Yeni keşif: Dilimiz koku alıyor
Türkiyeli bilim insanı Dr. Hakan Özdener, dilde sadece tat değil koku alıcılarının da bulunduğunu keşfetti. Özdener buluşun obezite, kalp ve damar, tansiyon gibi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini söyledi
DUVAR - ABD'de yaşayan Türkiyeli bilim adamı Dr. Hakan Özdener, 16 yıldır Monell Merkezi'nde tat ve koku alma hücreleri üzerine çalışıyor. Oğlunun, yılanların neden havayı koklamak için dilini çıkardığı sorusunu sormasının ardından araştırmayasına başladığını anlatan Özdener, "6 yıl çalıştım. Sayısız deney ve inceleme yaptım. Sonuçta insan burnunda bulunan yaklaşık 500 civarındaki koku alıcı reseptörlerin, hemen hemen aynı oranda insan dilinde de yer aldığını teyit ettim. Yani burun kokuya ne kadar hassas ise aslında tat hücrelerinin de aynı derecede kokuya hassas olduğunu gördüm" dedi.
Özdener dille neden koku alamadığımızın yanıtını ise şöyle verdi: "Burundaki koku hücrelerindeki sinir uçlarının beyinde gittiği nokta ile ağızdaki tat hücrelerindeki sinir uçlarının beyinde gittiği noktalar çok farklı. Bu buluş şişmanlık, obezite, kalp damar rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve inme gibi hastalıkların sebepleri olarak gösterilen gıdaların içindeki tuz, şeker, yağ miktarının azaltılmasında faydalı olacaktır." (AA)