Hebilli Kalesi’ne ‘bahçe duvarı’ gibi restorasyon
Restorasyon facialarına bir yenisi daha eklendi. Hebilli Kalesi’nin son haline ‘bahçe duvarı gibi’ diyerek tepki gösteren arkeolog Ali Topal, “Bu, restorasyon değil mantolama" dedi.
ANTALYA - Son yıllarda giderek yaygınlaşan ‘restorasyon faciası’ örneklerine her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Restorasyon sırasında Sünger Bob’a dönüşen Şile Kalesi, camekanla çevrelenen İshak Paşa Sarayı, merdivenlerine mutfak mermeri döşenen Aspendos Antik Kenti, mutfak dolaplarıyla donatılıp ışıldakla aydınlatılan Seyyid Battal Gazi Külliyesi…
Milyonluk bütçelerle yapılıp her biri tartışma yaratan bu uygulamaların bir benzeri de bugünlerde Mersin’de yaşanıyor. Bizans yapısı olduğu düşünülen ve MS 7. yüzyıldan itibaren Emeviler'e ev sahipliği yapan Hebilli Kalesi’nde inşaat hızıyla süren çalışmalar, uzmanların tepkisini çekti. Kalenin kalker taşı yerine moloz benzeri bir malzemeyle kaplanması, “bahçe duvarı gibi”, “restorasyon değil mantolama” gibi eleştiriler aldı.
‘RESTORASYON DEĞİL MANTOLAMA’
Mersin kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Hebilli Kalesi’nin restorasyonunda kaplama malzeme kullanılması ve mantolama benzeri bir uygulama yapılması tepkilere yol açtı.
Mersin Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyonun ihalesini CSS Mimarlık kazandı. Mimar restorasyon uzmanları Fahrettin Emrah Köşgeroğlu ve Mesut Akkuş tarafından yürütülen çalışmanın arkeologlar arasında tartışmalara konu oldu.
‘MİLİMETRİK İNCELİKTE İŞLENMİŞ’
Mersin’in sembol yapılarından biri olan Hebilli Kalesi’nin tartışma yaratan restorasyonunu yerinde incelemek isteyen ekibe izin verilmediğini aktaran arkeolog Ali Topal, kalenin tarihi önemini şöyle anlattı:
“Yapımında devşirme malzemeler kullanılmış bir Ortaçağ kalesi bu yapı. Muhtemelen çevredeki antik kalıntılardan getirilen malzemeler bunlar. Onlar daha çok iç kısımda kullanılmış. Üst kısımdaki taşlar ise tamamen yapan mimarın eseri. Bu kısımda kesme taş kullanılmış. Milimetrik incelikte işlenmiş kalker taşla çok güzel bir işçilik ortaya konmuş.”