HDP'li yönetime 'su borcu faizini niye sildin?' soruşturması açılıyor

Siirt Belediyesi'ne kayyım atamasından önce su abonelerinin birikmiş borç faizlerinin yüzde 90'ını silen başkan ve meclis üyeleri hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Siirt Belediyesi 3 Aralık 2019’da, zamanında ödenmeyen su alacaklarının tahsilatının hızlandırılması ve borçlu abonelerin su borçlarını ödemeye teşvik edilmesi amacıyla, tahakkuk etmiş gecikme zamlarından yüzde 90 oranında indirim yapılmasını karara bağladı. Bu karar uyarınca 6 Temmuz 2020 tarihine kadar toplam 2 bin 413 abonenin 762 bine yakın tutarındaki gecikme faizi silindi.

Karar, HDP’li Belediye Başkanı Berivan Helen Işık döneminde, AK Partili meclis üyelerinin de oylarıyla alındı. Siirt Belediyesi’ne 22 Mayıs 2020 tarihinde ise kayyım atandı.

İçişleri Bakanlığı müfettişleri, kararla ilgili 16 Şubat 2021’de Ön İnceleme Raporu hazırladı. Rapora göre Belediye Meclis üyeleri yetkilerini aşarak belediyeyi 'zarara' uğratmıştı.

İçişleri Bakanlığı rapordan yola çıkarak Siirt Valiliği'ne soruşturma izni verdi. Valilik de, bu soruşturmaya izin verildiği kararını belediyeye, şu sözlerle tebliğ etti: “Siirt Belediye Başkanı Berivan Helen Işık ve diğer görevliler hakkında, İçişleri Bakanı tarafından 22.02.2021 tarihli ve 43 sayılı karar verilmiştir.”

‘SUYUN VATANDAŞA BEDAVA VERİLMESİ GEREKİYOR’

Şimdi tarafların bu karara, süresi içinde bakanlık nezdinde itiraz hakkı var. Bu itirazı yine iç İçişleri Bakanı değerlendirecek ve karar değişmezse, dönemin Belediye Başkanı ve kararda imzası bulunan 24 belediye meclis üyesi hakkında soruşturma yürütülecek.

Konuyla ilgili görüştüğümüz HDP’li Meclis Üyesi ve Belediye Eşbaşkanı Peyman Dara Turhan, “Biz Belediyeyi zarara uğratmadık” diyerek konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Yıllardır ödenmeyen su borçlarının faizinde indirim yaparak belediyenin alacaklarının tahsilini sağladık. Aralarında AKP’li belediyelerin de bulunduğu çok sayıda il ve ilçe belediye meclislerinde bu kararlar alınıp uygulanıyor. Ekonomik olarak zorda olan vatandaşların ödemelerinde kolaylık sağlamak soruşturulması gereken bir konu olmamalıdır. Trilyonluk şirketlerin vergi borçlarını silmek kamu zararı olmuyor da vatandaşın su borcunun faizini silip taksitlendirmek mi kamu zararı oluyor? Gözünün üstünde kaşın var tadında soruşturmalar açıyorlar. Yanlış bir iş yaptığımızı düşünmüyorum. Kaldı ki bırakın suyun parayla satılmasını, suyun vatandaşa bedava verilmesi gerekiyor.”

Turhan, HDP’li Meclis Üyesi Mehmet Zekeriya Çığır’ın yaklaşık 4 ay önce vefat ettiğini belirterek, “Kararda adı olan herkes hakkında soruşturma açacaklar, bunların arasında 4 ay önce vefat eden arkadaşımızın adı da yer alıyor” dedi.

‘KİMSENİN PARASINI ÇALMADIK’

AK Partili Siirt Belediye Meclis üyesi Muhsin Kebapçı da yanlış bir karar aldıklarını düşünmediğini söyledi. Kebapçı, “Doğrusu işin hukuk kısmını bilmiyordum ama vatandaşın birikmiş borçları vardı ve onların mağdur olmaması için bu kampanyaya ‘evet’ dedim. Çok sayıda vatandaş yararlandı bu kampanyadan” şeklinde konuştu.

Kebapçı, “Meclis üyesi olarak seçildiğimizde belediyenin çok borcu vardı. Bu kampanya ile gelir elde ederek belediyenin borçlarını ödemeyi hedefledik. Yani biz meclis üyesiyken belediyeyi zarara uğratmadık, tam tersine borçlarının kapatılması için çalıştık” dedi.

Kendileri hakkında soruşturmaya izin veren kararın yanlış olduğunu itiraz edeceklerini belirten Muhsin Kebapçı, “Kimsenin parasını çalıp kendi cebimize koymadık” ifadesini kullandı.

YETKİ CUMHURBAŞKANI'NDA

Siirt Belediyesi, abonelerin borçlarından kaynaklanan gecikme zamlarından yüzde 90 oranında indirim yapması yetkileri dahilinde mi? Müfettişlerin hazırladığı raporda, “Belediyelerin su alacaklarının gecikme zamlarının tamamının koşulsuz bir şekilde silinemeyeceği” belirtiliyor. Ama zaten Siirt Belediyesi de gecikme zamlarının tamamını değil, yüzde 90’ını silme kararı vermişti.

Öte yandan raporda, belediye meclisinin su gecikme zamları hakkında bir tasarrufunun bulunmadığı belirtilerek, “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un 51’inci maddesiyle gecikme zammı oranlarını indirme ve artırma yetkisinin Cumhurbaşkanına verildiği” vurgulanıyor.

KAYYIM DA BORÇ FAİZLERİNİ SİLDİ

Aldıkları kararla vatandaşın borcunu ödeyebilmesi için yardımcı olduklarını söyleyen Peyman Dara Turhan, benzer uygulamaları birçok il ve ilçe belediyesinin de yaptığını vurguladı.

Bu belediyelerden biri de kayyımın yönettiği Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi. Geçen yıl Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, su faturası borcu olup gecikme faizi biriken ve borcunu yapılandırmak isteyen abonelerin, yapılandırmadan faydalanması için “Su Gibi Çözüm” kampanyası başlatmıştı.

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kampanyayla ilgili yaptığı açıklamada, “Geçmiş su borcu olan abonelerimizin gecikme faizlerini siliyoruz, büyük ödeme kolaylıkları sağlıyoruz. Bu kapsamda su borcu olan bütün vatandaşlarımızı bu önemli imkandan yararlanmaya ve bu fırsatı kaçırmamaya davet ediyorum’’ demişti.

Peyman Dara Turhan, benzer örneklerden yola çıkarak, “Şimdi diğer belediye başkanları ve meclis üyeleri hakkında da soruşturma açılacak” diye sordu.