HDP milletvekillerinden AYM karşısında adalet nöbeti

HDP, ayrımcılık içerdiği için eleştirilen infaz yasasında yapılan düzenlemelerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. HDP’li milletvekilleri başvuru sonrasında adalet nöbetine başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Herkes İçin Adalet' kampanyası başlatan HDP, ilk etkinliğinde Anayasa Mahkemesi'ne infaz yasasının iptali için başvuruda bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın da aralarında bulunduğu HDP Meclis grubu ve çok sayıda avukat Anayasa Mahkemesi (ÖYM) önünde bir araya geldi. Üzerlerinde “Herkesi İçin Adalet” yazılı yelekler olan HDP'liler, AYM önüne gelmeden önce yüzlerce polis AYM'nin karşısında bulunan Ahlatlıbel Atatürk Parkı içinde konumlandırıldı. AYM'nin önünde bulunan cadde üzerinde polis yoğunluğu dikkat çekti. Polis parkın çıkışına barikat kurdu ve kimsenin dışarı çıkmasına izin vermedi.

‘AYM 8 AYDIR GÜNDEMİNE ALMADI’

HDP’liler de park içinde açıklama yapmaya karar verdi. HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, İnfaz yasasında yapılan düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle 8 ay önce AYM’ye taşındığını hatırlattı. AYM’nin 8 aydır bu başvuruyu gündeme almadığına dikkati çeken Dede, “Bu hukuka aykırı düzenlemeyi iptal etmedi. Türkiye cezaevleri tarih boyunca sürekli hak ihlallerinin sürekli yaşandığı merkezler oldu. Uygulamalara biz avukatlar ne yazık ki tanıklık etmekteyiz, genel olarak yaşanan hak ihlallerine ek olarak pandemi sebebiyle getirilen kısıtlamalar ve pandemi döneminde sözüm ona mahpusların yaşam koşullarını düzenlemek adına bir düzenleme yaptığını söyleyen AKP MHP iktidarı bu düzenleme ile ne yazık ki cezaevindeki mahpusların yaşamlarını çekilmez hale getirdi. O günlerde de biz bu infaz yasasının hukuka aykırı olduğunu dile getirdik” dedi.

AİLE GÖRÜŞLERİ KALDIRILDI

Avukatlar, STK’lar, aydın ve yazarlar olarak infaz yasasının tutukluları ölüme terk etme olduğunu söylediklerini kaydeden Dede, şöyle devam etti:

“Ancak AKP- MHP oyları ile önce komisyonda sonra Meclis’te bu düzenleme kabul edildi. Adli mahpuslarla politik mahpuslar arasında bir ayrımcılık yapıldı. Risk grubunda yer alan 65 yaş üstü mahpuslar tahliye edilmediler. Ancak cezaevinde olan çete mensubu liderler serbest bırakıldı. Fakat bunun yanı sıra cezaevindeki mahpusların koşullarına ilişkin ağır düzenlemeler getirildi. Hem infaz yasasında yapılan değişiklikler hem de çıkarılan yönetmeliklerle gazete, dergi üzerindeki sansür artırıldı. Mahpusların mektup, faks iletişimleri ağırlaştırıldı. Aile görüşleri tamamen ortadan kaldırıldı.

ÇIPLAK ARAMA MEVZUATA GİRDİ

Uygulanan çıplak arama ne yazık ki büyük bir utanç duyarak, bunu ifade ediyorum; çıplak arama mevzuata girdi. Bu yasa ve devamında çıkarılan yönetmelikler oldu bu. Özellikle politik mahpuslar açısından en can alıcı nokta 36 ve 89. madde yapılan değişiklik ile getirildi. İdare gözlem heyetleri adı verilen yürütmeye bağlı, iktidara bağlı memurlardan oluşan gözlem heyetleri muhalif oldukları için iktidarı eleştirdikleri için politikaları kabul etmedikleri için cezaevlerinde olan mahpusların iyi halli olup olmadıklarını denetlemekle görevlendirildi. Yetkileri hiçbir şekilde sınırlandırılmadı.

'AÇLIK GREVİNİN MÜSEBBİBİ DE AYM'DİR'

Şu anda cezaevindeki politik mahpuslar bu yürütmenin güdümündeki irade ve gözlem heyetlerinin kararlarıyla iyi halli olmadıkları değerlendiriliyor. Şart salı verilme ve denetimli serbestlik imkanlarından mahkum bırakmıyorlar. Şöyle düşünün 20 yıl cezaevinde olan bir mahpus şartlı tahliye koşulları sağlanmışken idare gözlem heyetinin bir kararı ile 6 yıl fazladan cezaevinde tutuluyor. Yine denetim serbestlik faydalanma koşullarını taşıyorken, idare ve gözlem heyetinin kararıyla yararlanmalarının önü kapatılıyor. Bu yasa ve buna bağlı çıkarılan yönetmeliklerle yaşanmaz hale getirilen cezaevlerinde açlık grevleri başladı. Yaşanan hak ihlalleri sonucu olarak başlayan açlık grevinin bir müsebbibi de AYM’dir. Bu düzenlemeyi gündemine alıp iptal etmediği için şu an cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinden ve pandemi koşullarında açlık grevleri yapmak zorunda olan mahpusların yaşamlarından AYM sorumludur. 

BULDAN VE SANCAR GELECEK

HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukatlar başvuru dilekçelerini sunmak için AYM’ye giderken, HDP’li vekiller ise “Herkes İçin Adalet” önlükleriyle birlikte temsili “adalet” nöbeti için oturma eylemi yaptı. HDP’li vekiller Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın gelmesi ardından nöbetlerini sonlandıracak. (MA)