Hilvan'da oy pusulalarını yakan AK Partililere dava açıldı

Urfa'nın Hilvan ilçesinde 31 Mart seçimlerinde oy pusulalarını yakan AK Partili 48 isim hakkında 11 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. 

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hilvan'da 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde oy verme işlemelerinin sürdüğü Gençlik Merkezi'nde 1119 ve 1120 No'lu sandıkları yakan AK Partililer hakkındaki soruşturma tamamlandı. Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı, AK Parti Adayı Aslan Ali Bayık'ın yeğenleri, AK Parti Hilvan Belediye Meclis üyesi Sabri İzol ile belediye çalışanlarının da aralarında olduğu 48 kişi hakkında iddianame hazırladı. "Kamu malına zarar verme", "Seçim sonucunu değiştirme", "Seçim tutanaklarını değiştirtme veya sahte olarak düzenleme" ve "Usulüne aykırı olarak oy sandığının yerini değiştirme, açma, çalma, tahrip etme, oy zarflarını çalma" suçlamalarıyla hazırlanan iddianamede, yaralanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 2 görevlisi ile 3 polis müşteki olarak yer aldı. 

'VERMEZSEN BAŞINA BELA OLURUZ'

MA'nın özel haberine göre oy sayımının yapıldığı Gençlik Merkezi'ne gelen yaklaşık 50 kişilik grubun AK Parti seçim bürosu önünden hareket ettiği belirtilen iddianamede, grubun kendilerini engellemeye çalışan Y. T, Z.C, ve M.A. adlı polisleri darbettiklerinin kamera kayıtlarının mevcut olduğu ifade edildi. Aynı grup tarafından DEM Parti görevlileri Bedir Haktanır ve Mehmet Tüysüz'ün darp edildiği kaydedilen iddianamede, grubun daha sonra oy pusulalarını yaktığı vurgulandı. Oy yakma işleminden kaynaklı Gençlik Merkezi'nde 288 bin 831 bin TL'lik maddi zarar meydana geldiğinin tespit edildiği vurgulanan iddianamede, olay yeri inceleme tutanaklarına yer verildi. İddianamede AK Partililerin oy çuvallarını vermek istemeyen memurları "Vermezsen başına bela oluruz", "Seçim meçim yok, böyle bir seçim yok seçim bitti" dediği aktarıldı. 

AK PARTİLİ ADAYIN YEĞENİ ATEŞİ KÖRÜKLEDİ

İddianamede, Mezopotamya Ajansı'nın (MA) servis ettiği oy yakma görüntülerine de yer verildi. İddianamede, AK Partili aday Aslan Ali Bayık’ın yeğeni Mustafa İbrahim Bayık'ın içinde yer aldığı grubun çöp konteynırında oy yakmalarına dair görüntülere işaret edilerek, Bayık’ın görüntülerde ateşi körüklediğinin tespit edildiği, bu hususun bilgi sahibi ifadesiyle desteklendiği, çöp konteyneri çevresinde yapılan araştırmada yanmış oy pusulası ve zarfının bulunduğu kaydedildi. 

'SUÇTAN KURTARMAYA YÖNELİK İFADELER'

İddianamede, görüntülerde, şüpheliler Mehmet Bakır, Mehmet, Bekir Sami Bayık; Metin, Ali, Yaşar Doğruyol; Cihan, Cengiz, Levent İzol; Ali, Serdar Bebe; Ahmet Baylan, Deniz Ağız, Hasan Basri Yagır, Kemal Kürşat Bucak, Ahmet Mesut Bayuk, Mustafa Adak, Mustafa, Necati Yüksekyayla, Özkan Çetinkaya, Serhat Gümüşlü'nün kalabalık Gençlik Merkezi'ne girdiklerinin tespit edildiği belirtildi. Şüphelilerin soruşturma aşamasında verdikleri ifadede Gençlik Merkezi'ne gittiklerini kabul ettikleri, ancak oy pusulalarını almadıklarını, yakmadıklarını, kimseyi darp etmediklerini iddia ettikleri kaydedildi. Savcılık şüphelilerin beyanlarının kendilerini suçtan kurtarmaya yönelik olduğunu değerlendirerek, suçları işlediklerinin deliller ile sabit olduğunu vurgulandı. 

İddianamede, şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olduğu belirtilerek, sanıkların 5 ile 11 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. 

Hilvan Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame için henüz duruşma günü belirlenmedi. 

Ne olmuştu?

31 Mart akşamı Gençlik Merkezi'nde bulunan 1119 ve 1120 Nolu sandıklara ait oy pusulaları, AK Parti adayı Ali Aslan Bayık’ın yeğeni Mustafa Bayık’ın da aralarında olduğu 48 kişilik bir grup tarafından yakılmıştı. Olaya dair kamera kayıtları da ortaya çıkmıştı. DEM Parti 521 oy farkıyla kazanması sonrası AK Partililerden sonuca itiraz gelmişti. İlçe Seçim Kurulu, söz konusu pusula yakma görüntülerini gerekçe göstererek, seçimlerin yenilenmesine karar vermişti. DEM Parti’nin İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz ise reddedilmişti. DEM Parti, bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. YSK, itirazı ret ederek, 2 Haziran'da seçimlerin yenilenmesi yönünde karar verdi. 2 Nisan tarihinde oy yakma olayına karıştıkları tespit edilen 13 kişi gözaltına alındı. 6 Nisan tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından 7 kişi tutuklanırken, 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan 7 kişi 9 Nisan tarihinde itiraz üzerine serbest bırakıldı. 2 Haziran tarihinde yenilenen seçimlerde ise DEM Parti’nin eşbaşkanları Serhan Paydaş ve Garip Yeşil, 10 bin 720 oy aldı. AKP’nin adayı ise 7 bin 476 oy aldı. 

 

(HABER MERKEZİ)