Helikopterden atılan köylüler: 7 aydır iddianame de otopsi raporu da çıkmadı

Van’da iki köylünün askeri helikopterden atılmasının üzerinden 7 ay geçmesine rağmen soruşturmada yol alınamadı. Gizlilik kararı ise sürüyor.

Ressam Timur Çelik, olayın ardından bu resmi çizmişti.
Google Haberlere Abone ol

VAN - Helikopterden atılan biri ölen diğerinin tedavisi devam eden iki köylüyle ilgili soruşturmada hiçbir ilerleme sağlanamadı.

Soruşturmayı müdafi avukat olarak takip eden Hamit Koçak mağdur taraf olmalarına rağmen gizlilik kararı verildiği için resmi olarak hiçbir bilgi ve belgeye ulaşamadıklarını söyledi.

'ŞİBAN VE TURGUT DOSYADA HEM SANIK HEM MAĞDUR'

Hamit Koçak

Olayın üzerinden 7 ay geçmesine savcılık iddianamesi henüz hazırlanmadı. Helikopterden atılan köylüler Osman Şiban ve Servet Turgut aynı olay kapsamında hem sanık hem de mağdur olarak iki ayrı soruşturmaya dahil edildi. Avukat Koçak, tedavisi devam eden Osman Şiban’ın ifadesinin alınamamasından dolayı savcılığın henüz bir iddianame hazırlayamadığını söyledi.  

'SERVET TURGUT'UN OTOPSİ RAPORU HENÜZ ÇIKMADI' 

Soruşturmayı başlatan Van Cumhuriyet Başsavcılığı, hafıza kaybı yaşadığı belirtilen Osman Şiban’ın, ailesi aracılığıyla İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülmesi yönünde yazı yazarken, yaşanan olay sonrası hastanede ölen Servet Turgut’un otopsi raporu ise aylar geçmesine rağmen çıkmış değil.

Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikoptere sağ salim bindirildiklerinin köylülerin beyanlarıyla sabit olduğunu kaydeden Avukat Hamit Koçak, “Avukatlar olarak, yaşanan olay sonrasında tüm kamera kayıtları talep edildi. Askerin taktığı kasklardaki görüntü sisteminin kayıtları talep edildi. Yargılamaya ilişkin şu ana kadar tek bir gözaltı kararı yok” dedi.

DOSYA ÖRTBAS EDİLECEK ENDİŞESİ

Yaşananların bir dram olduğunu belirten Koçak, en büyük kaygısının ise dosyanın örtbas edilmesini olduğunu söyledi. Koçak, soruşturmanın bu kadar uzamasının ve halen bir iddianame hazırlanmamış olmasının toplum vicdanında kabul görmeyeceğini ifade etti. (DUVAR)

Ne olmuştu?

Van'ın Gürpınar ve Çatak ilçeleri sınırında geçtiğimiz eylül ayında çıkan çatışmalarda 3 güvenlik görevlisi vefat etti. Bunun üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı köylülerden Servet Turgut ve Osman Şiban’ın gözaltına alınmasına karar verdi. 11 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan köylüler verdikleri ifadede helikopterden atıldıklarını söylediler.

Köylülerin hastanede ağır yaralı görüntülerinin kamuoyuna yansımasının ardından Van Valiliği Turgut ve Şiban’ın kayalıklardan düştüğünü iddia etti. Servet Turgut tedavi gördüğü hastanede 22 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra 30 Eylül'de vefat ederken; aldığı darbeler sonrası bilinç kaybı yaşayan Osman Şiban’ın tedavisi ise hâlâ sürüyor.