annesine anlattı. Annesi de eşinin ve çevrenin olumsuz yaklaşacağını düşünerek Beray'ın kimliğini bir süre daha gizledi. Ancak Deniz Beray, daha fazla dayanamadı ve yaşadıklarını tüm aile bireyleriyle paylaştı. Beray, kimliğini kabullenemeyen aileyle bir takım sorunlar yaşadı.
Bir süre daha Adana'da yaşayan Deniz Beray , 10 yıl önce kendisini daha özgür hissedebileceğini düşündüğü Antalya'ya taşındı. Kuaförlük mesleğini sürdürmeye karar veren Beray, biriktirdiği parayla 4 yıl önce kendisine salon açtı. Bir yandan da seçtiği kimlik nedeniyle bir dizi ameliyat olan Deniz Beray, pembe kimliği almak için de mahkemeye başvurdu.
İlk zamanlar salona gelen kadınların çekindiğini belirten Beray, biraz sohbet ettikten sonra sanki kadınlarla yıllardır tanışıyor gibi arkadaşlık kurduğunu söyledi. Deniz Beray, "Önce tatlı bir bakış oluyor. Sonra tanışıyor ve sohbet ediyoruz, ardından hiçbir sıkıntı yaşamıyorum" dedi.
'ÇİZGİMİ HİÇ BOZMADIM'
Kimliğinden hiç vazgeçmediğini dile getiren Deniz Beray, yıllardır kuaförlük yaptığını, başka hiçbir meslek düşünmediğini aktardı. Geçirdiği ameliyatlardan sonra ailesinin kendisini daha fazla önemsediğini dile getiren Beray, şöyle devam etti:
"Ailem geçmiş için 'keşke sesini duyabilseydik, keşke önyargılı davranmasıydık' diyor. Pişmanlıkları var. Ben çizgimi hiç bozmadım. Aileme hak veriyorum ama en çok kendime hak veriyorum, bunu yaşamak zorundayım. Ailem şimdi yanıma geliyor, ben de onları ziyarete gidebiliyorum. Yanlarına giderken başka bir kimliğe bürünmüyorum."
Müşterileri ile çok iyi ilişkiler geliştirdiğini anlatan Beray, "Bakım için gelmeseler dahi pasta börek getirip sohbet etmeye gelenler var. Bazı müşteriler de merak için geliyor. ' Trans' kuaför nasıl oluyor diye gelen çok fazla insan var. İnsanlara tuhaf geliyor. Sonradan kimlik değiştirmek önemli değil, önemli olan nasıl hissediyorsan öyle yaşayabilmek. Ben kimliği, kişiliğimi ve işimi insanlara sundum. Önyargı ve baskılardan dolayı kendi işini yapamayan çok arkadaşım var. Fuhuş değil kendi işlerini yapsınlar istiyorum. Önyargılar kırılınca belki mesleklerini yapabilirler" diye konuştu.
Beray'ın müşterilerinden Esma Mete, cinsiyet kimliğini bu yönde olanlara çalışma ortamı verilebilmesi durumunda bu insanların çalışarak hayatlarını kazanmalarının önünün açılacağını söyledi. Mete, "İnsanları ötekileştirmeden öğrenmemiz ve öğretmemiz lazım" dedi. (Antalya/DHA)