HDP soruyor: Cumhuriyetin ikinci yüzyılında nasıl bir ülke?
HDP, iki gün sürecek Demokratik Cumhuriyet Konferansı’nda ‘Cumhuriyetin ikinci yüzyılında nasıl bir ülke?’ sorusuna yanıt arayacak.
ANKARA - HDP’nin ‘Cumhuriyetin ikinci yüzyılında nasıl bir ülke’ sorusuna yanıt arayacağı ‘Demokratik Cumhuriyet Konferansı’ 4-5 Şubat’ta İstanbul’da düzenlenecek. Konferansın programı netleşti. ‘Cumhuriyet: Yüzyılın Muhasebesi’ başlıklı ilk oturumunun konuşmacıları Ahmet Türk, Murat Belge, Necmiye Alpay, Oya Baydar, Rıza Türmen ve Sırrı Süreyya Önder olacak.
‘KURUCU SİYASETİ GÜÇLENDİRMENİN ZAMANI’
Konferans için HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar imzasıyla gönderilen davetiye metninde “demokrasiden yoksun bir şekilde kurulan cumhuriyetin, 100 yıl boyunca gerçek anlamda bir demokrasiyle buluşamadığı” ifade edilerek “Cumhuriyet ikinci yüzyılını, küresel, bölgesel ve yerel düzeyde tarihsel önemi çok büyük kritik bir süreç içinde karşılamaktadır. Bu yüzden, kurucu siyaseti güçlendirmenin ve toplum olarak taleplerimizi daha gür sesle dile getirmenin zamanı olduğunu düşünüyoruz” denildi.
‘CUMHURİYETİ DEMOKRASİYLE BULUŞTURMANIN YOLLARINI ARAMAYA ÇAĞIRIYORUZ’
Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken ülkenin emek, özgürlük ve demokrasi güçlerinin nasıl bir cumhuriyet rejiminde yaşamak istediklerini ortaya koymasının önemli bir sorumluluk olduğu vurgulanan metinde, “Çözümü birlikte arama ve bulma çabalarına katkı sunmak amacıyla ‘Demokratik Cumhuriyet Konferansı’ düzenliyoruz. Ülkenin demokratik ve özgür geleceğini düşünen tüm kurumları, kuruluşları, partileri ve yurttaşları cumhuriyeti demokrasiyle buluşturmanın yollarını aramaya ve tartışmaya çağırıyoruz” ifadeleri kaydedildi.
‘Cumhuriyet: Yüzyılın Muhasebesi’, ‘Cumhuriyet’in Kuruluş Dinamikleri’, ‘Cumhuriyet’in Anayasal Serüveni’, ‘2. Yüzyıla Girerken: Demokrasi ve Cumhuriyet’, ‘Demokratik Cumhuriyet ve Siyasal - Toplumsal Güçlerin Mücadele Arayışı’, ‘Nasıl Bir Gelecek, Nasıl Bir Cumhuriyet’ başlıklı oturumların düzenleneceği konferansta akademi ve siyaset dünyasından isimler kürsüde olacak.
CUMHURİYET: YÜZYILIN MUHASEBESİ
Akademisyen Süreyya Karacabey’in modere edeceği ‘Cumhuriyet: Yüzyılın Muhasebesi’ başlıklı oturumda Ahmet Türk, Murat Belge, Necmiye Alpay, Oya Baydar, Rıza Türmen ve Sırrı Süreyya Önder birlikte tartışacak.
‘Cumhuriyet’in Kuruluş Dinamikleri’ başlıklı oturumu ise Ayşegül Devecioğlu yönetecek ve akademisyenler Barış Ünlü, Hamit Bozarslan ve yazar Tanıl Bora, kürsüde olacak. Bu oturumun Zerrin Kurtoğlu’nun moderasyonunda gerçekleşecek ikinci bölümünün konuşmacıları da Özgür Öztürk, Hülya Osmanağaoğlu ve Ayhan Yalçınkaya olacak.
CUMHURİYETİN ANAYASAL SERÜVENİ
Akademisyen Sevilay Çelenk’in moderasyonunda gerçekleşecek olan ‘Cumhuriyetin Anayasal Serüveni’ başlıklı oturumda Murat Sevinç, Dinçer Demirkent ve Levent Köker sunum yapacak.
‘2. Yüzyıla Girerken: Demokrasi ve Cumhuriyet’ başlıklı, Faruk Alpkaya moderatörlüğündeki oturumda Nilgün Toker, Bekir Ağırdır, Füsun Üstel ve Cengiz Çiçek; Perihan Koca moderatörlüğündeki ‘Demokratik Cumhuriyet ve Siyasal - Toplumsal Güçlerin Mücadele Arayışı’ başlıklı oturumda da Can Soyer, Ferda Koç, Nuray Sancar, Kenan Kalyon ve Haydar Ergül söz alacak.
GENÇLER, KADINLAR, KÜRTLER, ALEVİLER, AZINLIKLAR NE İSTİYOR?
Onur Hamzaoğlu ve Şebnem Oğuz moderatörlüklerinde gerçekleşecek ‘Nasıl Bir Gelecek, Nasıl Bir Cumhuriyet’ başlıklı son iki oturumda bazı sorulara cevap aranacak. ‘Kadınlar Ne İstiyor’ başlığında Yüksel Genç, ‘Emekçiler Ne İstiyor’ başlığında Aslı Odman, ‘Aleviler Ne İstiyor’ başlığında Mustafa Aslan, ‘Kürtler Ne İstiyor’ başlığında Tayip Temel, ‘Gençler Ne İstiyor’ başlığında Livan Orman, ‘Azınlıklar Ne istiyor’ başlığında Pakrat Estukyan konuşacak.
Konferansta ayrıca ‘Demokratik Katılımcı Ekonominin İmkanları’ sunumunu akademisyen Haluk Levent, ‘Ekolojik Toplum İmkanı’ sunumunu Ecehan Balta yapacak.