Hayvanları Koruma Kanunu Meclis’e sunuluyor: ‘Uyutma’ya sınırlama

Yeniden gündeme gelen teklife göre sadece hasta ve rehabilite edilemeyen hayvanlar uyutulacak, sağlıklı hayvanlar sahiplenilmezse yaşamlarına barınaklarda devam edecek.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mayıs ayında gündeme gelen sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren teklifin önümüzdeki hafta Meclis’e sunulması bekleniyor. Meclis’e sunulmadan önce muhalefet partileriyle de paylaşılması planlanan teklifle 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 13 maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor.

Teklifin kamuoyuna yansıyan ilk taslağında sahipsiz ve sağlıklı sokak hayvanlarının uyutulmasına/öldürülmesine ilişkin düzenleme olması tepkilere sebep olmuş, bunun üzerine AK Parti Grubu meseleyi taraflarla görüşmeye ve rapor hazırlamaya karar vermişti. Yapılan çalışmalar 1 ayı aşkın bir süre devam etti ve AK Parti kaynakları teklifin yaz arasından sonra gündeme alınabileceğini ifade etmişti.

SUNUM YAPILDI, ERDOĞAN UYGUN BULDU

Ancak beklenen olmadı ve söz konusu rapor tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunuldu. Pazartesi günü gerçekleşen AK Parti MYK toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘uyutma’ ile ilgili itirazları hatırlatarak bilgi almak istedi. Öngörülen düzenlemelerin Erdoğan tarafından da uygun bulunması üzerine teklifin Meclis’e sunulmasına karar verildi.

SOKAK KÖPEKLER İÇİN RİSKLİ

Teklifin son haline ilişkin bilgi veren AK Parti kaynakları, mevcut düzenlemede sokak hayvanlarının bulundukları yerlerden alınıp, kısırlaştırıldıktan ve/veya tedavileri yapıldıktan sonra alındıkları yere bırakıldıklarını hatırlattı. Mevcut yasada sokağın köpekler için bir yaşam alanı gibi düzenlendiğini kaydeden AK Parti kurmayları, “Sokakta köpekler için açlık, soğuk, hayati tehlike var. Köpekleri sokaklardan almamız lazım. Hayvanların evsel atıklarla beslenmesi bile onlar için risk” değerlendirmesini yaptı.

'MAHALLENİN MASKOTLARINA DOKUNMAYACAĞIZ' 

Bir AK Partili kurmay, sokaklardan toplanarak barınaklara götürülecek köpeklere ilişkin, “Mahallenin maskotu olan, uysal, insanlara zarar vermeyen köpeklere dokunulmayacak. Sürüler halinde gezen ve insanlar için, hatta birbirleri için tehlike arz edenler toplanacak” değerlendirmesini yaptı.

ORMAN BAKANLIĞI DAHİL OLACAK, BELEDİYELER DENETLENECEK

Tartışmalı uyutma düzenlemesinin teklifte kısmen yer alacağını ve tüm kesimlerin memnun olacağı bir formül ürettiklerini belirten AK Partili kurmay, teklifte yer alan düzenlemeleri şöyle özetledi:

Belediyelerin hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için ayırması gereken bütçe payının yerinde kullanılıp kullanılmadığı denetlenecek. Bu bütçeyi farklı amaçla kullandığı tespit edilen belediyeler ceza alacak.

Yük sadece belediyelerin üzerine bırakılmayacak. Tarım ve Orman Bakanlığı aşılama, kısırlaştırma, sahiplendirme dahil tüm rehabilitasyon süreçlerinde yer alacak.

PARA CEZALARI ARTACAK

Kaçak hayvan üretimi yapanlara ve hayvanlarını sokağa terk edenlere uygulanan ceza artırılacak ve 50 bin liraya kadar çıkarılacak.

Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yüksek para cezaları uygulanacak.

KISIRLAŞTIRMA, ÇİP, SAHİPLENDİRME, AŞI SEFERBERLİĞİ BAŞLATILACAK

Çip takibi bir sistematiğe bağlanacak, sistemin sağlıklı işlemesi sağlanacak.

Barınakların kalitesini artırmak için kapsamlı çalışmalar yapılacak.

Kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme seferberliği yapılacak. İlgili tüm kurum ve kuruluşlar sorumluluk alacak.

SADECE HASTA VE REHABİLİTE EDİLEMEYEN HAYVANLAR UYUTULACAK

Sadece kuduz, bulaşıcı hastalık taşıyan, saldırgan ve rehabilite edilemeyen hayvanlar bekleme süresi olmaksızın direkt uyutulacak.

Kuduz, bulaşıcı hastalık, saldırganlık belirtisi göstermeyen ve insanlarla yaşamaya alışkın olan köpekler bulundukları bölgelerde kalacak.

HAYVANLAR SOKAKLARDA DEĞİL BARINAKLARDA YAŞAYACAK

Sürü halinde gezen ve insanlar için risk yaratan köpekler toplanarak barınaklara götürülecek. Bu hayvanlar unutulmayacak ve onlar için fotoğraflı ilanlarla sahiplendirme çalışması yapılacak. Sahiplendirilemeyen hayvanlar yaşamlarına koşulları iyileştirilmiş barınaklarda devam edecek ve tekrar sokağa bırakılmayacak.

'MUHALEFET VE HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARININ İTİRAZ ETMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Muhalefet partilerinin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının teklifin yeni haline itiraz etmeyeceğini düşünen AK Parti, teklifi cuma günü muhalefet partilerine, önümüzdeki hafta da Meclis’e sunmayı planlıyor. Teklifin üzerinde uzlaşı sağlanması halinde Meclis yaz arası vermeden yasalaşacağı ifade ediliyor.