HDP'li Nusrettin Maçin'e Genel Kurul'dan çıkarma cezası

HDP Milletvekili Nusrettin Maçin’e Genel Kurul'a 3 birleşim katılmama cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Şanlıurfa Milletvekili Nusrettin Maçin'e,  TBMM Genel Kurulu'nda, "Kürdistan'a özgürlük" sözleri nedeniyle TBMM İçtüzük gereği Genel Kurul'a üç birleşim katılmama cezası verildi.

Maçin’in bütçe görüşmelerindeki konuşmasında, “Geleceği biz inşa edeceğiz. Yeni Türkiye inşasında halkların kardeşliği ve birliğini biz sağlayacağız. Türkiye'ye demokrasi ve barış, Kürdistan'a özgürlük şiarıyla iktidara geleceğiz” sözleri tepkiye neden oldu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Kürdistan'a özgürlük diyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bölmeye çalışıyor, müdahale eder misiniz? Tutanaklardan çıkması gerekir” dedi. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, duymadığını tutanakları isteyeceğini söyledi.

Tutanakların incelenmesinin ardından bu sözün tutanaklardan çıkarılmasına karar verildi. 

Anayasa'nın 83'üncü maddesinde "Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclisce başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar" deniliyor. Bu hüküm doğrultusunda Maçin'in "...Kürdistan'a özgürlük şiarıyla iktidara geleceğiz" ifadelerini Meclis dışında tekrarlamaması oya sunularak kabul edildi.

Maçin'in sözleri İç Tüzük'te yer alan "Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü esasında Anayasada düzenlenen idari yapısına aykırı tanımlamalar yapmak" hükmü kapsamında değerlendirilerek Meclisten geçici olarak çıkarma cezası doğrultusunda 3 birleşim Meclis'ten çıkarma cezası da oylamada kabul edildi. (DUVAR)