Hisse senetlerinin yüzde 86'sı, yatırımcıların yüzde 3,6'sının elinde
Ekonomistlere göre, Borsa'nın mevduat ve döviz yatırımlarına alternatif yükselişi, yatırımcıları hisse senetlerine yönlendirirken, büyük yatırımcılara doğru bir servet transferine de yol açtı.
DUVAR- Mevduat hesaplarının getirisindeki düşüş ve döviz kurunun baskılanması, ekonomistlere göre yatırımcıları borsaya yönlendiriyor. Geçen yıl bu dönemde 1800 seviyelerindeki BIST oranının bu yıl 5000'e yaklaştığını kaydeden uzmanlar, borsanın son dönemde getirisi en iyi yatırım aracı olduğunu ifade ediyor.
Borsa'daki bu eğilimi köşesine taşıyan Talip Aktaş, hisse senetlerinin büyük bölümünün yatırımcıların küçük bir kesiminin elinde olduğuna dikkat çekti, "Gelir dağılımının nasıl bozulduğuna ve nasıl bir servet transferi yaşandığına dair de örnek bir tablo…" diye yazdı. Aktaş, Borsa'daki hisse senedi dağılımını şöyle aktardı:
"Geleneksel mevduattan ve son olarak da kurların baskılanmasıyla kur korumalı mevduattan kaçan yatırımcı borsaya koşuyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun Veri Analiz Platformu (VAP) istatistiklerine göre, Borsa İstanbul'daki yerli pay senedi yatırımcı sayısı, 30 Kasım itibariyle 3,3 milyonu aştı. 11 ayda borsaya yeni giren yatırımcı sayısı 1 milyona yakın. Pay senetlerinin piyasa değeri 872,4 milyar liradan 1 trilyon 673 milyar liraya yükselmiş; artış oranı yüzde 92.
Merkez Bankası, son Finansal İstikrar Raporu’nda 'liralaşma' politikasının da borsaya 'olumlu' yansıdığını savunarak, şu tespitte bulunuyor: 'Hanehalkının finansal varlıklarındaki güçlü artış devam ederken, varlık kompozisyonunda TL’nin payı artmaktadır. Hanehalkı varlıkları arasında Türk Lirası’na dönüşümü destekleyen uygulamaların katkısıyla, TL mevduat belirgin artarken, YP mevduat tercihi gerilemektedir. Ayrıca, hanehalkının mevduat dışı finansal varlıklara ilgisinde artış gözlenirken bu durum mevduata alternatif finansal araçların tabana yayılması açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.' TCMB’ye göre milyonların borsaya koşması 'finansal araçların tabana' yayılması anlamına geliyor. Peki gerçekten öyle mi?
VAP, Borsa İstanbul’daki yatırımcı profilini aylık bazda açıklıyor; son veri ekim ayına ilişkin. Yatırımcı profilinin ayrıntısı grafikte, özeti ise şöyle:
* Borsadaki yatırımcı sayısının yüzde 50’sine yakını, yani 1 milyon 600 bin yatırımcının borsa hisselerindeki payı yüzde 0,18. Diğer bir ifadeyle yatırımcıların yarısının hisse senedi varlıklarındaki payı yüzde 1 bile değil… Portföy büyüklükleri 1-1.000 TL arasında.
* Yatırımcı sayısının yüzde 3,6’sı, yani 120 bine yakın kişi, hisse varlıklarının yüzde 86’sına sahip. Her birinin portföy büyüklüğü 1 milyon liranın üzerinde.
Mevduata alternatif finansal araçların tabana yayılmasında tablo bu… Gelir dağılımının nasıl bozulduğuna ve nasıl bir servet transferi yaşandığına dair de örnek bir tablo…" (HABER MERKEZİ)