'Politikayı sevmeyen' muhtar Yadigar Aslan yeniden aday!
İşsiz kalan kadınlara iş, öğrencilere burs, muhtarlık ofisinde ikinci el mağazası... Bütün bunları mahalle muhtarı Yadigar Aslan ve mahallede yaşayan kadınlar birlikte yapıyor. Aslan, düşündüğü birkaç projeyi daha hayata geçirmek için önümüzdeki yerel seçimlerde yeniden aday: İmkanım olsa her sokağa kreşler kurarım. Kadınların buna ihtiyacı var.
DUVAR - Yadigar Aslan, İstanbul'un Çekmeköy ilçesine bağlı Mimar Sinan Mahallesi'nde 5 yıldır mahallede muhtarlığı yapıyor. 31 Mart seçimlerinde tekrar aday olan Aslan, muhtarlık ofisini kadınlara açmış. Burada eğitim kursu organize ediyor, kadınlarla birlikte ihtiyacı olanlara elbise dağıtıyor, her hafta komşularını kahvaltıya çağırıyor, öğrencilere burs sağlıyor...
Muhtarların birçok yetkisi ellerinden alınmış olsa da, Aslan mahalleliyle ve özellikle kadınlarla birlikte önemli icraatler gerçekleştiriyor. Muhtarlık ofisi mahalledeki kadınların en çok uğradığı yer. Çünkü bu ofiste iş arayanlara iş bulunmaya çalışılıyor, atölyeler düzenleniyor, sorunu olan derdini anlatıyor... Aslan, "Bu işi sadece hizmet olsun diye yapıyorum" diyor: "Muhtarlığın üst katında değerli kadın destekçilerimle birlikte ikinci el mağazası açtık. İnsanlar, giymedikleri düzgün elbiselerini getiriyor biz de haftada bir gün bu elbiseleri ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtıyoruz. Kadınlar için nakış kurslarımız 4 yıldır devam ediyor. Haftada iki gün okuma yazma kursumuz var. İlan panolarımız var. Bu panolarda işsiz kadınlara iş bulmaya çalışıyoruz."
Muhtarlık ofisinin başka bir görevi daha var: Kütüphane. Aslan, kütüphaneye en çok kadın ve gençlerin geldiğini söyleyerek şöyle devam ediyor: "5 mahalleden insanlar buraya gelerek kitap alıp okuyor. Okuması bittikten sonra kitapları geri bırakıyorlar. Öğrenciler için test kitapları da kütüphanemizde yer alıyor."
Bütün bunların yanında kadınlar muhtarlığa gelerek yaşadıkları sorunları anlatıyor, destek istiyor. Aslan, kendisine ulaşanların sorunlarını şöyle anlatıyor: "Kadınların çok derdi var. O yüzden onlar her zaman önceliğimiz. Burada da birçok hikaye görüyorum. Örneğin gece saat 03.00'te bir kadın beni aradı. Eşinin, kızını taciz ettiğini söyledi. Bu olay benim unutmayacağım bir şey. Bir kadın olarak kadınların bu kadar eziyet yaşadığını görmek benim için çok üzücü. Aile içi şiddet gören kadınları dinliyorum. Uzaklaştırma için çözüm alıcı adımlar atmaya çalışıyorum. Kadın beyanını esas alıp iki gün emniyette beklediğim zamanları hatırlıyorum. Muhtarların elindeki imkanlar çok kısıtlı. Burada hizmet veriyorum. Benim başka bir beklentim yok. Bu işe bile bile başladım."
'BÖYLE BİR ŞEYİ HAYAL BİLE ETMİYORUM AMA...'
'İleride belediye başkanlığına ya da milletvekilliğine aday olmayı düşünüyor musunuz' sorumuza ise Aslan, "Böyle bir şeyi hayal bile etmiyorum" diye yanıt veriyor. Muhtarların yetkisinin kısıtlı olması Aslan'ı bazen zor duruma düşürüyor: "Politikayı hiç sevmem. Ama imkanım olsa her sokağa kreşler kurarım. Kadınların buna ihtiyacı var. Bu proje benim hayalim. Yerel seçimlerden sonra yine muhtar seçilirsem, deneyimli bir muhtar olarak kim başkan olursa olsun yeni başkanla gidip görüşeceğim. Projelerimi anlatırım.”
Aslan son olarak muhtar seçilirse düşündüğü projeleri geliştireceğini söyleyerek şöyle devam ediyor: "Önümüzdeki dönemde seçilirsem farklı projelerim var. Benim bir hayalim var. 12 kişiyle birlikte bir araya gelerek 91 öğrenci okutuyoruz. Gerekirse ev, ev dolaşıp bunu imkanı olan gençlerle yapmayı düşünüyorum. Haftada bir gün komşularımı çağırıp birlikte kahvaltı yapıyoruz. Derdimiz yalnız kalan, tek başına yaşayanları sosyalleştirmek. Önümüzdeki seçimlerde yine muhtar olmayı isterim. Herkesten oy istiyorum. Bağımsız bir muhtarım ve bağımsız bir muhtar adayıyım. Herkese hizmet edeceğim. Yeniden kazanacağımı düşünüyorum."