HAYKURDER Başkanı: Evdeki hayvanlara sayı sınırlaması infial yaratır

Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin hazırlanan taslağa göre evde hayvan sınırlaması getirilecek. HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, bu kararın infial yaratacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik içeren yasa meclisten geçerek yürürlüğe girdi. Bakanlık yasanın uygulama yönetmeliklerini hazırlamaya başladı. Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği’ne ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak ise sivil toplum kuruluşlarının tüm ısrarlarına rağmen kamuoyu ile paylaşılmadı.

Hazırlıkları devam eden yönetmeliğin 48 maddelik taslağına Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) ulaştı. HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, taslakta baştan beri tartışma konusu olan evdeki hayvan sayısı, geçici kısırlaştırma ve mobil kısırlaştırma üniteleri gibi kabul edilemeyecek noktalar olduğunu söyledi.

HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı

‘KİMSE EVİNDEKİ HAYVANI ÖLÜME TERK ETMEZ’

Bakanlığın hazırladığı uygulama yönetmeliği taslağının 12. Maddesi “e” bendinde site ve apartmanlarda üç köpek veya beş kedi şeklinde sınırlama getirildiğini söyleyen Paçalı, “Yasanın hazırlık süreçlerinde en çok tartışma yaratan konulardan biri de evdeki hayvan sayısına kısıtlama getirilmek istenmesiydi. Kamuoyundaki tepkiler üzerine Özlem Zengin sayı sınırlamasının söz konusu olamayacağını açıklamıştı. Ancak ne yazık ki, hükümet bu sözünü de tutmayacak, kamuoyunu kandıracak gibi görünüyor” dedi.

Düzenlemenin zor şartlarda hayvanlara kapılarını açan iyi niyetli insanlara yapılmış "düşmanca bir düzenleme" olduğunu söyleyen Paçalı, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taslağı düzeltmeden yayınlarsa infial yaratacağını, hiç kimsenin evindeki hayvanı ölüme terk etmeyeceğini belirtti.

'MOBİL KISIRLAŞTIRMA YASAKLANACAKTI'

Paçalı yönetmelik taslağında dikkat çeken bir diğer düzenlemenin ise geçici kısırlaştırma üniteleri olduğuna dikkat çekerek “Taslak metinde 20. Madde ve devamında genişçe yer bulan geçici kısırlaştırma üniteleri düzenlemesi var. Ne demek geçici kısırlaştırma ünitesi? Mobil kısırlaştırmayı yasaklayacaktık. Tekerleklisi mobil olan bu ünitelerin, tekerleksizini dizayn edince sorun çözülmüş mü olacak?” diyerek mobil kısırlaştırmaya da tepki gösterdi.

Kanun düzenlemesinden önce bazı klinikler, belediyelere mobil olarak kısırlaştırma hizmeti veriyor ve kısırlaştırdıkları hayvanların testis sayısına göre belediyelerden ücret alıyorlardı. Fakat hayvanların narkozdan çıkmadan, dikişleri kapanmadan sokağa salınması hayvanseverler tarafından tepkiyle karşılanıyordu.