HDP’li Tayip Temel: Halk dayanışma ile sorunları çözmeye çalışıyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, depremin büyük yıkıma yol açtığı Malatya’da deprem sonrası için seferberlik çağrısında bulundu.

Ören Cemevi’nde bir dayanışma merkezi kuruldu.
Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

MALATYA - HDP, Maraş merkezli depremlerin ardından bölgede çalışmalarını sürdürüyor. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Malatya’daki yardım çalışmalarını yerinde izleyerek burada toplumsal seferberlik çağrısı yaptı.

‘DEVLETİN ASLINDA YAŞATMA GİBİ BİR DERDİ OLMADIĞINI GÖRDÜK’

Temel, partilerinin Malatya merkezindeki ve ilçelerindeki kriz masalarını da ziyaret ederek bilgi aldı. Depremin büyük yıkıma yol açtığı Akçadağ’a bağlı Ören Mahallesi’nde de incelemelerde bulunan Temel, burada yaptığı açıklamada, “Toplumsal gücü, ekonomik gücü, olanakları olan herkesin seferber olması gerekir” dedi.

Deprem bölgelerine dair izlenimlerini aktaran Temel, depremin vurduğu bütün kentlerde insanların kendi dayanışma ağları ile durumu kurtarmaya çalıştıklarına dikkat çekti. Temel şunları söyledi: “Devletin bu kadar büyük olanakları olmasına rağmen, kıt imkanlarla hem partimiz hem sivil toplum örgütleri hem halk kendi dayanışmasını örerek sorunların üstesinden gelmeye çalışmış. Toplumun kendi dayanışması olmasa devletin aslında yaşatma gibi bir derdi olmadığını gördük.”

Temel, toplumsal dayanışmanın devam etmesi gerektiğini söyledi. 

‘KURTARMA ÇALIŞMALARI YÜRÜTMESİ GEREKENLER İLK KAÇANLAR OLDU’

Temel, devletin deprem sonrası kurtarma çalışmalarının yetersiz kaldığını belirterek şöyle devam etti: “Devletin ilgili kurumlarında çalışanlar ilk başta ailelerini, yakınlarını deprem bölgesinden kaçırmakla meşgul olmuş. Yani kurtarması gerekenler, adeta ilk kaçanlar olmuş. Ören’de bile yüzlerce ev yıkık ve birçoğunun enkazı hala kaldırılmış değil. Ören Cemevi’nde bir dayanışma merkezi kurulmuş ve bu yardımlar buradan çevre köylere ulaştırılmaya çalışılıyor.”

Temel, “Yeniden inşa etmek için herkesin, toplumsal gücü, ekonomik gücü, olanakları olan herkesin seferber olması gerekir” dedi. Temel, toplumsal dayanışmanın önemine dikkat çekerek dayanışmanın devam etmesi gerektiğini söyledi.

‘İNSANLARIN NEFES ALACAK MECALİ KALMADI’

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise erken müdahale olsaydı can kaybının bu kadar yüksek olmayacağını ifade etti. Bir haftadır Malatya’da çalışmalar yürüten Çepni de kente dair izlenimlerini aktardı. Çepni, insanların nefes alacak mecalinin kalmadığını belirterek şöyle konuştu: “Malatya merkezi, Akçadağ  ilçesi ve Doğanşehir ilçesi başta olmak üzere ve bunların köyleri çok büyük bir yıkım yaşadı. Bu kentler neredeyse ortadan kalktı. Buralara yardım ve müdahale 3. ya da 4. gün ulaştı. Devletin hiç ulaşılmadığı köyler oldu, hiç desteğin gitmediği köyler oldu. Ve insanlar kendi el yordamlarıyla enkazdan çıkmaya çalıştılar. Depremin ertesi günü bile müdahale olsaydı, devlet bu müdahaleyi yapsaydı hayat kaybının çok az olacağını net olarak söyleyebiliriz.”

İnsanların çok kötü şartlarda sokaklarda yaşadığına dikkat çeken Çepni “Kent şu an yaşanılmaz halle gelmiş ve boşalmış durumunda. Görebildiğimiz kadarıyla Malatya’dan yüzde 60 oranında bir gidiş var. İnsanlar önce kentten köylere çekilmişti sonrasında imkan bulanlar şehir dışına göç etti” şeklinde konuştu.

Malatya’da 200 partili arkadaşı ile sahada olduklarını söyleyen Çepni şöyle devam etti: “Malatya’da gördüğümüz en acı gerçek şu ki, burada HDP dışında alanda organize olan güç yoktu. Bu HDP açısından normal olabilir; HDP  bir halk partisidir. Ama devlet gerçeğinin çok acı bir tablosudur. Fakat şimdi 10. günden sonra devlet kendi otoritesini inşa etmeye çalışıyor.”

İktidarı eleştiren Çepni, “Devletin ilk yaptığı açıklamayı hatırlarsanız ‘dayanışma çalışmalarını engelleyeceğiz’ dediler. Hemen akabinde Tayyip Erdoğan ve başkaca iktidar yetkilileri tehditler savurdular. Geçen gün de MHP Başkanı Bahçeli tehditler savurdu. Dolayısıyla devlet yaraları sarmak, sorunları çözmek üzerine organize olmuyor” ifadelerini kullandı.