HDP ve HDK'nin basın açıklaması engellendi: 'Bêrû'nun devamıdır

HDP ve HDK'nin Kültür Sanat Komisyonları ile Gençlik Meclisleri, kültürel asimilasyon ve sansüre karşı Avcılar'daki Marmara Caddesi'nde bulunan Deprem Anıtı önünde basın açıklaması yapmak istedi ancak polis grubun açıklamasına engel oldu. Tiyatrocu Rewşan Apaydın, "Gaziosmanpaşa'da yasaklanan 'Bêrû'nun devamıdır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Kültür Sanat Komisyonu ve İstanbul Gençlik Meclisi ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Kültür Sanat Komisyonu ve İstanbul Gençlik Meclisi, Kültürel Asimilasyon ve Sansüre karşı Avcılar'da basın açıklaması yapmak için bir araya geldi. HDP Avcılar ilçe binasının önünde toplanan yüzlerce polis, basın açıklamasının yapılmasını engelledi.

Açıklama sonrası yaşadıkları sorunlar ve sanata yönelik sansürü konu alan bir etkinlik yapmak istediklerini söyleyen Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Eş Genel Başkanı Ahmet Uçar, "Binadan çıkmamıza bile izin vermediler. AKP kongreleri binlerce insanın katıldığı salonlarda yapılıyor. Bununla ilgili herhangi bir yasak söz konusu olmazken; bizim yapmayı düşündüğümüz birçok etkinliğe ediyorlar ve alelacele kaymakamlık üzerinden kararlar alıp yasaklamaya çalışılıyor" dedi.

'YASAKLAR BİR KORKUNUN ÜRÜNÜ'

Sanatlarını icra edemediklerini, iktidarın işçilerin, emekçilerin yaşadıkları sorunları görmezden geldiğine dikkat çeken Uçar, "Hükümet, kendi refah düzeyini devam ettirmek, kendi iktidarını sürdürebilmesi için bu yasaklara başvuruyor. Bu yasaklar, bir korkunun ürünü olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Pandemi nedeniyle aylardır çalışamadıklarını yineleyen Uçar, bugün bir sokak performansı düzenleyeceklerini söyledi ve "sokakta oyun oynamanızı, erbane ile müzik yapmamıza izin dahi vermek istemiyorlar. İnsanların kültürel yozlaşmaya karşı fikir sahibi olmasını, pandeminin getirdiği zorluklara ilişkin halkı bilgilendirmemizi istemiyorlar. Bu yasaklarla insanların sorgulamaya başlamalarının önüne geçmeyi hedefliyor" diye kaydetti.

'BÊRÛ' ADLI TİYATRO OYUNUN YASAKLANMASININ BİR DEVAMIYDI'

13 Ekim 2020 tarihinde, Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû' (Yüzsüz) Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyordu. Son hazırlıkların tamamlandığı sırada polis, sahneyi basarak oyunun gösterilmesine engel oldu.

Gaziosmanpaşa'da oynanması planlan 'Bêrû' adlı tiyatro oyunu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının devamı olduğunu belirten tiyatrocu Rewşan Apaydın, şunları söyledi: "Polis sanatçılara karşı büyük bir güç yığarak engelledi. Bu engellemeyi biz tanıyoruz. Çünkü daha önce Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı 'Bêrû' (yüzsüz) adlı oyunu yasakladı. Bu kültürel asimilasyonun adımlarından biriydi. Geçmişten beri devam eden yasaklamaların ardıllarıydı. Bir kültür kurumunun, kültürel asimilasyona karşı bir araya gelmelerini ve yapmak istenilen basın açıklamasının yasak olduğunu söylediler. Bu bir araya gelmekti. Sürekli bize müdahale etme gerekçelerini kendilerinde hak görüyorlar. Az önce gördünüz. Binadan çıkmamıza dahi izin vermediler. Bugün pandemi gerekçesiyle yan yana gelmemizi engellediler bakalım pandemiden sonra hangi gerekçeyle yan yana gelmemizi engelleyecekler."