HDP'li Çepni'den Bakan Kurum'a: Bir yılda iki kez çöktü, açıklamanız olacak mı?
HDP'li Murat Çepni, Ayvalık'ta Bilfer Madencilik demir zenginleştirme tesisi atık deposunun 1 yıl içinde 2 kez çökmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a soru sordu.
İZMİR - Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Ayvalık'ta Bilfer Madencilik demir zenginleştirme tesisi atık deposunun 1 yıl içinde 2 kez çökmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Türkiye’nin su varlıkları, tarım, yaşam alanları, biyoçeşitliliği, ekolojisinin madencilik faaliyetleri nedeniyle her geçen gün yok olduğunu vurgulayan Çepni, yaşanan çevresel felaketlerin telafisinin mümkün olmayacağını ifade etti.
Ayvalık İlçesi’ne bağlı Karaayıt köyü yakınlarında bulunan Bilfer Madencilik'e ait, 11 yıldır faaliyette bulunan maden atık depolama tesisinin katı atık yığınlarının depolandığı alanda çökme meydana geldiğini, tonlarca kimyasal ve zehirli atığın dere yatağına ve ekili alanlara saçıldığını belirten Çepni, "Söz konusu dere, Dikili, Bergama, Ayvalık ve Altınova ilçelerinin sulama suyunu sağlayan ve aynı zamanda ileride Ayvalık’ın içme suyunu da sağlaması planlanan Madra Barajı’na kadar gitmektedir" ifadelerini kullandı.
'BİR YILDA İKİ KEZ ÇÖKMESİ ÜZERİNE BAKANLIĞINIZIN BİR AÇIKLAMASI OLACAK MI?'
İşletmenin atık depolama alanının 2021 yılı başında yoğun yağışın ardından çökmesi sonucu zehirli atıkların Madra Barajı’na bağlanan dereye dolduğunu hatırlatan Çepni, ilk çökmeden yaklaşık iki ay sonra da Karaayıt köyünde meydana gelen toplu hayvan ölümlerine de dikkat çekti.
Tehlikeli atıkların ekoloji açısından geri dönüşümü olmayan zararlarının engellenmesi için acil müdahale edilmesi gerektiği uyarısında bulunan HDP'li Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a, "Ayvalık'ta Bilfer Madencilik demir zenginleştirme tesisi atık deposunun bir yıl içinde iki kez çökmesi üzerine Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?" diye sordu.
Çepni ayrıca şu sorulara da yanıt istedi;
🔸Çökme ile çevreye yayılan zehirli kimyasal atıkların, tarım alanlarına, yaşam alanlarına, su varlıklarına verdiği zararlar tespit edilmiş midir? Bu konuda yöre halkı bilgilendirilecek midir?
🔸Atıkların karıştığı Madran Barajı ve bölgede bulunan su varlıklarında, ağır metal ve kirlilik tahlilleri yapılmakta mıdır? Sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
🔸İki defa çevre felaketine sebep olan Bilfer Madenci hakkında Bakanlığınızın yaptırımı olmuş mudur? Tesiste çökmeyi önleyecek tedbirler neden alınmamıştır?
🔸Çevre suçu işleyen Bilfer Madenciliğin çöken tesisi ne zaman, hangi koşullarda denetlenmiştir? Tesiste etkini denetim yapılsaydı ve ÇED raporu bilimsel temelli hazırlansaydı 2. Çökmenin olmayacağı iddiaları için açıklamanız var mıdır? Bu tesisle ilgili görevini ihmal eden kamu görevlileri için işlem yapacak mısınız?
🔸Çökmeden kaynaklı tarın alanlarının, yaşam alanlarının ve su varlıklarının kimyasal atıklarla zehirlendiği yöre halkının mağduriyetini nasıl giderilecektir?
🔸Yörede, çevrenin, tarım alanlarının, su varlıklarının ve ekolojinin korunması için, ilgili kurumlar ve demokratik kitle örgütleri ile işbirliği yapacak mısınız?
🔸Halkın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı için, çökmenin zarar verdiği alanda maden işletmelerinin faaliyetlerine son verilmesi için girişimleriniz olacak mıdır?
🔸Maden atık tesislerinin çevre felaketlerine yol açmaması için Bakanlığınızın bir planlaması var mıdır? (DUVAR)