Hindistan'da yıkılan caminin yerine inşa edilen tapınak açıldı

Hindistan'da Hindular tarafından 1992'de yıkılan caminin yerine Hindu tanrısı Ram için yapılan tapınak Başbakan Modi'nin katılımıyla açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Ayodhya kentinde 1992 yılında Hindular tarafından yıkılan Babür Camisi'nin yerine Hindu tanrısı Ram için inşa edilen tapınağı açtı. Açılışta yaptığı konuşmanın görüntülerini X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaşan Modi, açılış karşısında 'tüm Hindistan'ın tamamının sevinçle dolu olduğunu' söyledi. 

Tapınağın inşa edildiği yerde, bundan 32 yıl öncesine kadar 16'ıncı yüzyılda Babürler tarafından inşa edilen Babür Camii bulunuyordu. O yıl caminin bir grup Hindu tarafından yıkılması üzerine başlayan protestolarda ülke genelinde yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetmişti. Hinduların tanrı Ram’ın doğduğuna ve cami inşa edilmeden önce yerinde bir Ram tapınağı bulunduğuna inandığı noktada Ram için tapınak yapılması o zamandan bu yana Hindu milliyetçisi siyasetçiler tarafından vaat ediliyordu. Bu, Modi'nin Hindu milliyetçisi Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) de taahhütlerinden biriydi.

'TANRIMIZ NİHAYET SARAYINA YERLEŞEBİLİR'

"Ram Janmabhoomi Mandir" adı verilen tapınağın açılışını yapan Başbakan Modi, "Doğaüstü kutsama anı, herkesi duygulandıracak" diyerek 'bu ulvi programın bir parçası olmanın kendisi için çok büyük bir zevk olduğunu' söyledi. Tapınağın açılışına katılan binlerce kişiden biri olan, Başbakan Modi'nin memleketi Gujarat'tan gelen Mewaram Prajapati isimli bir kişi de "Bu, bütün Hindular için çok gurur verici bir an" diye konuştu. 'Tanrılarının çok acı çektiğini' söyleyen Prajapati, "Çadılarda kaldı, sıcağa, soğuğa ve yağmurlara kafa tuttu. Şimdi tanrımız nihayet sarayına yerleşebilir" ifadelerini kullandı. 

Bugün düzenlenen seremoniye yaklaşık 8 bin kişi davet edilirken, 3 milyon nüfuslu şehirde güvenliği sağlamak için 10 binden fazla polis memuru görevlendirildi. Özellikle Hindular ve Müslümanlar arasında gerilim ve çatışmaların tırmanma riski görülen kent ve kasabalardaki güvenlik önlemleri de artırıldı. Tapınağın halkın ziyaretine yarın açılacağı ifade edilirken, gelecek aylarda her gün 100 bin kişinin tapınağı ziyaret etmesi bekleniyor.

İnşası 217 milyon dolara mal olan üç katlı tapınak için Ram’ın 130 santimetre boyunda bir heykeli de yapıldı. Birkaç ay içinde genel seçim yapılacak Hindistan’da Modi’nin bu tapınağı siyasi çıkarları için kullandığını savunan muhalefetin büyük kısmı ise törene katılmadı.

Ne olmuştu?

Aşırılıkçı Hinduların bundan 32 yıl önce yıktığı Babür Camisi'nin arsasına Hindu tapınağı inşa etme planları nedeniyle Müslümanlar ile Hindular arasında yaşanan anlaşmazlık uzun zaman sürmüştü. Yıllar süren davaların ardından Hindistan Yüksek Mahkemesi, Müslümanlar ile Hindular arasında süren Babür Camisi arazisiyle ilgili davayı 9 Kasım 2019 tarihinde sonuçlandırarak Hindular lehine karar vermişti.

Hindistan Yüksek Mahkemesi, söz konusu tarihte arazinin Hindu tapınağına ayrılması kararı almıştı. Kararda, arazinin tapınak inşası için mütevelli heyetine verileceği, Müslümanlara da Ayodhya'da 2 hektarlık arazi tahsis edileceği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)