Hindistan'da iki mevsim: Başkentte en sıcak gün, doğuda şiddetli yağış

Hindistan'ın kuzeyindeki başkent Yeni Delhi'de 28 Mayıs günü 'en sıcak gün' olarak kayıtlara geçti. Ülkenin doğusundaki eyaletlerde ise Remal Siklonu sonrası şiddetli yağışlar etkili oluyor.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın kuzeyindeki başkent Yeni Delhi'de dün tüm zamanların en yüksek sıcaklığı kaydedildi. Bu esnada ülkenin kuzeydoğusundaki Mizoram eyaletinde ise Remal Siklonu'nun getirdiği şiddetli fırtına ve yağışların etkisi sürüyor. Dün çöken bir taş ocağında hayatını kaybeden 12 kişiyle birlikte, eyalette can kaybı 23'e yükseldi.

28 MAYIS YENİ DELHİ'DE 'EN SICAK GÜN' OLDU

Hindistan Meteoroloji Dairesi'nden (IMD) yapılan açıklamaya göre, Yeni Delhi'ye bağlı iki bölgede, 28 Mayıs Salı günü 49,9 derece ölçülen sıcaklık, kentte şimdiye kadar ölçülen 'en yüksek sıcaklık' olarak kayıtlara geçti. Açıklamada, ülkenin diğer bazı kentlerinde sıcaklığın 49 dereceyi aştığı, Racastan eyaletinin Churu bölgesinde ise sıcaklığın 50,5 dereceye ulaştığı bildirildi. Ülkenin kuzeybatı ve merkez eyaletlerinde hissedilen aşırı sıcaklık etkilerinin, 30 Mayıs'tan sonra giderek azalmasının beklendiği belirtildi.

MİZORAM'DA 23 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ülkenin kuzeydoğusundaki Mizoram eyaletinde ise Bangladeş'le birlikte Remal Siklonu'nun etkileri sürüyor. Şiddetli yağış ve fırtınaların yaşandığı eyalette, dün bir taş ocağının çökmesi sonucu 12 kişi hayatını kaybetti, yedi kişi toprak altında kaldı. Yetkililer, diğer bölgelerde toprak kayması gibi olumsuz hava koşullarıyla bağlantılı olarak yaşanan can kayıplarıyla birlikte toplam ölü sayısının 23'e yükseldiğini açıkladı.

'SÜREKLİ DEVAM EDEN BİR TOPRAK VE ÇAMUR AKIŞI VAR'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, eyalet başkenti Aizawl'daki taş ocağının çökmesi üzerine bölgeye ağır inşaat makineleri gönderildi. Devam eden olumsuz hava koşullarının arama-kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını anlatan eyalet başbakanı Lalduhoma, "Sürekli devam eden bir toprak ve çamur akışı var; bu, işleri daha da zorlaştırıyor" dedi. Eyalet afet yönetim kurumundan bir yetkili de Remal Siklonu'nun ardından eyaletin halen 'dur durak bilmeyen yağışların' etkisi altında olduğunu bildirdi. Olumsuz hava koşullarının Meghalaya, Nagaland ve Batı Bengal eyaletlerinde de etkili olduğu ifade edildi.

Siklonlar, alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgarların oluşturduğu şiddetli fırtınalardır. Saatte 135 kilometre hıza ulaşan Remal Siklonu, 26 Mayıs Pazar günü Bangladeş'in güney limanı Mongla'dan geçerek Hindistan'ın Batı Bengal bölgesine ulaşmıştı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)