HDP'den Kürt Gazetecilik Günü kutlaması

HDP'den Kürt Gazetecilik Günü açıklaması: "Binlerce Kürt gazeteci, Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda hakikatin izinde ısrarla yürüyor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürt Gazetecilik Günü'nü kutlayan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, "Kürt basın emekçilerinin ve basın dünyasının Gazetecilik Günü kutlu olsun" dedi. Temel mesajında, "Musa Anter, Hafız Akdemir ve Hüseyin Deniz şahsında tüm basın şehitlerini saygı, rahmet ve minnetle andıklarını" belirtti.

22 Nisan 1898’de sürgün şartlarında Mîqdat Mîdhed Bedirxan tarafından Mısır’ın başkenti Kahire’de çıkarılan Kürdistan gazetesinin yüzyılın başından itibaren Kürt basın ve entelektüel hayatında önemli bir tarihsel dönüm noktası olduğunu belirten Temel, şu bilgileri verdi: "İlk 5 sayısı Kahire’de zor şartlar altında çıkarılan gazete, daha sonra Osmanlı yöneticilerinin baskılarına maruz kaldı. Sultan Abdulhamid’in despot yönetimini eleştiren Türkçe yazılara da yer veren gazete, artan baskılar sonucunda 6-31 sayılarını İsviçre ve İngiltere’de Abdurrahman Bedirxan tarafından çıkarmak zorunda bırakıldı. Kürdistan Gazetesi, 20. Yüzyıldaki Kürt aydınlanmasının önemli mihenk taşlarından biri olarak, Kürt basının modern kurumsal tanziminde tarihsel bir rol oynamıştır. Bu kurumsallaşmaya ilham kaynağı olan gazetenin kuruluş günü olan 22 Nisan, bu tarihsel ve kurucu karakterinden dolayı 1973 yılından itibaren Kürt Gazetecilik Günü olarak kabul edilip kutlanmaktadır. 123 yıldır binlerce Kürt gazeteci, Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda hakikatin izinde ısrarla yürümekte, bu geleneği baskılara ve sansüre karşı inatla sürdürmektedir."

'SALDIRILAR BUGÜN DE DEVAM EDİYOR'

Kürdistan gazetesinin Kürt basın ve entelektüel hayatının şekillenmesinde belirleyici olduğunu belirten Tayip Temel, mesajında şunları söyledi: "Kürt basın tarihi aynı zamanda Kürt halkının aydınlanma ve direniş tarihinin bir parçasıdır. Bu direniş yüzyılın başından 90’lara, 90’lardan günümüze kadar devam etmektedir. Kürt basını son 20 yılda, AKP hükümeti tarafından da büyük bir baskı, sansür ve saldırı dalgasına maruz bırakıldı. Özellikle 2016’dan sonra ilan edilen OHAL ve yayınlanan KHK’lerle özgür basının bütün kurumları gasp edildi; gazeteler, televizyon kanalları, dergiler, radyolar kapatıldı. Kürt basınına ve Kürt diline yönelik gerçekleşen saldırılar, tarihsel baskı ve saldırıların bir devamı olarak düşmanca sürdürüldü ve bugün de bu saldırılar devam etmektedir. Başta Kürdistan Gazetesi’nin kurucusu olan Mîqdat Mîdhed Bedirxan olmak üzere, tüm Kürt basın emekçilerinin ve basın dünyasının Gazetecilik Günü kutlu olsun." (HABER MERKEZİ)