Çölyak hastaları için özel üretim: Glütensiz Bir Başka Kafe

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk korumalı işyeri olan Glütensiz Bir Başka Kafe'yi açtı. Kafe çalışma imkânları kısıtlı olan zihinsel ve ruhsal engellilere istihdam ortamı oluşturdu.

Google Haberlere Abone ol

GAZİANTEP - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan 'Glütensiz Bir Başka Kafe', Türkiye’de yerel yönetimlerin hayata geçirdiği ilk korumalı işyeri oldu. 9 zihinsel ve ruhsal engellinin istihdam edildiği kafede, çölyak hastaları ve glütensiz beslenmeyi tercih edenler için ekmekler, kurabiyeler, yaş pastalar, pizzalar, hamburgerler ve içli köfte üretiliyor.

Büyükşehir ,“Gönül Belediyeciliği” anlayışıyla bir sosyal sorumluluk projesine daha imza attı. Açtığı Glütensiz Bir Başka Kafe’yle, işgücü piyasasında çalışma imkânları kısıtlı olan zihinsel ve ruhsal engellilere istihdam ortamı oluşturdu. Kafe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından alınan Korumalı İşyeri Statü Belgesi ve İŞKUR Hibe Programı ile destekleniyor. Engellilerin istihdamına yönelik sağlanan sosyal işletme modelinin örneklerinden biri oldu. Kafeyle, engellilerin mesleki eğitim ve rehabilitasyonla, edindikleri deneyimlerin kullanılması, sorumluluk duygusunun gelişmesi ve üreten bireyler haline gelmesi amaçlandı.

.

ÇÖLYAK HASTALARI VE GLÜTENSİZ BESLENMEYİ TERCİH EDENLER İÇİN ÖZEL ÜRETİM 

Glütensiz gıda temininde zorlanan çölyak hastaları ve glütensiz beslenmeyi tercih eden bireyler için uygun gıdalar tüketebilecekleri ayrıcalıklı bir mekan sunan kafe, normal besinlerden ayırt edilemeyen özellikte ekmekler, kurabiyeler, yaş pastalar, pizzalar, hamburgerler, içli köfte ve çiğköfteler üretiyor.

KAFEDE ÇALIŞTIKLARI İÇİN MUTLULAR

Kafede istihdam edilen engelliler, kendilerine böyle bir imkan tanıyan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e teşekkür ederek, kafede çalıştıklarından dolayı mutluluklarını dile getirdi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olarak bilinen çölyak hastalığı, bağırsakları tahriş eder ve bağırsakların küçülmesine yol açar. Tedavisi olmayan hastalık, sadece sıkı bir glütensiz diyetle etkisi azaltılıyor.