Hayvanları Koruma Kanunu komisyonda: 'Mağduriyetlerin sorumlusu iktidar'

Sokak hayvanlarıyla ilgili AK Parti tarafından hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu Teklifi, Komisyon'da görüşülmeye başlandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Sokak köpeklerinin uyutulmasını da içeren Hayvan Hakları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin komisyon görüşmeleri başladı. Komisyona çok sayıda kurum temsilcisi, milletvekili ve gazeteci katılması üzerine salonda yer sıkıntısı yaşandı ve çok sayıda katılımcı ayakta kaldı.

'ADABINA UYGUN DAVRANMAYANI SALONDAN ÇIKARIN'

Muhalefet partilerinin salonunun değiştirilmesi ve daha geniş bir salona geçilmesi talebi komisyon başkanınca dikkate alınmadı. Muhalefet milletvekillerinin itirazlarının yükselmesi üzerine ‘Güvenli Sokaklar Platformu’ üyesi olduğu ifade edilen bir kişi komisyon başkanının yanına gererek "Adabına uygun davranmayanları salondan çıkarın, burası Meclis" dedi. Bunun üzerine muhalefet milletvekillerinin tepkisi arttı. Platformdan olduğu söylenen kişi dışarı çıktı.

Başkan’ın toplantıyı başlatması üzerine talepleri dikkate alınmayan milletvekilleri sıralara vurarak itirazlarını sürdürdü. Komisyon Başkanı geçilmesi önerilen Plan Bütçe Komisyonu’nun salonu ile mevcut salonun kapasitesinin aynı olduğunu savunarak tekrar toplantıyı başlatmak istedi. Ancak muhalefet milletvekilleri kabul etmedi. Bunun üzerine CHP ve DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Koçyiğit ve Murat Emir söz alarak tüm kamuoyunun yakından ilgilendiği teklifin daha büyük bir salona alınması taleplerini yineledi.

BAŞKAN TOPLANTIYA ARA VERDİ

Konuşmalar devam ederken AK Partili milletvekillerinin bulunduğu yerden tam yanlarında oturan DEM Partili milletvekillerine yönelik “Terörize ediyorsunuz, çocukların dağlarda ölmesine ses çıkarmayıp burada köpekleri savunuyorsunuz” ifadesi duyuldu. DEM Partili milletvekillerinin duruma tepki gösterdi ve Başkan’a aktardı ancak tartışma devam etti. Komisyon Başkanı toplantıya yarım saat ara verdi.

SALON DEĞİŞTİ

Komisyon verilen aracının ardından yeniden başladı. Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, toplantının daha sağlıklı yürütülebilmesi için toplantının dolan Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu’nda devam edeceğini söyledi. Toplantıyı yalnızca milletvekilleriyle gazetecilerin takip edeceğini, ilgili maddelerde sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin salona alınacağını söyledi. 

SUNUM SIRASINDA PROTESTO

Plan Bütçe Komisyonu Toplantı Salonu'na geçilmesinin ardından toplantı yeniden başladı. Muhalefet, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılmasını talep etti. Bu talep için bir de önerge imzaya açıldı. İçeride bu talepler sürerken kapıda STK temsilcilerinin bekleyişi sürdü. Teklif sahibi AK Parti Milletvekili Harun Mertoğlu, itirazlar devam ederken teklifle ilgili sunumunu yapmaya başladı. Sunumun önerge gündeme alınmadan başlaması tepkileri artırdı, milletvekilleri sıralara vurmaya başladı. Mertoğlu, sunumunu tüm tepkilere rağmen devam ettiriyor.

MUHALEFET VEKİLLERİNE AYAKKABILI TEPKİ

Sahipsiz bir köpekten kaçarken trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Mahra Pınar’ın annesi Derya Pınar, toplantı devam ederken kızının ayakkabısını göstererek muhalefet milletvekillerine seslendi. Muhalefet milletvekilleri, çocukların ölümünün sebebinin şimdiye kadar gerekli çalışmaları yapmayan iktidar olduğunu ifade etti.


Teklife karşı çıkan sivil toplum kurulu temsilcilerinin salona alınmazken salonda mağdur aileleri ve Güvenli Sokaklar Platformu’ndan temsilcilerin bulunması da tepki çekti. Komisyon Başkanı, salondaki tüm sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin dışarı çıkmasını istedi.

Toplantı muhalefet milletvekillerinin konuşmalarıyla devam ediyor.

KOMİSYONA SESLENİYORUM; ELİNİZİ KANA BULAMAYIN

Muhalefet Milletvekilleri yasanın Anayasaya da aykırı olduğunu belirterek, geri çekilmesini istedi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Anayasaya açıkça aykırı. Çocuklar can da sahpisiz sokak köpeklerini can olarak kabul etmeyecek misiniz? Biz bu çevreyi sokak hayvanları ile paylaşıyoruz. Onlar bizim can dostlarımız. Onları öldürme hakkını göremeyiz. Bu cinayettir. Bu anayasamızın koruduğu temel haklara aykırıdır. Komisyona sesleniyorum elinizi kana bulamayın. Hayvan öldürmek ile insan öldürmek arasında fark yoktur” dedi.

ACISINI İSTİSMAR ETMENİZİ KABUL ETMİYORUZ

DEM Partili Koçyiğit de içeri alınmayan STK temsilcilerinin polislerce tartaklandığını belirterek, “Koridorda hayvan hakları savunucusunu dövdüren zihniyet köpekleri de katletmeyi mübah görür. Çocuğunu kaybetmiş bir anne. Ben de acısını paylaşıyorum. Çok üzücü baş sağlığı diliyorum; ama bir annenin acısını istismar etmenizi kabul etmiyorum. Duyguları istismar ederek, bir canlıyı bir türü yok etmeye çalışmak insanlığı vicdana sığmaz. Hayırsız adada 80 bin köpeği öldüren anlayışı unutmadık” dedi.

'TÖREMİZE DE, KÜLTÜRÜMÜZE DE, İSLAM’A DA, ANAYASA’YA DA AYKIRI'

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise “Teklif, Anayasanın 45, 56 ve 63’üncü maddesini aykırıdır. Devlete, tabiat varlıklarını koruma yükümlüğü yüklenmiştir. Bu bizim töremize de kültürümüze de İslam’a da, Anayasamıza da aykırıdır” değerlendirmesinde bulundu.

'MAĞDURİYETLERİN SORUMLUSU İKTİDAR'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu da “22 yıldır bu ülkeyi yönetenler bu mağduriyetlerin sorumlusudur. Problem hayvanlar katledilmeden de çözülebilir. Yasaya karşı çıkanlar da yasanın geçmesini isteyenler de bu salonda olmalıdır” dedi.

'MEVCUT YASANIN NEYİ EKSİK?'

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis koridorlarında insanların tartaklanmasının Türkiye’nin her yerinde benzer müdahalelerin yaşanmasına cesaret vereceğini söyledi.

“Mevcut yasada ne eksik?” diye soran Tanrıkulu, teklifin Anayasa’nın devlete tabiat varlıklarını koruma yükümlülüğünü veren 63’üncü maddesine de aykırı olduğunu ifade etti.

2 gün sürmesi beklenen komisyon görüşmelerinde muhalefet partileri teklifte değişiklik isterken yasanın çekilmesini isteyen sivil toplum örgütleri de Meclis kapısında eylem yaptı.

YASA ÇIKARSA SORUNLAR BİTMEYECEK, ARTACAK

Mevcut yasanın yerine getirilmeyip yeni bir yasanın uydurulmasını kabul etmeyeceklerini ifade eden EMEP Milletvekili Sevda Karaca, yasa bu haliyle çıksa da sorunların katlanarak devam edeceğini söyledi.

KORİDORDAKİ EKRANDAN CANLI YAYIN

Komisyon toplantılarının Meclis TV’den canlı yayınlanmaması sebebiyle komisyonu yerinde izlemek isteyen ancak salona alınmayan STK temsilcileri koridordaki ekrandan canlı yayın yaparak kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştı.



GÜVENLİ SOKAKLAR PLATFORMU İÇERİDE, VETERİNERLER DERNEĞİ DIŞARIDA

Güvenli Sokaklar Platformu’nun çıkarılmaması üzerine milletvekilleri bir kez daha dışarıda kalan STK’lerin da içeri alınmasını talep edince komisyon başkanı, “Gelsinler” dedi. Ancak görevliler herhangi bir talimat almadıkları için temsilcileri içeri almadı. Milletvekillerinin araya girmesi üzerine Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Gülay Ertürk salona girdi.

ANAYASA’YA AYKIRILIK ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Muhalefetin, teklifin Anayasa’ya aykırı olup olmadığının değerlendirilmesine ilişkin önergesi iktidar milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

NEDEN TARIM KOMİSYONU?

Muhalefet partilerinin teklifin alt komisyon olarak Çevre, Sağlık ve Adalet komisyonlarında ele alınması önergesi gündeme alınmadı.

SAĞLIK, ÇEVRE VE ADALET KOMİSYONLARINDA DA ELE ALINMALI

Komisyon Başkanı, ilgili komisyon üyeleriyle konuyu görüştüklerini, tali komisyon oldukları için kendi gündemlerine almayacaklarına dair geri dönüş aldıklarını iletti. Muhalefet milletvekilleri söz konusu komisyonlarda böyle bir görüşme yapılmadığını, bu konudaki kararın yazısını görmek istediklerini söyledi. Başkan, ilgili yazıyı iletti ve CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, yazıda komisyonların “teklifi öngörülen sürede görüşmemiz mümkün değildir” cevabının geldiği bilgisini verdi. Zaman gerekçesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Sarıbal, alt komisyon olarak ele almasını önerdi.

Komisyon Başkanı, “Biz yazışmalarımızı yapmışız, bir karar almışız” diyerek öneriyi gündeme almadı.

'KENDİ İSTEDİĞİNİZ STK’LARI İÇERİ ALDINIZ'

Teklifin geneli üzerine görüşmelere geçildi ve ilk sözü DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit aldı. Hayvan hakları savunucularının olmadığı bir ortamda teklifin görüşülmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Koçyiğit, "Kendi istediğiniz STK’ları içeri aldınız, yasaya karşı çıkanları engellediniz" dedi.

Koçyiğit, sözlerine şöyle devam etti: "Yasama bir bütündür. Tali komisyonlarda görüşülmeden nasıl ele alınabilir. Cezalar içeren bir teklif. Adalet Komisyonu görüş bildirmeden nasıl alınabilir. Kuduz vakalarının arttığı söyleniyor. Sağlık Komisyonunun değerlendirmesi olmadan izafi cümlelerle, veri olmadan nasıl ele alabiliriz?"

'BİZ AKILLIYIZ DİYE HAYVANLARI ÖLDÜREMEYİZ'

Bin 389 belediyenin olduğu Türkiye’de sadece 326 barınak olduğunu söyleyen Koçyiğit, "Biz akıllıyız, makine üretebiliyoruz, zehirli biliyoruz diye hayvanları öldüremeyiz. Canlılar arasında bir hiyerarşi güdemeyiz. Ama biz kendilerini savunamayacak durumda olan hayvanlar adına ölüm fermanına imza atıyoruz" dedi.