HDP'li İmir: Cizre'de okul bahçelerine kurulan trafolar derhal sökülüp atılsın

DEDAŞ, Cizre'deki okullarda trafo kuruyor. HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "Bu trafolar derhal sökülüp atılmalı" diyerek iki bakanlığa önerge verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.), Şırnak'ın Cizre ilçesinde yasak olmasına rağmen okul bahçelerine elektrik trafoları kuruyor. Öğrenci velileri ve öğretmenler duruma tepki gösterirken HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir  yetkililerin suç işlediğini ve bir an önce bu trafoların kaldırılması için çağrıda bulundu.

YÖNETMELİK YOK SAYILDI

Şu ana kadar ilçe merkezinde bulunan 3 okulun bahçe duvarları yıkıldıktan trafo kurulduğu tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 26 Nisan 2018 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Genelgesi’nin F maddesince yer alan “Okul bahçesinde öğrenciler için tehlike oluşturan trafo, yüksek gerilim hatları gibi ciddi ve yakın tehlike kaynaklarının acilen kaldırılması, okul çevresinin yeterince aydınlatılması” kararını tanımayan DEDAŞ, okul yönetimini bilgilendirmeden ve izin belgesi göstermeden çalışmalarına devam ediyor.  

'DEDAŞ HER GÜN YENİ BİR SKANDALA İMZA ATIYOR'

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, DEDAŞ'ın suç işlediğini söyleyerek çocukların yaşam hakkının ihlal edildiğini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a soru önergesi veren İmir, "Bir tefecilik şirketi gibi bölgeyi gasp eden Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş her geçen gün yeni bir skandala imza atmakta" dedi.

İmir söz konusu trafoların acil bir şekilde kaldırılmasını isteyerek şunları söyledi: "Sınırsız yetkilerle donatılmış bu şirket halka hizmet etmek yerine halkın sağlığını etkileyecek uygulamalara kadar gitmiştir. Şimdi de Şırnak’ın Cizre ilçesinde üç okulun bahçesine yüksek gerilim hatlarından oluşan trafolar kurmuştur. Okul yetkililerine yazılı bir belge sunmadan izinsiz bir şekilde kurulmuştur, okul müdürlerinin durumu emniyete bildirmesine rağmen polis olay yerine gelmiş; fakat bir tutanak dahi tutmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının genelgesinde okul bahçesine yakın dahi trafoların kurulamayacağı açıkça belirtilmesine rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeden bu trafolar okul bahçelerine kurulmuştur. Okul bahçelerine kurulan trafoların hem ciddi hastalıklara hem nüfus yoğunluğundan kaynaklı her an patlamaya hazır bir bomba gibi duran bu trafolar çocukların yaşam hakkını ihlal etmektedir."

SORU ÖNERGESİ VERDİ

Konuyla ilgili inceleme başlatılması çağrısında bulunan İmir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiği önergede şu soruları sordu:

- Bakanlığınızın Şırnak’ın Cizre ilçesinde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş tarafından okul bahçelerine kurulan trafolardan haberi var mıdır?

- Bakanlığınız Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş hakkında bir inceleme başlatacak mıdır?

- Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş hiçbir gerekçe göstermeden okul bahçelerine kurduğu trafolar hakkında size bir bilgilendirme yapmış mıdır? Yapmamış ise bu yetkiyi hangi makamdan almaktadır?

- Bakanlığınız Milli Eğitim Bakanlığına bu konu hakkında bir bilgilendirme yapmış mıdır?

- Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş devletten, hukuktan ve mevzuattan ayrı bir şekilde mi hareket etmektedir? Özerk bir yapıya mı sahiptir, yoksa bakanlığınızın denetimi çerçevesinde mi hareket etmektedir?

- Özel bir şirket olmasına rağmen kamunun alanlarını gasp etme yetkisi bakanlığınız tarafından mı verilmiştir? (HABER MERKEZİ)