Hindistan ve Bangladeş'te Remal Siklonu: 16 kişi hayatını kaybetti
İki ülkede etkili olan 'Remal Siklonu' sebebiyle en az 16 kişi yaşamını yitirdi. Hızı saatte 135 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgarlar sebebiyle en az 3 milyon kişiye elektrik verilemiyor.
DUVAR - Asya ülkeleri Hindistan ve Bangladeş'te etkili olan 'Remal Siklonu' sebebiyle en az 16 kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi şiddetli fırtınalar sebebiyle elektriksiz kaldı.
Siklonlar, alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgarların oluşturduğu şiddetli fırtınalardır. Saatte 135 kilometre hıza ulaşan Remal Siklonu, 26 Mayıs Pazar günü Bangladeş'in güney limanı Mongla'dan geçerek Hindistan'ın Batı Bengal bölgesine ulaştı. Her iki ülkede de şiddetli fırtına sebebiyle can kayıpları artarken, Bangladeş'te en az 10 kişinin öldüğü, Hindistan'da ise ölü sayısının en az altı olduğu ifade edildi.
'SON ANA KADAR BEKLİYORLAR, O ZAMAN DA ARTIK ÇOK GEÇ OLUYOR'
Bangladeş Afet Yönetim Kurumu Başkanı Mijanur Rahman, Reuters'a yaptığı açıklamada, iki kişinin 'siklon sığınaklarına' giderken öldüğünü aktardı. "İnsanlar genellikle hayvanlarını ve evlerini bırakıp siklon sığınaklarına gitme konusunda çok isteksiz" diyen Rahman, "Son dakikaya kadar bekliyorlar ve o zaman da artık çok geç oluyor" diye konuştu.
Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinde de dört kişinin elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. Bu ölümlerle birlikte Hindistan'dan can kaybı da altıya yükseldi. Daha önce yapılan açıklamada, bir kişinin eyaletin başkenti Kolkata'da üzerine beton düşmesi sonucu öldüğü, bir kadının ise Sundarbans deltasındaki Mousuni adasında kerpiçten yapılmış evinin çökmesi üzerinde yaşamını yitirdiğini bilgisi paylaşılmıştı.
BANGLADEŞ'TE 3 MİLYON KİŞİ ELEKTRİKSİZ KALDI
Bangladeşli yetkililer, olası kazaların önüne geçebilmek için bazı bölgelere elektrik tedarikini durdurdu. Ülkenin Satkhira sahil bölgesinde yaşayan Rahat Raja isimli bir kişi, "Geceden bu yana elektriğimiz yok. Taşınabilir şarjım da her an bitebilir" diye konuştu.
Yetkililerin paylaştığı bilgiye göre, mevcut durumda ülkede yaklaşık 3 milyon kişiye elektrik verilemiyor. Batı Bengal'deki yetkililer ise şiddetli fırtına sebebiyle en az 1200 elektrik direğinin yerinden söküldüğünü, 300 kerpiç evin ise yerle bir olduğunu bildirdi.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)