HDP binasına saldıran şüpheli için 5 yıl hapis istemi

Adana'da HDP ve Yeşil Sol Parti'nin ortak kullandığı binaya yanıcı maddeyle gelen Aslı Cafrı için 5 yıl ceza istendi. Aslı Cafrı, ilaç kullandığını belirtip saldırı niyetinin olmadığını söyledi.

Fotoğraf: MA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin (Yeşil Sol Parti) ortak kullandığı binaya 20 Ağustos 2023'te saldırı girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Aslı Cafrı hakkındaki iddianame Adana 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

'Silahla tehdit' suçundan düzenlenen iddianamede"isnat edilen silahla tehdit suçunu işlediği, aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi sebebiyle zincirleme suç hükümlerinin uygulanması gerektiği, şüpheli hakkında kamu davası açmak için yeterli şüpheye ulaşıldığı” değerlendirmelerinde bulunan savcılık, zanlının "silahla tehdit" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ile  cezalandırılmasını talep etti.

Davanın bugün görülen ilk duruşmasına Cafrı ile avukatı, DEM Parti Hukuk Komisyonu Üyesi Funda Buyruk, İHD avukatları Yakup Ataş, Zelal Demiray ve Serhat Ökmen ile müşteki eski HDP Adana İl Yöneticisi Nezir Algel hazır bulundu. 

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ

Cafrı ağlayarak savunma yaptı ve psikoloji tedavi gördüğünü ileri sürerek suçlamayı reddetti. Aldığı ilaçların etkisiyle takip edildiğini sandığını ileri sürüp daha önce gördüğü binaya gelip saldırıda bulunmak gibi amacının olmadığını iddia eden Cafrı, ispirto şişelerini bakkaldan aldığını, kimsenin kendisini yönlendirmediğini söyledi.

Sanık avukatı da müvekkilinin kullandığı ilaçların etkisiyle olayı gerçekleştiğini, bu durumda "silahla tehdit" suçunun maddi unsurlarının oluşmadığını iddia ederek, beraatını istedi.

Tanık Nezir Algel ise dosyaya konulan görüntü çözümlerinin eksik olduğunu, sanığın binayı yakmaya çalıştığını ancak yakamadığını belirtti. Müşteki avukatları da dosyaya katılım talebinde bulunarak, sanığın cezalandırılmasını talep etti. 

Hakim, olayın görüntülerine dair bilirkişi raporunun hazırlanmasına, sanığın olay döneminde hastalıklarının ve kullandığı ilaçların araştırılması için bazı hastanelere müzakere yazılmasına, katılım talebinde bulunanların katılım talebinin kabulüne, sanığın adli kontrol kararının kaldırılmasına ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi talebiyle bir sonra ki duruşmayı 20 Şubat 2024’e erteledi. 

NE OLMUŞTU?

Olay günü saat 10.00 sıralarında geldiği parti binasının giriş merdivenlerinde 15 dakika boyunca bekleyen Aslı Cafrı, kapıya 3 tane ispirto şişesi (yanıcı ve patlayıcı sıvı) ile bir adet boş defter bırakıp binadan ayrıldı. Durumu fark eden partililer, Cafrı’yı Abidinpaşa Caddesi'ndeki bir otobüs durağında yanında bir başka kadınla birlikte yakaladı. Cafrı, o esnada kendisini yakalayan partililere yönelik “Siz kimsiniz? Beni polisler gönderdi. Sizi kim gönderdi?" ifadelerini kullandı. Partililer, yakaladıkları Cafrı ve yanındaki kadını daha sonra polise teslim etmişti. 

(MEZOPOTAMYA AJANSI)