Hilvan'da seçim havası: Bu kez ne olacak?

YSK’nın seçimlerin iptaline karar verdiği Urfa’nın Hilvan ilçesinde seçmen ikinci kez sandığa gidecek. Partilerin hazırlıkları sürerken Hilvanlıların nabzını tuttuk.

Fotoğraf: Hilvan Belediyesi
Google Haberlere Abone ol

URFA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde DEM Parti'nin kazandığı Hilvan Belediye Başkanlığı seçimlerini AK Parti'nin 15 sandığa itirazı üzerine yenileme kararı aldı. Urfa’nın Hilvan ilçesinde seçmen 2 Haziran'da yeniden sandık başına giderek oy kullanacak.

İlçede, seçime sayılı günler kala, AK Parti, DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi kıyasıya bir yarış içinde. Milletvekili heyetleri seçim bölgelerine desteğe gidiyor, belediye başkan adayları ile esnaf ziyaretleri yapılıyor. İlçe merkezinde ve kırsal mahallelerde kapı kapı dolaşan partililer seçmenden oy istiyor.

Seçim atmosferini görmek için gittiğimiz ilçede, 31 Mart’taki seçimde sayım sonrası çıkan olaylar ve sandıkların yakılmasının ardından, güvenlik önlemleri arttırılmış durumda. İlçede belirli noktalara panzerler yerleştirilmiş. Bu durum halkta tedirginlik de yaratıyor.

2 PARTİ ÖNE ÇIKIYOR

İptal edilen seçimlerde DEM Parti'nin adayı Serhan Paydaş yüzde 33,20 (6 bin 960 oy), AK Parti'nin adayı Aslan Ali Bayık yüzde 30,72 (6 bin 439 oy), Yeniden Refah Partisi'nin adayı Hanif Düzme yüzde 18,77 (3 bin 935 oy) oranında oy almıştı.

Bu seçimde de DEM Parti ve AK Parti öne çıkıyor. Her iki parti de sahada ve iddialı. İlçede bir kesim değişim olmamasından yanayken, DEM Parti’nin birinci çıktığı seçimin AK Parti’nin itirazı üzerine iptal edilmesi tepki oylarını da oluşturmuş durumda. Genç seçmen çoğunlukla DEM Parti’yi desteklerken Yeniden Refah Partisi, CHP ve HÜDA-PAR seçmenin bu kez nereye yöneleceği belirsiz.

Yine 31 Mart’ta sandığa gitmeyen seçmenin bu seçimde ne yapacağı da merak konusu. İlçede genel bir kararsızlık havası hakim.

Bu belirsizliklerin yanı sıra seçmenin çok kararlı olduğu bir durum var: Hilvan’da huzur... İlçede hangi partiye oy vereceği ya da oy kullanıp kullanmayacağı fark etmeksizin herkes huzur istiyor.

‘İKTİDAR PARTİSİYİZ, EN GÜZEL ŞEKİLDE HİZMET EDECEĞİZ’

Sahada çalışmalarını sürdüren AK Parti'nin adayı ve 3 dönemdir belediye başkanlığı yapan Aslan Ali Bayık yoğun programı içerisinde köydeki gezisine ara vererek ilçenin merkezinde bulunan seçim bürosunda çalışmaları üzerine bilgi verdi.

Bayık, AK Parti teşkilatı olarak 31 Mart'tan bu yana Hilvanlılarla iç içe olduklarını belirterek, "İlçe merkezinde ve kırsal mahallelerimizde tüm hemşerilerimizi ziyaret ediyoruz. 'Hilvan'da huzur ve barışın sağlanması ancak bizimle olur' diyoruz. Hilvan'a hizmetlerin devam etmesi konusunda biz yine hazırız, yine adayız. İktidar partisiyiz. En güzel şekilde hemşerilerimize hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi.

Aslan Ali Bayık

‘AÇLIĞI, İŞSİZLİĞİ, SEFALETİ BİTİRMEK İÇİN…’

DEM Parti'nin adayı avukat Serhan Paydaş da seçim mesaisini hızla sürdürüyor. İlçedeki çalışmalarına kısa bir mola vererek seçim bürosunda bizimle görüşen Paydaş, "Biz Hilvan’a huzur getireceğimizi söyledik. Hilvan da hiçbir şekilde kargaşa olmayacağını söyledik ve halen de ilk günkü duruşumuzla devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Paydaş 31 Mart seçimine dair de, “521 oy farkıyla seçimi kazanmamıza rağmen AKP'ye yakın olan kişiler, tabi içlerinde encümen de var, seçim kurulunda görevli partili de var, 35-40 kişilik bir grup ‘Ekmek teknemiz elden gidiyor’, ‘Musluk kesilecek’ bahanesiyle gençlik merkezine saldırı düzenledi. Orada bir polis memuru darp edildi. Sandık kurul üyemiz darp edildi, 2 tane sandığı ateşe verdiler ve seçimlerimiz iptal edildi. AKP tarafından yapılan zulüm ve şiddete karşı biz kitlemizi durdurduk siper olduk. Biz kesinlikle ve kesinlikle vatandaşımızın rahatsız olmasını istemiyoruz. Hiçbir şekilde bir olaya dahil olmalarını istemiyoruz. Biz adeta kitlenin önünde set olduk. Hiçbir vatandaşımızın parmağının taşa değmesin burnu kanamasın diye biz elimizden gelen her türlü mücadeleyi verdik” diye konuştu.

Serhan Paydaş

Hilvan’a huzur getireceklerini vurgulayan Paydaş, “Huzurumuz da hizmettir, işsizlik ile mücadeledir, yoksulluğu bitirmektir. Değerli Hilvan hakkımızdan tek bir isteğimiz var; elinizi vicdanınıza koyun 40 yılı aşkın süredir Hilvan üzerindeki bu zulmü, bu haksızlığı, bu açlığı, işsizliği, sefaleti, bitirmek için hizmet gelmesi için oylarınızı DEM Parti’ye verin" diyerek oy istedi.

HİLVANLI SEÇMENLER NE DİYOR?

Peki partiler çalışmalarını sürdürürken Hilvanlı seçmen ne diyor? 2 Haziran’da sandık başına gidecek seçmenlere sorduk...

‘2 AYDIR PANZER BEKLİYOR, RAHATSIZ EDİYOR’

Adını vermek istemeyen bir Hilvanlı, "Biz şahsen değişimden yana değiliz. Çünkü değişim sıkıntılar doğuracak gibi görünüyor, önümüzü göremiyoruz o yüzden AK Parti'nin kalmasından yanayız. Malum ilçe bölünmüş durumda bir kısım kararsız, bir kısım da tepki olarak DEM Parti’ye oy vermeyi düşünüyor ama bizler burada esnafız ve 2 aydır panzer bekliyor etrafta, bu bile bizi rahatsız ediyor. Biz çocuklarımızın psikolojisini düşünüyoruz. Kesinlikle böyle bir ortamda yaşamak istemiyoruz" dedi.

Hilvan’da çiftçilik yapan ve adını vermek istemeyen bir diğer seçmen de şunları belirtiyor: "Burada DEM'i görüş olarak savunduğumuz için zaten çizgimizden vazgeçmeyiz. Bir kısım da iptalden dolayı DEM Parti'ye oy vereceğini söylüyor. Böyle giderse kesinlikle yine hak bizim olacak. Çünkü ortada adaletsizlik oldu."

Hilvan’da esnaf olduğunu söyleyen seçmen AK Parti’nin itirazı ile seçimin iptal edilmesini ve insanların tepkili olmasını 2019’daki İstanbul seçimlerine benzetti: “Ne yaparlarsa yapsınlar burada kaybedecekler..."

'BUNLAR NEYİN DEĞİŞİMİNİ İSTİYOR?'

Esnaflık yapan bir başka seçmen de mevcut başkandan memnun olduğunu belirterek, “Esnafız ve değişimin olmasını istemiyoruz. Çünkü bildiğimiz yönde gitmek istiyoruz. Bilmediğimiz bir parti kesinlikle düşünmüyoruz. Ailemizin panzerlerle yaşamasını istemiyoruz. Bunlar neyin değişimini istiyor? Bunlar 80'leri yaşamamışlar neyin derdinde. Başkanımız gayet çalışkan gayet samimi" ifadelerini kullandı.

Etiketler hilvan seçim