Hilal Kar'ın katili 13 gündür bulunamadı

Hilal Kar, 13 gün önce imam nikahlı olduğu erkek tarafından sokak ortasında vurularak katledildi. Diyarbakır'daki kadın örgütleri katledilen Hilal Kar için bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı 5 Nisan Mahallesi’nde, 23 Haziran’da 33 yaşındaki Hilal Kar, sokakta yürüdüğü esnada dini nikahlı olduğu Mehmet Demirhan tarafından ateşli silahla katledildi.

Olay yerinde yaşamını yitiren Kar’ın, Demirhan tarafından sistematik şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Olaydan 5 gün önce 5 yaşındaki çocuğunu da kaçıran Demirhan, 13 gündür yakalanmadı.

Diyarbakır'da Hilal Kar için adalet isteyen kadın kurumları ve sivil toplum kuruluşları basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamaya Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Kadın Hakları Merkezi, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Kadın Hakları Merkezi, DAKAHDER, DEM Parti Diyarbakır milletvekili Ceylan Çupolo ve Hilal Kar'ın kardeşleri Rabia ve Ebru Kar katıldı.

'DEVLETİN ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMASI İÇİN BURADAYIZ'

Basın açıklamasında ilk olarak söz alan DEM Parti Diyarbakır milletvekili Ceylan Çupolo son dönemde Diyarbakır'da yaşanan kadın cinayetlerini hatırlatarak şöyle konuştu: "Bir kez daha bir kadın cinayetinde devletin üstüne düşeni yapması için buradayız. Bu kent şiddetin normalleştiği bir yere dönüştü. Ülkenin tamamında katiller dolaşıyor. Kadınlar en yakınları tarafından katlediliyor. Ve iktidar da kolluk da buna seyirci kalıyor."

'CİNAYET TASARLANARAK GERÇEKLEŞTİ'

Mehmet Demirhan isimli erkeğin cinayeti tasarlayarak işlediğine değinen Çupolo, "Fail güpegündüz tasarlayarak sokak ortasında imam nikahlı olduğu kadını katledip kaçtı. Ve 5 yaşındaki bir çocuğu kaçırdı. Kentin her yerinde MOBESE, kolluk kuvveti olmasına rağmen bu şehirde bir katil dolaşıyor. Onun yerine Meclis'te kadınların soyadı tartışılıyor, İstanbul Sözleşmesi feshediliyor. Biz bu zihniyeti reddediyoruz" dedi.

'ETKİN BİR SORUŞTURMA YAPILMIYOR'

Ardından konuşan İHD Diyarbakır Kadın Komisyonu sözcüsü Berfin Elçi, "İşe gitmek için çıktığı yolda eski eşi Mehmet Demirhan tarafından katledilen Hilal Kar için buradayız. Fail Mehmet Demirhan planlı olarak Hilal'i katletmiştir. 1,5 yıl önce ayrıldığı Demirhan tarafından sokakta önce tartışan sonra katledilen Hilal'in katili 13 gündür kaçak. Tüm bunlar göze alındığında etkin bir soruşturma yapılmadığı ortadadır. Olayın takipçisi olacağız. Hilal Kar ve ailesi asla yalnız değildir" dedi.

'KATİLİN BİR AN ÖNCE BULUNMASINI İSTİYORUZ'

Açıklamaya katılan Hilal Kar'ın abla Ebru Kar, "Benim ablam herhangi birinizin ablası, annesi, kız kardeşi olabilirdi" diyerek şunları söyledi: "Bu insanlar katillerin yeterince cezalandırılmamasından cesaret buluyorlar. Bu çerçevede biz katilin bir an önce bulunup yargılanmasını istiyoruz."

"ÖLDÜRÜLÜNCE BİLE KATİLLER CEZALANDIRILMIYOR'

Son olarak konuşan kız kardeş Rabia Kar soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmediğine değinerek şöyle devam etti: "Katil halen aramızda, devlet sürekli peşindeyiz demesine rağmen 13 gündür kayıp. Yeğenim 13 gündür yok. Hillaller ölmesin, Ayşe, Fatma ölmesin, kadınlar ölmesin dedikçe her gün bir yenisi ekleniyor. Lütfen herkes bizim sesimizi duysun. Benim canım da tehlikede, tehdit edildim. Polis somut delil istedi, somut bir delilim olmadığı için ciddiye bile alınmadım. Bizim öldürülmemizi mi istiyorlar? Öldürülünce bile katiller cezalandırılmıyor."