Ara Güler kimdir?
Fotoğraf sanatçısı Ara Güler, 16 Ağustos 1928 yılında dünyaya geldi. 90 yıllık hayatı boyunca ünü Türkiye'yi aşan başarılı bir fotoğrafçı olarak bilindi. Ara Güler 17 Ekim 2018'de İstanbul'da hayatını kaybetti.
DUVAR - Fotoğraf sanatçısı ve muhabiri Ara Güler, 16 Ağustos 1928 tarihinde İstanbul Beyoğlu'nda doğdu.
Ara Güler 1951 yılında Kuruçeşme'deki Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. Çünkü bu yıllarda sinemaya ve oyun yazarlığına merak sarmıştı.
1950'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.
Ara Güler, babasının aldığı fotoğraf makinesiyle ilk çektiği fotoğraf, 1950 yılında Ticaniler denen gerici bir grubun kırdıkları Gümüşsuyu'ndaki Atatürk heykelinin resmidir.
1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antalojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.
1954-1962 yılları arasında Hayat Dergisi'nde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı.
1955 yılında İstanbul'da 6-7 Eylül Olayları sırasında azınlıklara karşı saldırıları ve olayların ardından ortaya çıkan tahribatı belgeledi.
Bu yıllarda gazeteci olmaya karar veren Güler, 1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliğini yaptı.
1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı. İsviçre'de çıkan Camera dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı.
1964'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotoğrafları kullanıldı.
1967'de Japonya'da çıkan "Photography of the World" antolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotoğrafı yayınlandı.
1967'de Kanada'da açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 1968'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotoğrafın On Ustası" adlı sergide; aynı yıl Almanya'da, Köln'de Fotokina Fuarı'nda yapıtları sergilendi.
1970'de "Türkei" adında fotoğraf albümü Almanya'da yayımlandı. Sanat ve sanat tarihi konularındaki fotoğrafları ABD'de Time-Life, Horizon ve Nesweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı.
1971'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının fotoğraflarını çekti. Yine Skira yayınevince Picasso'nun 90'ıncı yaş günü için yayımlanan "Picasso Metamorphose et unite" adlı kitap için Picasso'nun foto-röportajını yaptı.
1972'de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.
1975'de ABD'ne davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra "Yaratıcı Amerikalılar" adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çekti.
1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü aldı.
1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı.
1986'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Aptullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı.
1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı.
1994'de "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve "Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı.