Hiranur Vakfı’na ait kaçak yapılar yıkıldı
5 blok için ruhsat alan VE yapı ruhsatında bloklar arasını bahçe olarak göstererek mevzuata aykırı bir şekilde bloklar arasına kaçak külliye inşa eden Hiranur Vakfı’nın binasının yıkımına başlandı.
DUVAR - Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin 6 yaşından itibaren 'imam nikahıyla evlendirme’ adı altında yıllarca sistematik istismara maruz kaldığının anlaşıldığı skandalla gündeme gelen Hiranur Vakfı’nın kaçak binasıyla ilgili karar çıktı.
Vakfın mahkemeye yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusunun reddedilmesinin ardından İBB, zabıta ve İmar Müdürlüğü ekipleri bu sabah Sancaktepe’deki vakıf binasına gitti. Vakfa verilen süre içinde kaçak yapıların kendileri tarafından tam olarak yıkılmadığı tespit edildi. İBB’ye ait iş makinaları yasal olarak yıkımı gerçekleştirdi.
ABONELİKLER KESİLDİ
İBB İmar, İSKİ, İGDAŞ ve zabıta ekipleri Hiranur Vakfı’nda incelemelerde bulundu. Doğal gaz kesildi ve yapının imara aykırı bölümlerinin yıkımı için tahliyesi istendi. Tahliye işleminin ardından yıkım yapıldı.
İmar planında yer almayan önden tek katlı gibi görünen, ancak arka taraftan 3 katlı olduğu anlaşılan kaçak yapı tamamen yıkıldı. Kot farkı ortadan kaldırıldı. Vakfa ait 5 bloğun ortasında bulunun çelik konstrüksiyon malzeme ile imal edilen kaçak alanın yıkımına da başlandı.
İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin encümeninden oy birliğiyle bir yıkım kararı alındığını hatırlatarak, “Bu da tebliğ edildi. Tebliğden sonra taraflar bunu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, konunun hukuki usullere uygun olduğuna karar verdi. Yani konu hukuki denetimden de geçti. Hukuki denetim doğrultusunda biz yapmamız gereken yasal görev ve sorumluluklarımız gereği burada yapının kaçak bölümlerinin yıkımına başladık” dedi. Görevini yapmayan ilçe belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Akgün, “Burada 5 blok var. Ruhsata uygun olmayan, kapatılmış alanlar var. Bu konut alanı olarak, 5 blok ruhsat almış. Ama o onun haricinde yapılmış, ruhsat almadan yapılan alanlar var. Bu alanların yıkımına ilişkin bir süreci başlatmış durumdayız” açıklamasını yaptı.
Hiranur Vakfı'nın avukatı Bulut Müslüm Gezer ise yıkım işleminin hukuka aykırı olduğunu iddia etti.
Gezer şu açıklamayı yaptı, "Öncelikle belirtmek isteriz ki, vakfımızın hiçbir alanı kaçak değildir. Bu karalamayı asla kabul etmiyoruz. Nitekim imara ve projeye aykırı denilen yapı, bölge halkının namaz kılmak amacıyla, taziyesini yapmak amacıyla ya da bir toplantı veya sohbet amacıyla üstü kapatılan bir alandan ibarettir. Nitekim bunun da yapı özelliği söz konusu değildir. Bu nedenle yapılan işlemler, bu yönüyle de hukuka aykırıdır. Öncelikle İBB idare tarafından 08.12.2022 tarihli yapı tatil tutanağı gereğince 08.12.2022 tarihinde mühürleme işlemi yapılmıştır. İBB tarafından yapılan bu işlem hukuka aykırıdır. Vakfımız hakkında bu işlemi yapma yetkisi ilçe belediyesine aittir. İBB idare etkisi olmayan bir işlem tesis etmek ve yapılan işlemlere tekerrür eden işlemlerdir. İdarenin yaptığı işlemler siyasi bir kazanım elde etme çabasından ibarettir. Nitekim Sancaktepe Belediyesi tarafından 16.11.2022 tarihinde yapı tatil tutanağı tutulmuş ve mühürleme işlemini yapmıştır. İdarenin mühürlenmiş bir yeri yetkisi olmadan tekrar mühürleme işlemi hukuka aykırıdır." (HABER MERKEZİ)